Västra Götalandsregionens kulturnämnd vill stärka dansen i Västra Götaland och gör det genom en regional satsning på dansen som kommer att ske på fyra orter: Borås, Uddevalla, Vara och Vänersborg – under 4 års tid. Respektive kommun kommer tillsammans med olika aktörer att arrangera professionella dansföreställningar på de orter där satsningen genomförs och på så vis arbeta med att öka intresset för dans. Regionteater Väst DANS ingår såklart i denna regionala danssatsning.

bild-dans-nu

Under ett års tid kommer åtta professionella dansföreställningar att visas i regionen. Höstens program blir en hyllning till dom hundra bästa kärlekslåtarna, en resa Till Oz (Regionteater Västs produktion), JUCK med JUCK, akrobatiska utmaningar, intensiv flamenco, vackert om vänskap, en föreställning om åldrande och silentdisco.

Regionteater Väst, Till Oz, 2016, foto Håkan Larsson

Regionteater Väst, Till Oz, 2016, foto Håkan Larsson

Danssatsning sträcker sig över fyra år och ett av syftena är att öka intresset för professionell dans. I detta ingår även att locka publik som aldrig går och ser ett dansuppträdande.

– Vi vill nå ut med kultur till fler och till nya målgrupper. Vi har valt koreografer som är intressanta och har något att berätta, som har en angelägenhet i sin konst, säger Eva Persson, enhetschef Kultur och fritid. – Jag tror att det finns något för alla i höstens föreställningar, det finns en väldig bredd inom dansen, säger Eva Persson.

Regionteater Väst har Sveriges enda danskompani med ett renodlat uppdrag att göra dansföreställningar för barn och unga. Oftast på turné i Västra Götalandsregionen, men det finns också en hemmascen i Borås. Fokus ligger på att integrera och engagera publiken, vilket man bevisar gång på annan med föreställningar som t ex Propreté – utvald till Bibu 2016 och Utmaningar – utvald att visas på Tanzmesse 2016. Camilla Ekelöf har varit konstnärlig ledare för RGV DANS sedan 2009 och lämnar vid årsskiftet över till Monica Milocco.

Utmaningar, Regionteater Väst, foto Håkan Larsson

Utmaningar, Regionteater Väst, foto Håkan Larsson

– Genom att vara nära målgruppen, både i deras miljöer och genom att ta oss an angelägna ämnen, skapar vi modern dans som både berör och kan vara rolig, skriver Regionteater DANS på sin hemsida.

Regionteater Väst har sedan flera år varit med och drivit dansnätverk i Uddevalla och Borås:

DANS NU, UDDEVALLA
Dans Nu! är ett nätverk kring danskonst i Uddevalla. Tillsammans arbetar nätverket med att arrangera och presentera dansföreställningar av hög kvalitet för Uddevallas invånare och besökare. I nätverket ingår: Uddevalla Kommun avdelning kultur, Regionteater Väst, Uddevalla Gymnasieskola, Uddevalla Riksteaterförening samt Uddevalla Folkets Hus. För aktuell info se denna länk.

DANS I BORÅS
Dans i Borås är ett samarbete mellan Borås Stad via Borås Stadsteater och Regionteater Väst för att främja och utveckla den professionella dansen i Borås och Sjuhärad.

DANSNÄT SVERIGE
Regionteater Väst är en del av det nationella nätverket Dansnät Sverige, ett nätverk som arbetar för att främja den samtida danskonsten i Sverige. Dansnät Sverige turnerar svenska och internationella koreografer för att starka dansens ställning i hela landet.

Här ser du var det visas dans i Västra Götaland: www.vgrdans.se

Mer om Regionteater Väst Dans

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.