I april hade dansföreställningen SEX, ett samarbete mellan  Regionteater Väst och Göteborgs Symfoniker, digital premiär på GSOplay. Regionteater Väst har sedan dess fortsatt arbetet med att digitalisera alla vårens urpremiärer.

– Det har varit lärorikt och utmanande att hitta andra vägar att nå vår publik, säger Monika Milocco, koreograf för SEX och konstnärlig chef på Regionteater Väst Dans.

Föreställningen SEX är ett samarbete mellan Regionteater Väst och Göteborgs Symfoniker. Monika Milocco är koreograf, Mats Kjelbye har skrivit manus och i en av de bärande rollerna syns afrobeat- och dancehallartisten Aurelia Dey. 2400 tonåringar från Västsverige skulle ha sett SEX på Göteborgs Konserthus under våren, men Corona-pandemin satte stopp för det. I stället filmades föreställningen och hade urpremiär på gsoplay.se den 1 april. Vi frågade danschef Monika Milocco hur det har gått och hur den närmaste framtiden ser ut på Regionteater Väst!

Monika Milocco, konstnärlig chef dans, foto teatern

Hej Monika! Hur var det på premiären av SEX?
– På Regionteater Väst så hade vi en gemensam stund med tårta och premiärskål och såg filmen när den släpptes, sittandes med avstånd. Annorlunda – men fint utifrån hur allt är just nu.

– Det var otroligt lärorikt och spännande för både oss och Göteborgs Symfoniker att förena dansarna, musikerna och presentatör Aurelia Dey med film som det gemensamma bildspråket. Det var oroliga veckor med många utmaningar, tankar och känslor – men jag är glad att vi lyckades göra en virtuell premiär!

Hur har distributionen av föreställningen skett efter det? Är det fri tittning?
– Ja, det är fritt för alla att se filmen via GSOplay och vår hemsida, www.reginteatervast.se. Vi har också förmedlat filmen till skolorna som skulle ha sett alla de föreställningar som ställdes in på grund av Coronapandemin samt till referensskolorna, som varit en viktig del av produktionsarbetet.

Vad har ni fått för respons?
– Många klasser och gymnasieskolor har använt filmen och tillhörande lärarmaterial nu i samband med distansundervisning. Men vi har även fått positiv respons från bland annat Fritidsledarutbildningen i Göteborg och ett antal Folkhögskolorna i regionen.

Hur har coronaviruset påverkat er övriga verksamhet?
– Många föreställningar har som sagt ställts in, andra har spelats under anpassade former i enlighet med Folkhälsomyndighetens rådande riktlinjer. Till exempel spelade teaterföreställningen Djungelfeber ett antal föreställningar utomhus. Silent Disco och de andra klassrumsproduktionerna har inte påverkats i samma utsträckning som vår övriga repertoar då publikantalet är mer begränsat. Vi har gjort och gör riskanalyser inför varje aktivitet så att det kan genomföras på ett säkert sätt, allt från möten till speltillfällen. Sen har vi varit kreativa och jobbat intensivt med att hitta alternativa sätt för att nå ut med vår scenkonst.

Regionteater Väst, Djungelfeber, foto Lina Ikse

Hur jobbar ni mot era målgrupper, vad har ni gjort för förändringar?
– Det har varit lärorikt och utmanande att hitta andra vägar att nå vår publik. Vi har till exempel digitaliserat vårens alla urpremiärer: Fernado Melos Drömlek är dokumenterad från publikens perspektiv, Välkommen av Paula McManus och Emma Örn har gjorts om till en lyssningsföreställning med tillhörande pedagogiskt material och Djungelfeber, i regi av Tobias Sondén, släpps i en helt nyproducerad filmversion. Alla produktioner kan uppleves online på vår hemsida.

Sen har arbetat mycket med sociala medier och bland annat påbörjat arbetet med ett filmarkiv med dansövningar kopplat till olika föreställningar. Men att inte få möta vår publik live i samma utsträckning har varit svårt. Vi saknar direktkontakten, responsen och alla barn och unga som vi annars möter dagligen.

Hur ser ni på den närmaste framtiden?
– Just nu planerar vi utifrån att grundskolorna kommer att ha sin verksamhet som vanligt under hösten och att vi kommer kunna spela höstens repertoar för dem. Men vi planerar också utifrån att detta kanske inte är möjlig och att vi även fortsättningsvis behöver hitta alternativa sätt och vägar för att möta vår publik.

Regionteater Väst, SEX, foto Francis Löfvenholm

Länk till Regionteater Västs digitala repertoar här.

Se SEX på GSOplay här.

Läs mer på Regionteater Västs hemsida här.

Bilden överst: SEX, foto Francis Löfvenholm

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.