I april hade dansföreställningen SEX, ett samarbete mellan Regionteater Väst och Göteborgs Symfoniker, digital premiär på GSOplay. Regionteater Väst har sedan dess fortsatt arbetet med att digitalisera alla vårens urpremiärer.
– Det har varit lärorikt och utmanande att hitta andra vägar att nå vår publik, säger Monika Milocco, koreograf för SEX och konstnärlig chef på Regionteater Väst Dans.
Föreställningen SEX är ett samarbete mellan Regionteater Väst och Göteborgs Symfoniker. Monika Milocco är koreograf, Mats Kjelbye har skrivit manus och i en av de bärande rollerna syns afrobeat- och dancehallartisten Aurelia Dey. 2400 tonåringar från Västsverige skulle ha sett SEX på Göteborgs Konserthus under våren, men Corona-pandemin satte stopp för det. I stället filmades föreställningen och hade urpremiär på gsoplay.se den 1 april. Vi frågade danschef Monika Milocco hur det har gått och hur den närmaste framtiden ser ut på Regionteater Väst!
Hej Monika! Hur var det på premiären av SEX?
– På Regionteater Väst så hade vi en gemensam stund med tårta och premiärskål och såg filmen när den släpptes, sittandes med avstånd. Annorlunda – men fint utifrån hur allt är just nu.
– Det var otroligt lärorikt och spännande för både oss och Göteborgs Symfoniker att förena dansarna, musikerna och presentatör Aurelia Dey med film som det gemensamma bildspråket. Det var oroliga veckor med många utmaningar, tankar och känslor – men jag är glad att vi lyckades göra en virtuell premiär!
Hur har distributionen av föreställningen skett efter det? Är det fri tittning?
– Ja, det är fritt för alla att se filmen via GSOplay och vår hemsida, www.reginteatervast.se. Vi har också förmedlat filmen till skolorna som skulle ha sett alla de föreställningar som ställdes in på grund av Coronapandemin samt till referensskolorna, som varit en viktig del av produktionsarbetet.
Vad har ni fått för respons?
– Många klasser och gymnasieskolor har använt filmen och tillhörande lärarmaterial nu i samband med distansundervisning. Men vi har även fått positiv respons från bland annat Fritidsledarutbildningen i Göteborg och ett antal Folkhögskolorna i regionen.
Hur har coronaviruset påverkat er övriga verksamhet?
– Många föreställningar har som sagt ställts in, andra har spelats under anpassade former i enlighet med Folkhälsomyndighetens rådande riktlinjer. Till exempel spelade teaterföreställningen Djungelfeber ett antal föreställningar utomhus. Silent Disco och de andra klassrumsproduktionerna har inte påverkats i samma utsträckning som vår övriga repertoar då publikantalet är mer begränsat. Vi har gjort och gör riskanalyser inför varje aktivitet så att det kan genomföras på ett säkert sätt, allt från möten till speltillfällen. Sen har vi varit kreativa och jobbat intensivt med att hitta alternativa sätt för att nå ut med vår scenkonst.
Hur jobbar ni mot era målgrupper, vad har ni gjort för förändringar?
– Det har varit lärorikt och utmanande att hitta andra vägar att nå vår publik. Vi har till exempel digitaliserat vårens alla urpremiärer: Fernado Melos Drömlek är dokumenterad från publikens perspektiv, Välkommen av Paula McManus och Emma Örn har gjorts om till en lyssningsföreställning med tillhörande pedagogiskt material och Djungelfeber, i regi av Tobias Sondén, släpps i en helt nyproducerad filmversion. Alla produktioner kan uppleves online på vår hemsida.
Sen har arbetat mycket med sociala medier och bland annat påbörjat arbetet med ett filmarkiv med dansövningar kopplat till olika föreställningar. Men att inte få möta vår publik live i samma utsträckning har varit svårt. Vi saknar direktkontakten, responsen och alla barn och unga som vi annars möter dagligen.
Hur ser ni på den närmaste framtiden?
– Just nu planerar vi utifrån att grundskolorna kommer att ha sin verksamhet som vanligt under hösten och att vi kommer kunna spela höstens repertoar för dem. Men vi planerar också utifrån att detta kanske inte är möjlig och att vi även fortsättningsvis behöver hitta alternativa sätt och vägar för att möta vår publik.
Länk till Regionteater Västs digitala repertoar här.
Se SEX på GSOplay här.
Läs mer på Regionteater Västs hemsida här.
Bilden överst: SEX, foto Francis Löfvenholm
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.
Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!