Myndigheten för kulturanalys fortsätter sin utvärdering och granskning av Kultursamverkansmodellen. De kommer fram till att det regionala och kommunala inflytandet över kulturpolitiken ökar genom det nya sättet att fördela statliga medel till kulturen. Samtidigt är den statliga styrningen över regional kulturpolitik fortsatt stark.

Regionerna har fått mer att säga till om inom kulturpolitiken, men staten har fortsatt en central roll. Om stark statlig styrning är bra eller dåligt råder det delade meningar om. En ståndpunkt som lyfts i regionerna är att staten bör ha rollen som garant för ett rikt kulturutbud över hela landet, säger Clas-Uno Frykholm, direktör på Myndigheten för kulturanalys.
Av rapporten framgår att regionernas ökade inflytande ännu inte har haft någon egentlig effekt på hur de statliga bidragen till kultur fördelas.

– Även om det inte går att se några större förändringar i hur de statliga bidragen till regional kulturverksamhet fördelas mellan och inom regionerna, så ser vi förändringar i arbetssätt och retorik på regional nivå. Betydelsen av regionala prioriteringar och variationer är en av de idéer som nu börjar slå rot, säger Agnes Ers, ansvarig utredare på Myndigheten för kulturanalys.

Rapporten Kultursamverkansmodellen. Styrning och bidragsfördelning bygger på tre delstudier som belyser modellens styrning och inflytande över kulturpolitiken samt hur modellen hittills påverkat fördelningen av bidrag till regionerna. Rapporten finns att ladda ner på kulturanalys.se.

Teater-, dans- och musikområdet får i särklass störst andel av bidragen inom kultursamverkansmodellen. Framför allt är det länens scenkonstinstitutioner – länsteatrarna och länsmusiken som tar emot dessa medel. Av den anledningen vill Myndigheten för Kulturanalys fokusera speciellt på våra institutioner. Vad har kultursamverkansmodellen för effekter på länsinstitutionernas verksamhet, både ekonomiskt och konstnärligt? Ett urval av institutioner kommer att granskas närmare. Denna rapport beräknas bli klar våren 2014.

Information hämtad från Myndigheten för kulturanalys hemsida kulturanalys.se

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.