Länsteatrarnas ordförande Robert Uitto och verksamhetsledare Michael Johansson har haft möten med Näringsdepartementet och Utbildningsdepartementet. Michael rapporterar!

”Den 21 maj träffade Länsteatrarnas ordförande Robert Uitto och verksamhetsledare Michael Johansson näringsdepartementets stadssekreterare Emil Högberg samt departementssekreterare Anna Hag.

Under mötet informerades näringsdepartementet om Länsteatrarna i Sveriges verksamhet och vilka medlemmar vi företräder. Vi förde diskussioner kring de regionala institutionernas del i samhället, inte enbart som kulturverksamheter utan även som viktiga arbetsgivare runt om i landet. Vi lyfte även länsteatrarnas roll i att skapa attraktivitet för regionerna, vilket gäller för turister såklart, men också för de boende i regionen. Det är sedan tidigare känt att våra institutioner bidrar till besöksnäringen, vilket skapar ringar på vattnet för andra verksamheter, men också ett högre värde för de som lever och verkar på platsen. Vi uppfattade att näringsdepartementet lyssnade till det vi hade att säga. De berättade att de har med kulturen som en viktig del i sin besöksnäringsstrategi.

Robert Uitto och näringsdepartementets stadssekreterare Emil Högberg. Foto Michael Johansson (syns nere i högra hörnet!).

Den 7 juni var det dags igen! Den här gången träffade Länsteatrarnas ordförande Robert Uitto och verksamhetsledare Michael Johansson Erik Nilsson som är stadssekreterare vid Utbildningsdepartementet.

Vi informerade om att  det är länsteatrarna som är anledningen till att många barn och unga får möta scenkonst för första gången, och att det sker i skolan. Under samtalet diskuterade vi också de utmaningar som finns: Möjligheten att ta del av konst och kultur för barn och unga ser väldigt olika ut runt om i landet. Läroplanen har inte en tillräckligt tvingande del vad det gäller konst och kultur, i förhållande till andra skolämnen. Detta gör att barnens möjlighet att uppleva scenkonst kan vara avhängigt intresset hos en enskild rektor, lärare eller kultursamordnare. Vi pratade även om att kulturens status i skolan måste höjas. Vi måste bort från inställningen att kulturen betraktas som ”hobby” eller ”nöje”.”

 Michael Johansson, verksamhetsledare Länsteatrarna i Sverige

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.