Rapport från ett omklädningsrum av koreografen och regissören Carl Olof Berg öppnar dörren till idrottens och skolans mest utsatta rum. Vilka välkända och oberättade historier göms bland svettiga strumpor och träbänkar? Vilka blir vi när vi går in där och vilka regler och ritualer följer vi? Föreställningen har premiär 3 mars och kommer att turnera i Västmanland och spelas för högstadiet och idrottsföreningar – i killarnas omklädningsrum.

Rapport från ett omklädningsrum är ett samarbete mellan Västmanlands Teater, SISU Idrottsutbildarna och Hallstahammars kommun, som under våren 2017 erbjuder Västmanlands idrottsföreningar att kostnadsfritt se föreställningen.

Omklädningsrumsprojektet är ett av flera  platsspecifika arbeten som koreografen Carl Olof Berg gör. Nyligen gjorde han klassrumsföreställningen Min trygga plats för högstadiet och hemlånsprojektet Hemma hos dig med Carl Olof där privatpersoner lånar honom mot en kopp kaffe och väljer mellan tre korta koreografier.

– Jag lockas av att förvandla vardagliga platser till storslagna och intima berättarplatser med magi, musik och ljus. Och just omklädningsrummet är en så stark symbol och plats för föreställningar om maskulinitet och femininitet, kropp och sexualitet, säger Carl Olof Berg. -Ämnen som engagerar mig i mitt konstnärliga praktik.

När Carl Olof hörde ett inslag på P1 2012 om uppsatsen ”Man hör aldrig om killar som blir sexuellt trakasserade” av kriminologen Adam Jonsson om hur s.k. pojkstreck fostrar in unga killar i föreställningar om hur killar och tjejer förväntas vara så ledde det fram till samarbetet med Västmanlands teater och kulturutvecklaren Emil Berglund i Hallstahammar.

Carl Olof Berg, foto Chrisander Brun

—  Vi kommer också att prata om mordet/dråpet på den homosexuelle hockeyspelaren Peter Karlsson 1995 i Västerås, säger Carl Olof. Han knivhöggs till döds med 64 knivhugg av en 19 årig nynazist.

Ensemblen har under arbetsprocessen träffat både idrottslag och skolklasser. Hela repetitionsperioden är förlagd till Lindboskolan i Hallstahammar där de har ett eget arbetsrum men också tillgång till ett omklädningsrum som står tomt där de har möjlighet att repetera.

-Vi har en skummaskin, såpbubblemaskin, ljud och ljus som vi måste testa med ungdomarna också innan vi åker ut på turné!  skrattar Carl Olof.

Ett handledningsmaterial för lärare och idrotts ledare kommer tas fram med hjälp av bl a Gunilla Edemo som är dramaturg för föreställningen i samarbete med SISU och Västmanlands teater. Ensemblen kommer finns såklart kvar i omklädningsrummet efteråt om någon vill prata eller har frågor men själva samtalen med ungdomarna kommer ledas av ledare och lärare i egen regi med handledningsmaterialet som hjälp.

Rapport från ett omklädningsrum, Västmanlands teater, foto Chrisander Brun

Carl Olof – varför är det viktigt att berätta om det du kallar ”idrottens och skolans mest utsatta rum” i form av en föreställning i samarbete med  Västmanlands teater?

– Det är lätt att hitta samtidsreferenser till omklädningsrumsjargong och ”locker room talk” och hur den cementerar unkna föreställningar om hur killar och tjejer förväntas vara och interagera, säger Carl Olof. -Min fråga är hur de ritualer, det arv och sociala strukturer som finns där hänger ihop med världen utanför och vice versa? Och det finns fortfarande ett både osynliggörande och normaliserande förhållningssätt till killars sexualiserade våld mot varandra, de vi kallar för pojkstreck. För om vi skulle byta ut den utsatta parten till en tjej skulle samma handling direkt ses som ett övergrepp. Varför är det så?

-Jag tänker att den scenkonst jag gör är ett samtal, fortsätter Carl Olof. – Mitt sätt att samtala med dig som publik men också med mig själv om frågor som engagerar mig eller som jag vill veta mer om. I det här fallet tänker jag att halva upplevelsen är att samlas i killarnas omklädningsrum oavsett vem du är och hoppas på att ett publikmöte vägg i vägg med duschrummet ska erbjuda en lekfull, lustfylld, men också omtumlande upplevelse.

På scen Lars Bringås, Eddie Mio Larson, Linda Kunze, Carlos Romero
Regi och koreografi Carl Olof Berg
Scenbild och kostym Tove Berglund
Dramaturg Gunilla Edemo
Foto Chrisander Brun

Läs mer på Västmanlands Teaters hemsida

Bilden överst: Rapport från ett omklädningsrum, Västmanlands Teater, foto Chrisander Brun

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.