Dansaren och koreografen Helena Lundqvist, knuten till Regionteater Väst, intervjuar kulturpolitiker och kulturutövare om vad de tycker om dans. Vad vill de med dans? Samtalen återges i en video-pod om dans.

Du har väl sett när dansaren och koreografen Helena Lundqvist som är knuten till Regionteater Väst, intervjuar kulturpolitiker, tjänstemän/-kvinnor och andra högre uppsatta i kulturen om vad tycker de om dans? I en serie samtalsduetter angriper Helena viktiga frågor med humor och nyfikenhet.

I den andra säsongen – som pågår nu, hösten 2023 – flyttas fokus till koreografer och dansare för samtal om vad koreografi är och inte är, skapandeprocesser och mycket till.

Får jag lov att prata om dans spelades in på olika platser i Västra Götalandsregionen och hade premiär under 2020. Säsong 1, avsnitt 1: Susanna Dahlberg, (då) VD Regionteater Väst (nu Riksteatern). Avsnitt 2: Conny Brännberg, ordf. Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Avsnitt 3: Sara Andersson, ordf. Borås Stads kulturnämnd. Avsnitt 4: Katti Hoflin, kulturchef Västra Götalandsregionen. Säsong 2, avsnitt 1: Björn Säfsten, dansare och koreoraf. Avsitt 2: Helena Franzén, dansare och koreoraf.  

AV & MED: Helena Lundqvist. BAKOM KAMERAN: Daniel Andersson. MUSIK: Tomas Elfstadius.

Säsong 1:

Susanna Dahlberg, f.d. vd Regionteater Väst, nu vd på Riksteatern.
Conny Brännberg, ordförande Kulturnämnden Västra Götalandsregionen.
Sara Andersson, ordförande Kulturnämnden i Borås.
Katti Hoflin, kulturchef, Västra Götalandsreregionen.

Säsong 2:

Björn Säfsten, dansare och koreograf. 
Helena Franzén, dansare och koreograf. 

Helena Lundqvist, foto Superstudio.

Helena Lundqvist är utbildad vid Dansarutbildningen på Balettakademien i Stockholm samt Danshögskolan. Efter examen 2006 har hon frilansat med fria koreografer och grupper i Sverige och Norden.
Till Regionteater Väst kom Helena första gången 2012–2015 under ledning av Camilla Ekelöf. Då sågs hon i föreställningar som Doppelgänger och Propreté av Martin Forsberg och Jag! Jag! Jag! av Minna Krook. Sedan 2018 är hon tillbaka som en del av den fasta ensemblen och har dansat i ett 20-tal produktioner, däribland Efter Hamlet av Örjan Andersson, Häxor av Mari Carrasco, Fårgudar av Anne Jonsson, Matsalen och Gränsland av Björn Säfsten, Utflykten av Anna Pehrsson, Loop av Nicole Neidert och Nederlaget av Nadja Hjorton. 

På Regionteater Västs repertoar finns även Helenas ljudverk Mellanrummet – läs mer här.

Utomhusbilder: Daniel Andersson.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.