Den regionala kulturen gör ett gemensamt upprop riktat till regeringen, samarbetspartierna och kulturministern med kravet att det statliga stödet på 150 miljoner kronor bör bli permanent. ”Regionernas svaga ekonomi och det faktum att staten inte har räknat upp sina anslag på många år gör situationen för den regionala kulturen fortsatt besvärlig”, skriver ordföranden Jonas Hellberg, Robert Uitto och Nina Björby.

Den regionala kulturen – länsmuseerna, länsteatrarna och länsmusiken – har haft en enastående förändringskapacitet under Corona. Exemplen är många på hur våra institutioner har ställt om, mött publiken på nya kreativa sätt och på allvar omfamnat alla digitala möjligheter. Det går dock inte att bortse från de ekonomiska prövningar som många har blivit utsatta för. I flera län har kulturen hamnat i kläm då regionerna har tvingats prioritera resurser till sjukvården och kollektivtrafiken. Det var därför viktigt och välkommet att regeringen och samarbetspartierna kom överens om att anslå 150 miljoner kronor extra för 2020 till de regionala kulturverksamheterna. Dessa resurser är nu utbetalda till regionerna och kommer göra stor nytta för att kulturinstitutionerna ska överleva pandemin.

Vi är oroliga över att nästa år blir minst lika besvärligt som 2020. De nationella begränsningar och rekommendationer som myndigheterna har utfärdat ligger i huvudsak fast och gör det fortsatt svårt att bedriva en ”normal” verksamhet för våra institutioner. Bekymret med uteblivna intäkter lär fortsätta. Regionernas svaga ekonomi och det faktum att staten inte har räknat upp sina anslag på många år gör situationen för den regionala kulturen fortsatt besvärlig.

Vi uppmanar därför regionerna att ta hänsyn till den regionala kulturens förutsättningar i budgetarbetet. Vi ber också regeringen, samarbetspartierna och kulturministern att permanenta stödet på 150 miljoner. Det är av största vikt att staten i denna situation stärker upp kultursamverkansmodellen långsiktigt. Vi lovar för egen del att fortsätta göra allt för att länskulturen ska fortsätta att spridas och göra skillnad i hela landet.”

Jonas Hellberg, Länsmuseernas samarbetsråd
Robert Uitto, Länsteatrarna
Nina Björby, Regional musik i Sverige

 

För ytterligare kommentarer kontakta:
Jonas Hellberg, ordförande i länsmuseernas samarbetsråd, 070-670 05 72
Robert Uitto, ordförande för länsteatrarna, 070-962 73 64
Nina Björby, ordförande Regional musik i Sverige, 070-627 49 96

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.