En föreställning baserad på romanklassikern av Erich Maria Remarque med manus av Matt Foss som översatts och bearbetats av Thomas Sundström.

I denna uppsättning är det inte själva kriget i sig som utgör fokus. Nej, här möter vi framför allt dessa unga, levnadsglada individer, redo att gå ut och möta och upptäcka livet, möjligheterna, glädjen… och Kärleken! I stället kastas de brutalt ut i köld och lera, skyttegravar och närstrider, skräck och rädsla. Hur odlar man drömmar om framtid och hopp när död och smärta är ständigt närvarande?

Tajmingen är skoningslös då första världskrigets meningslösa fasor upprepas mitt framför våra ögon i Ukraina. Och våra egna ungdomar diskuterar mönstring och om de måste gå ut i krig – något vi inte behövt diskutera på 200 år!

Föreställningen spelas i två olika versioner; en för allmän publik i två akter samt en förkortad version på 70 minuter för gymnasieelever. Samarbetet med skolan är ett mycket uppskattat inslag som välkomnats av lärarna. Genom att använda kulturen förstärks undervisningen och diskussionerna i klassrummen böljar alltifrån historiska fakta till existentiella frågor.

Eleverna utgör en ung och ovan publik som fortfarande sitter och pratar när salongen släcks och föreställningen börjar. Men när ridån faller med ett brak blir det knäpptyst. De förstår ganska omgående att det här inte alls är en pjäs som handlar om första världskriget – det handlar om dem själva!

”På Västfronten intet nytt” bjuder på filmiska scener med koreograferade stridsscener i en påkostad scenografi. Ensemblen utgörs av 11 personer som delar på över 40 roller.

På scen: Alma Bengtsson, Benjamin Vagnhammar, Ella Näsman, Erik Törner, Frida Jokinen, Johan Hwatz, Lennart Bäck, Nina Eriksson Schött, Rebecka Sjöwall, Tomas Lindström, Walfrid Lindsgård.

Regi, musik: Thomas Sundström

Koreografi: Kilian Wöllner

Scenografi, ljusdesign: Ulf Grönhagen

Rekvisita, kostym: Jacqueline Iturralde Ulfsax

Producent: Annica Grönhagen

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.