Den fria konsten är en av demokratins grundläggande principer, därför är det teaterns ansvar att ta plats under valet, anser Örebro Länsteater och lanserade det stora valprojektet ”Drömmen om samhället – länsteatern tar sig an valet” som har pågått under de senaste veckorna med föreställningar, föreläsningar och politiska samtal. Projektet avslutas med en storslagen valcabaret den 13 september, dagen innan valet.

Orebro lansteater

Med anledning av supervalåret erbjuder Örebro länsteater fram till valet flera olika evenemang i hela Örebro. Speciellt fokus har lagts på sammankomster utanför teatern, samt på att nå förstagångsväljare. Målet är att presentera nya perspektiv, väcka nya tankar och idéer, allt för att få länets medborgare att rösta för det samhälle de drömmer om. Detta istället för att rösta av gammal vana, eller på den politiker de tycker är trevligast eller på det parti som bäst lyckats prägla valrörelsen, med en fråga som kanske inte alls är den mest relevanta. Eller i värsta fall – inte tänkt att rösta alls.

– Vår vision är att få örebroare att rösta för det samhälle som de drömmer om. Ofta är det mycket siffertrolleri i politiska debatter, vi vill få vår publik att höja blicken och rösta för det samhälle som de vill ha, säger Carl Johan Karlson, projektledare vid teatern.

En förlorad generation av Marcus Lindeen, affischbild

En förlorad generation av Marcus Lindeen, affischbild

Den 9 september visades föreställningen En förlorad generation av Marcus Lindeen på Nya China, Örebro länsteaters scen för barn- och ungdomsteater. En förlorad generation är ett slags simultantolkningsteater som består av intervjuer som skådespelarna får ta del av i sina hörlurar först när de står på scenen, samtidigt som de förmedlar dem till publiken. Föreställningen visades första gången på Dramaten våren 2013 och handlar om den generation som inte får bli vuxna. Som aldrig lyckas ta sig in på arbetsmarknaden och fortfarande bor hemma hos mamma och pappa när de är 25. Som har god utbildning, men ingen inkomst. Som ofta tvingas att ha två jobb samtidigt, inte sällan tillfälliga korta projektanställningar följda av längre perioder av arbetslöshet. Läs mer

Klassfesten med Linus Lindman och Hans Christian Thulin

Klassfesten med Linus Lindman och Hans Christian Thulin

I det interaktiva klassrums-eventet Klassfesten riktar man sig till länets förstagångsväljare. Skådespelarna Linus Lindman och Hans Christian Thulin kommer till en skolklass med allt som kan tänkas behövas till en lyckad klassfest: chips, läsk och gratisbiljetter till Örebros hetaste nattklubb. Med sig har de också frågan; vad är demokratin egentligen värd och hur mycket kostar din röst?

Det blir också föreläsningar och temakvällar, till exempel torsdag den 11 september i Konsertsalen på Örebro Universitet, där skådespelaren Hanna Lekander läser ur sin monolog Betala Älska Slåss, som handlar om en vuxen kvinnas uppgörelse med år av stillsam våldsamhet och insikten om att allt kanske inte är så jämställt i hennes liv som hon trodde. Läsningen följs av ett samtal med genusforskare Lena Gunnarsson som fick stor uppmärksamhet för sin bok ”The contradictions of love”, samt musikaliska inslag av artisten Mohalvyr. Läs mer  

Betala Älska Slåss av och med Hanna Lekander

Betala Älska Slåss av och med Hanna Lekander

 Drömmen om samhället, den 13 september på Örebro Länsteater
Kvällen innan valet, den 13 september, bjuder Örebro länsteatern in till en spännande valupptakt på teatern. Det blir musik, visionära samtal från prominenta gäster och medborgarintervjuer. Men också ett samtal med några av Sveriges främsta kulturpolitiker. Under akt 1 blir det musik, underhållning, spoken word, visionära tal och en unik inblick i vad länets medborgare tycker och tänker genom omfattande fältstudier som teatern gjort. Under akt 2 kommer några av landets främsta kulturpolitiker till teatern för en debatt under rubriken ”Drömmen om samhället”.

Medverkar gör Lars Ohly (V), Tina Ehn (MP), Gunilla Carlsson (S), Emil Aronson (SD), Torbjörn Ahlin (C), Karolina Björk (F!), Johan Pehrson (FP), Lars-Axel Nordell (KD), Lotta Olsson (M), Pooneh Rohi (författare av Araben), Johan Sobelius (diakon i Svenska kyrkan), Mikael Horwath, Mikael Eivergård, Länsmuseet samt skådespelare från Örebro länsteater och inbjudna gäster. Läs mer

Läs mer om  ”Drömmen om samhället – Örebro länsteater tar sig an valet” här

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.