”Vi är ytterligare en bit in i 2022, det år som skulle bli det fria året för kulturen och ett år med avsaknad av restriktioner, som istället blev till ett krigets år i Europa.

Det ingen kanske trodde aldrig skulle hända, har hänt och människor tvingas att fly från sitt fredliga land. Det värsta är så klart att människor dödas i ett brutalt krig skapat av Putin, men människor förnedras också. Att medvetet utplåna städer, bomba människors hem, kyrkor, kulturella byggnader och utplåna landets kulturarv är inget annat än en av de värsta förnedringsmetoderna.

Putins mördande är också ett sätt att tysta oppositionen, radera ut kulturen och försöka tvinga människor till lydnad. Inte enbart det ukrainska folket ingår i Putins planer – han hotar också oliktänkande i Ryssland, stoppar fria media, begränsar tillgången till sociala media och inför stränga fängelsestraff för den som vågar opponera sig eller förklara övergreppen på Ukraina som ett verkligt krig.

Det öppna samhället är ett hot mot Putins diktatur, där journalistik och fri kultur är två starka krafter som han med alla medel vill stoppa. Att förinta ett lands kulturarv är ett sätt att avidentifiera folket, men kulturarbetare runt om i världen vågar protestera. Det gör även chefer inom den statliga kulturen i Ryssland, trots hot om fängelsestraff.

Vi som fortfarande lever under fria betingelser måste vara en del i det stöd som människorna i Ukraina och dess flyktingar behöver. Vi fortsätter hävda sanningarna, vi ger vårt stöd på olika sätt, vi törs tala om diktaturen, om kriget, men också om behovet av kultur för att över huvud taget överleva.

Kanske ska vi oftare än nu påminna oss om hur skört allt är och att inget kring det fria ordet, den fria kulturen och det öppna samhället är självklart – inte heller i vårt land, med krafter som vill annat… Vi kan inte stanna upp, vi måste vidare och länsteatrarnas uppgift att sprida fri kultur och scenkonst i hela landet blir än viktigare.

 Länsteatrarna har i år varit delaktiga i att sprida kultur via Konventet, Folk och Kultur i Eskilstuna. I år digitalt, men med många bra inslag. Nu arbetas det vidare för att säkra 2023 års Folk och Kultur, som blir fysiskt på plats om inget annat hindrar oss…

Snart ses vi dessutom tillsammans på vårt vårmöte i Skellefteå, hos våra värdar Västerbottensteatern på nybyggda Sara kulturhus.

Arbetet med programmet sker in i det sista och jag kan lova er – det blir ett fantastiskt program med mycket intressanta samtal, föreläsningar, överläggningar, scenkonst och givetvis tillfällen till samvaro över god mat.

Vi skall dessutom som brukligt genomföra årsmöte med allt från godkännande av verksamhetsberättelse, ekonomi och val av styrelse. Jag är övertygad om att vi just nu har enormt mycket att tala med varandra om, men kvällarna kommer att vara långa och tillfälle ges.

Vi fortsätter vårt arbete med beslutsamhet och skapar bra scenkonst runt om i landets regioner. Styrelsen fortsätter också att möta riksdagspolitiker för att samtala om den fria kulturen, om länsteatrarnas förutsättningar och verksamhet.

Mötet i Skellefteå blir en kort paus för oss som ses, men också ett tillfälle att stärka våra argument för den fria regionala kulturen.

Väl mött.”

Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna i Sverige

Bilden: Foto Teodor Uitto.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.