8 februari 2022
”Hurra, jag ska få gå på fysisk teater igen! Den här gången blir det på hemmaplan på en föreställning på Estrad Norr. Bara känslan räcker långt. Och samtidigt upplever jag återigen att föreställningen jag ska se är ett utmärkt exempel på hur mycket scenkonsten på våra länsteatrar betyder för kulturlivet, och hur mycket den bidrar till samhällsklimatet och demokratin. Föreställningen Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå är en pjäs om osanningar på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik.

Vi ser tydligt hur coronapandemin har påverkat samtalsklimatet. Hur inställda föreställningar och kulturarrangemang har minskat människors chans till att mötas, uppleva, utmanas i tanken och att samtala. Samtalen har tagit sig andra vägar i till exempel sociala media, där påståenden ofta får stå oemotsagda, påhejas av likasinnade och aldrig utsätts för källkritik.

Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå är just en sådan föreställning som ligger helt i linje med Länsteatrarna i Sveriges vision om det öppna och demokratiska samhället för alla. De som idag kallas vaccinationsmotståndare eller antivaxxare utgör en heterogen grupp, som även innehåller människor som inte tror på demokratin, politiken eller samhället. Vilka risker innebär detta? Och hur den fria konsten och kulturen bidra till öppna samtal?

Denna och andra frågeställningar som tangerar ämnet kommer att lyftas på det nationella kulturpolitiska konventet Folk och Kultur, som i år går av stapeln i och från Eskilstuna den 9-11 februari.

Eskilstuna är ju orten som Länsteatrarna i Sverige tillsammans med Regional musik i Sverige och Länsmuseernas samarbetsråd, inom ramen för vårt samarbete Kulturlyftet, valt som mötesplats för just Folk och Kultur. I år blir det tyvärr återigen digitalt, men med ett fantastiskt program.

Länsteatrarna har där bland annat bidragit med ett seminarium om den regionala scenkonstens förutsättningar och villkor i skenet av den kommunala och regionala politiken. Samtalet Teatern i händerna på politiken? genomförs den 9 februari kl. 13.15-14.

Där kommer vi bland annat att ställa följande frågor: Förstår politikerna vilka förutsättningar som behöver ges för en scenkonstproduktion? Är man och naggar principen om armlängds avstånd i kanten? Går vinstintresset när det gäller intäkter till lokaler före scenkonstens behov av repetitionslokaler? 

Frågorna har hopat sig kring coronarestriktionerna och budskapen har inte alltid varit lätta att tyda. Nu välkomnar vi ytterligare stöd till kulturen och kulturutövare, för att vi alla på olika sätt skall kunna öppna upp samtalen, upplevelserna och utmaningarna runt om i landet.

Länsteatrarna fortsätter att visa hur ansvarstagande vi är vid våra föreställningar. Vår publik kan känna sig trygg. 

Styrelsen för Länsteatrarna går vidare i sina ambitioner att möta region- och kulturpolitiken runt om i landet för att föra samtal om just scenkonstens villkor. Vi jobbar vidare med att möta statsråd och statssekreterare och hoppas kunna se några av dem på nästkommande begivenhet efter Folk och Kultur – nämligen på Länsteatrarnas vårmöte hos Västerbottensteatern 6-8 april i Skellefteå, på nybyggda Sara Kulturhus. Programmet blir spännande och är under utarbetande – glöm inte anmäla er och boka såväl resa som boende. Information finns på vår hemsida. Så ses vi digitalt på Folk och Kultur och med all sannolikhet fysiskt i Skellefteå. Jag längtar redan!”

Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna i Sverige

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.