Smålands Musik och Teater har startat ett danskompani för unga dansare – Dans Spira Extended. Camilla Ekelöf, konstnärlig chef Unga Spira och Dans gläds över dansens utveckling i regionen och berättar mer i en krönika.

– Äntligen tar danskonsten sin rättmätiga plats i huset igen! Vi är många som ser till att detta blir möjligt.

Camilla Eklöf. Foto SMoT.

”Senaste nytt ifrån oss är att vi äntligen har vår unga dansensemble på plats – Dans Spira Extended. Äntligen tar danskonsten sin rättmätiga plats i huset igen! Vi är många som ser till att detta blir möjligt.

Ensemblen består av fyra dansare som gick ut yrkesdansarutbildningen på Balettakademien i Göteborg och i Stockholm 2020 och 2021: Lovisa Abrahamsson, Inanna Argati, Vanessa Lindblom och Williams Säfström. Vår femte dansare heter Isabell Karlsson och är även ensembleledare och repetitör. Isabell är hemvändare och kommer ifrån Nässjö ursprungligen. 2019 gick hon ut samma utbildning som de övriga. Projektet stöds av Kulturrådet, Värnamo Kommun som vi har ett fördjupat samarbete för dansens plats i regionen och SMOT förstås.

Extendeds första premiär av verket POW! signerat Kenny Svensson blev en publiksuccé. Värnamopubliken hade beställt en jazzföreställning och det fick de, med en ”contemporary touch”.

Vi är mycket stolta över produktionen!

Under anställningen hos oss arbetar dansarna också med koreografen Örjan Andersson och Jönköpings Sinfonietta, undertecknad och klassrumsföreställningen FLOW, skapar egna korta verk, undervisar sommarworkshop och skapande skola samt avslutar med ett verk signerat koreografen Mari Carrasco tillsammans med Stråkkvartetten. På så vis provar de på många funktioner som en danskonstnär kan tänkas arbeta med under sin karriär.

Dans Spira Extended. Foto Lars Kroon.

Ensemblens frammarsch i Jönköpingsregionen och utanför är att glädjas åt. Nästa år har fler kommuner anmält sitt intresse att vara delaktig i danskonstens utveckling i regionen. Ett stort fokus riktas mot de unga utövarna. Vi arbetar för att stärka deras utveckling och möte med den professionella scenkonsten genom vår ensemble.

Teater Halland, Skånes Dansteater, Gummifabriken i Värnamo, Brådjupa och 3e våningen i Göteborg är andra scener som dansarna besöker och där de uppträder i vår.

Så ser 2022 ut. Nu håller vi tummarna för att ansökan för 2023 beviljas!

Under hösten 2021 nådde vi ut till alla våra 13 kommuner med teater- och dansföreställningar för vår skolpublik trots pandemin. Det kändes stort. Pandemin höll oss i sina klor och vi visste inte om planen att Unga Spira ska turnera mer skulle falla väl ut. Men det gjorde den. Att vår publik kommer till oss är viktigt men att kunna komma ut och göra ett klassrum eller liknande till en scen och skapa magi på så vis, gör att vi kommer närmre vår publik och det är vägen fram för Unga Spira. Kulturlov lanserades och blev ett lyckat koncept!

Frejas utställning till Scenkonstbiennalen
Vi är så glada över att Freja musikteaters utställning Det omöjliga som blev möjligt är utvald till Scenkonstbiennalen. Ännu något att vara stolt över. Utställning, konstnärligt ansvariga, workshop och Frejor tar sig upp till Västerås med Västmanlands Teater som värd för biennalen. Ett passande citat från biennalen.

Scenkonstbiennalen är ett arrangemang som spränger sociala gränser, som ser hela landet som sin publik och där scenkonsten blir en fest för alla!

Full fart framåt samtidigt som vi ser hur våra kollegor i Ukraina slåss för sin existens. Kultur är viktigare än någonsin.”

Vid tangenterna:
Camilla Ekelöf, Konstnärlig chef Unga Spira och Dans.

Läs mer om Dans Spira Extended här.

Dans Spira Extended. Foto Lars Kroon.

Bilden överst: Dans Spira Extended. Foto Lars Kroon.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.