Smålands Musik och Teater har startat ett danskompani för unga dansare – Dans Spira Extended. Camilla Ekelöf, konstnärlig chef Unga Spira och Dans gläds över dansens utveckling i regionen och berättar mer i en krönika.

– Äntligen tar danskonsten sin rättmätiga plats i huset igen! Vi är många som ser till att detta blir möjligt.

Camilla Eklöf. Foto SMoT.

”Senaste nytt ifrån oss är att vi äntligen har vår unga dansensemble på plats – Dans Spira Extended. Äntligen tar danskonsten sin rättmätiga plats i huset igen! Vi är många som ser till att detta blir möjligt.

Ensemblen består av fyra dansare som gick ut yrkesdansarutbildningen på Balettakademien i Göteborg och i Stockholm 2020 och 2021: Lovisa Abrahamsson, Inanna Argati, Vanessa Lindblom och Williams Säfström. Vår femte dansare heter Isabell Karlsson och är även ensembleledare och repetitör. Isabell är hemvändare och kommer ifrån Nässjö ursprungligen. 2019 gick hon ut samma utbildning som de övriga. Projektet stöds av Kulturrådet, Värnamo Kommun som vi har ett fördjupat samarbete för dansens plats i regionen och SMOT förstås.

Extendeds första premiär av verket POW! signerat Kenny Svensson blev en publiksuccé. Värnamopubliken hade beställt en jazzföreställning och det fick de, med en ”contemporary touch”.

Vi är mycket stolta över produktionen!

Under anställningen hos oss arbetar dansarna också med koreografen Örjan Andersson och Jönköpings Sinfonietta, undertecknad och klassrumsföreställningen FLOW, skapar egna korta verk, undervisar sommarworkshop och skapande skola samt avslutar med ett verk signerat koreografen Mari Carrasco tillsammans med Stråkkvartetten. På så vis provar de på många funktioner som en danskonstnär kan tänkas arbeta med under sin karriär.

Dans Spira Extended. Foto Lars Kroon.

Ensemblens frammarsch i Jönköpingsregionen och utanför är att glädjas åt. Nästa år har fler kommuner anmält sitt intresse att vara delaktig i danskonstens utveckling i regionen. Ett stort fokus riktas mot de unga utövarna. Vi arbetar för att stärka deras utveckling och möte med den professionella scenkonsten genom vår ensemble.

Teater Halland, Skånes Dansteater, Gummifabriken i Värnamo, Brådjupa och 3e våningen i Göteborg är andra scener som dansarna besöker och där de uppträder i vår.

Så ser 2022 ut. Nu håller vi tummarna för att ansökan för 2023 beviljas!

Under hösten 2021 nådde vi ut till alla våra 13 kommuner med teater- och dansföreställningar för vår skolpublik trots pandemin. Det kändes stort. Pandemin höll oss i sina klor och vi visste inte om planen att Unga Spira ska turnera mer skulle falla väl ut. Men det gjorde den. Att vår publik kommer till oss är viktigt men att kunna komma ut och göra ett klassrum eller liknande till en scen och skapa magi på så vis, gör att vi kommer närmre vår publik och det är vägen fram för Unga Spira. Kulturlov lanserades och blev ett lyckat koncept!

Frejas utställning till Scenkonstbiennalen
Vi är så glada över att Freja musikteaters utställning Det omöjliga som blev möjligt är utvald till Scenkonstbiennalen. Ännu något att vara stolt över. Utställning, konstnärligt ansvariga, workshop och Frejor tar sig upp till Västerås med Västmanlands Teater som värd för biennalen. Ett passande citat från biennalen.

Scenkonstbiennalen är ett arrangemang som spränger sociala gränser, som ser hela landet som sin publik och där scenkonsten blir en fest för alla!

Full fart framåt samtidigt som vi ser hur våra kollegor i Ukraina slåss för sin existens. Kultur är viktigare än någonsin.”

Vid tangenterna:
Camilla Ekelöf, Konstnärlig chef Unga Spira och Dans.

Läs mer om Dans Spira Extended här.

Dans Spira Extended. Foto Lars Kroon.

Bilden överst: Dans Spira Extended. Foto Lars Kroon.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.