Ung scen/östs teaterhus i Linköping renoveras 2019-2020 vilket har inneburit mer turnerande än någonsin och att ett samarbete med kulturhuset Agora i Linköping har inletts och etablerats.

Agora är en ny mötesplats som drivs av Linköpings kommun, i tätt samarbete med studieförbund, föreningar och organisationer. Huset är centralt beläget i stadsdelen Skäggetorp i utkanten av Linköping, vilket är ett av de områden i Linköping som bedöms som utsatt.

I höstas intog ung scen/öst flera av lokalerna på Agora för att repetera, möta referenspublik och spela föreställningar, kort sagt för att leva vardagen med teatern. Det är en bekantskap som har inneburit både stor inspiration och en hel del utmaningar.

-Vi har blivit smärtsamt medvetna om hur svårt det kan vara att locka skolor från övriga stadsdelar när vi inte spelar centralt i Linköping, berättar Veronika Baumgardt, marknad- och kommunikationsansvarig på ung scen/öst.

Ung scen/öst gästspel på Agora och i Skäggetorp har dock inneburit ett fantastiskt samarbete med kulturhusets personal, som har tagit emot teatern med öppna armar. Det har också lett till en mycket fin kontakt med skolorna i området – något som teatern inte tror att de hade kunnat uppnå om de hade nöjt sig med att bjuda in skolorna till teaterhuset i Linköping.

– Det är tydligt att upplevelsen av att vi är hos dem, på deras arenor, granne med deras skolor och hem, är viktig för att skapa ett förtroende och intresse för vad vi gör, säger Veronika Baumgardt. En av skolorna i området har med stor entusiasm blivit rutinerade teaterbesökare, där en av klasserna i årskurs 2 numera är inbitna premiärlejon, som vet precis hur en förbereder sig inför festliga teaterbesök. Vår förhoppning är förstås att vi kommer att få återse såväl elever och lärare, som familjer från Skäggetorp när vi nyinvigt vårt teaterhus i höst!

Läs mer om ung scen/öst här.

 

Bilden ovan: ung scen/öst, Tårtbagaren, foto Bertil Hertzberg

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.