Anna Öberg är koreografen som har dragit igång FLOCK dansfestival i samarbete med Dalateatern, Folkmusikens Hus, Magasinet och Dalarnas museum.

-Jag har i många år drömt om att skapa en mötesplats för scenisk danskonst som på olika sätt tar sin utgångspunkt i upplevelsen av att vara på ett kokande dansgolv och dela den ordlösa upplevelsen av tid, rum och rörelse med andra, säger Anna Öberg.

FLOCK dansfestival beskrivs som en festival som är både scenisk och social, en festival för dig som själv vill dansa, för dig som vill se spännande danskonst och för dig som bara vill mingla bland dansande människor.

Viktor Fröjds föreställning Festen, foto Jonath Mathew.

Till den vackra stationsbyggnaden Magasinet i Falun kommer den 16-17 september några av Nordens mest intressanta koreografer, konstnärer och musiker från vitt skilda fält och genrer. Gemensamt är att de alla tar det sociala dansandet som utgångspunkt för sitt konstnärliga skapande. Det blir dansföreställningar, house, fysisk ljudkonst, workshops, installationer, samtal, mingel och öppet dansgolv för den som själv vill dansa. Båda dagarna avslutas med koreografen Viktor Fröjds Festen, där publiken välkommas att delta och bli en del av festen, – en houseklubb förklädd till föreställning.

Ranunculus/Daniella Eriksson. Foto pressbild.

FLOCK presenterar också den norska Kartellets Kom du ned och hente meg igen, Johanssons Pelargoner och Dans Medelgympa, Ami & Ellikas Om du spelar så dansar jag, dancing dots med Olof Misgeld, ljus- och ljudkonstnärerna Jan Carleklev och Sara Lindström Sonotoper samt Daniella Eriksson och Erik Eriksson med verken Ranunculus och Perspectives. Vissa programpunkter kommer att äga rum på Dalarnas museum. Se hela programmet här.

Initiativtagare till FLOCK dansfestival är scenkonstnären Anna Öberg, känd både i Sverige och utomlands som en förnyare av folkdansen. Vi ville såklart veta mer om den nya festivalen och kontaktade Anna!

Anna öberg, foto privat.

Hej Anna! Den 17-17 september är det dags för FLOCK dansfestival! Hur kommer det sig att du vill skapa den här festivalen?
– Jag har i många år drömt om att skapa en mötesplats för scenisk danskonst som på olika sätt tar sin utgångspunkt i upplevelsen av att vara på ett kokande dansgolv och dela den ordlösa upplevelsen av tid, rum och rörelse med andra. Det är en upplevelse som återkommande har inspirerat mig i mitt koreografiska arbete och jag har längtat efter en festival där den tematiken får stå i fokus, oavsett genre. Lotta Johansson på Folkmusikens Hus och Annelie Gardell på Dalateatern nappade på idén och nu kan vi äntligen slå upp dörrarna till FLOCK. Det känns fantastiskt!

– Namnet FLOCK är en lek med själva ordet flock och festivalens tematik – ”en flock är en grupp, klunga eller familj av landlevande djur. Ibland artfränder, ibland endast förenade av lust.”

– Vi hoppas verkligen att festivalen ska vara just lustfylld och lockande för alla som kommer dit.

Det är ett digert program som innehåller föreställningar, installationsverk, workshops, visningar av work in progress, ljudkonst, dansfilm, samtal – ja, till och med en forskningspresentation. Finns det en röd tråd? Är det något du vill lyfta?
– Förutom att skapa en plattform för scenkonst som både är inkluderade och utmanande så ville jag sammanföra konstnärliga uttryck som vanligen inte möts, men som i mina ögon har många beröringspunkter. Det gemensamma för de inbjudna konstnärerna är att de alla tar sin utgångspunkt i en kroppslig samvaro och på olika sätt utforskar just flocken.

Du är känd som en dansare och koreograf som tar ett nytt grepp på folkdansen och placerar den i samtiden. Är det något som vi kommer märka på festivalen?
– Mitt sätt att se på genre som kunskapsfält snarare än som ett uttryck för representation kan nog skina igenom i hur vi curerat festivalen. Vi har valt konstnärer från olika genrer som intresserar sig för en liknande tematik. På så sätt blir tematiken överordnad genre och genom att presentera dem sida vid sida hoppas jag att vi får en mer mångfacetterad förståelse för tematiken och också nya sätt att se på genre.

Det verkar som även deltagarna/publiken ska få röra på sig och kanske t.o.m. dansa loss – kan du berätta lite om det?
– Ja det stämmer! Publiken kan närma sig verken och installationerna på olika sätt. En del konstnärer jobbar med en tydlig uppdelning mellan scen och salong där man som publik kan se eller lyssna på avstånd, i andra verk bjuds publiken in att själv bidra med sin närvaro och i ytterligare några kan man till och med välja om man vill vara med och dansa. Frivilligheten är viktig för oss, man deltar på det sätt man själv vill, men det svänger om verken och jag tror faktiskt att det kommer att vara svårt att sitta still.

Kan vi hoppas på en fortsättning nästa år?
– Festivalen är planerad att hållas tre år. Alla år kommer att ha samma övergripande tematik, men med lite olika underrubriker – nästa år kommer fokus tex att ligga på tradering och arkiv. Det kanske låter lite torrt men det finns massor av spännande artister och verk som jobbar med detta idag och jag hoppas verkligen att vi får de medel vi söker så att vi kan bjuda in publiken till festival även nästa år.

FLOCK är ett samarbete mellan Anna Öberg, Folkmusikens Hus, Dalateatern, Magasinet och Dalarnas museum, med stöd av Kulturrådet.

Läs mer här och här.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.