Västerbottensteatern, Norrbottensteatern och Scenkonstbolaget/Teater Västernorrland, Teater Barda från Estrad Norr/Jämtlands läns teater och Giron Sámi Teahter samarbetar i det storslagna teateräventyret Norrländsk passion som är det största teaterprojektet under Kulturhuvudstadsåret Umeå 2014. I regi av Olle Törnqvist och med f.d. teaterchefen för Västerbottensteatern Med Reventberg som projektledare. Premiären går av stapeln i Umeå den 3 maj. Föreställningen spelas i 18 föreställningar på sju orter i norr under maj-juni 2014. 

Repetitionerna av Norrländsk passion i full gång i Kopparhallen i Skellefteå, en arena där det vanligtvis spelas hockey. Där möts nu skådespelare, dansare och alla andra i produktionsteamet som kommer från de fem medverkande teatrarna: Västerbottensteatern, Norrbottensteatern, Scenkonstbolaget/Teater Västernorrland, Teater Barda från Estrad Norr/Jämtlands läns teater och Giron Sámi Teahter. De tre förstnämnda har bidragit med varsin pjäs som regissören Olle Törnqvist fogat samman med hjälp av dansstycken från Teater Barda och musik, jojk, dans och spoken word från Giron Sámi Teahter. Norrländsk passion är ett tre timmar långt storslaget teateräventyr. Avsnitt ur tre pjäser med olika perspektiv på människor i Norrland binds samman av dans, musik, stor kör, bildprojektioner, en spännande scenlösning och dramatisk ljussättning. På scenen ser vi 22 skådespelare och dansare. Tillsammans med lokala körer på varje spelplats blir det en ensemble med mer än 50 personer. Premiär i Umeå 3 maj.

Med Reventberg initierade projektet under sin tid som chef på Västerbottensteatern och har därefter haft rollen som projektledare. Hennes drivkraft är att sätta ljus på den konstnärliga kapacitet som finns i norr:

– Den kapacitet och det konstnärliga kunnande som finns hos länsteatrarna i Norrland måste få en chans att synas under Kulturhuvudstadsåret Umeå 2014. Sveriges och också Europas blickar riktas mot Umeå och vår region – på den scenen ska vi ta plats!

Med Reventberg, projektledare för Norrländsk passion, foto Yvonne Rittvall

Med Reventberg, projektledare för Norrländsk passion, foto Yvonne Rittvall

Norrländsk passion är det största teaterprojektet under Kulturhuvudstadsåret Umeå 2014. Efter premiären i Umeå den 3 maj blir det turné till sex andra städer i Norrland: Kiruna, Luleå, Skellefteå, Örnsköldsvik, Sundsvall och Östersund. Turnén omfattar totalt 18 föreställningar och 1 skolföreställning. Det är stort teatersällskap som turnerar – totalt är närmare 40 personer inblandade. Turnén avslutas med 8 föreställningar sommarteater i Skellefteå, som spelas i tält.

Mer information 

Bilden överst: Norrländsk Passion, Olle Törnqvist, foto Paulina Holmgren

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.