Vardagsföremål som tejp, cykelslangar och avloppsrör är rekvisita i Norrdans version av Våroffer. Den internationella ensemblen hade offentlig premiär i Umeå den 26 oktober och tar nu föreställningen på turné. Första stoppet blir i Stockholm den 2 november.

Första gången Våroffer framfördes var 1913 på Théâtre des Champs Élysées i Paris, då av Ballets Russes (Ryska Baletten). Mottagandet sägs blivit så pass tumultartat att polis behövde tillkallas. 2022 blir Våroffer, i koreografi av Norrdans konstnärliga ledare Martin Forsberg, ett makrokosmos på liten yta, en tumultartad klassiker som i Norrdans version blir sällsynt exakt. Skalor och volym och vibrationer står i centrum i denna kreation. Här får både det sköna och sublima plats vid sidan av det magiska och groteska. Och dansen kommer nästan farligt nära sin publik. Kompositören Stravinskys storslagna toner manifesterar sig i en liten och explosiv ensemble i den renaste form av rebellisk lekfullhet.

Norrdans, Våroffer, foto Lia Jacobi.

Som rekvisita finns vardagsföremål som tejp, cykelslangar och avloppsrör.

– Objekten som vi känner från vår vardag får nya större och metaforiska betydelser. Det uppstår nya logiker och förskjutningar som liknar barns fantasi och deras omedelbarhet. Föreställningen blir dansant med hundratals förflyttningar, säger Martin Forsberg, koreograf och danschef på Norrdans.

Men vad kan du förvänta dig som publik?

– Du kommer att mötas av färger och rörelser som blandas i det stora universumet, det är unika och annorlunda perspektiv. Det här stycket bjuder på njutning och nöje för både unga och äldre, säger dansaren Yeji Lim.

Som praktik har ensemblen arbetat med ”Mickey Mousing”, som inom animationsfilm är en filmteknik som synkroniserar den medföljande musiken med handlingarna på skärmen. I Våroffer följer dansarna musiken grundligt och detaljerat.

– Tidigt i processen satt vi ofta ner och bara lyssnade på 20 sekunders musik för att sedan försöka förstå sammansättningen. Det är ett komplext verk med väldigt skiftande rytmer. Tillfredsställelsen i att tajma en ton perfekt kan få dig att känna dig nästan oövervinnerlig, säger dansaren Alberte Buch Gøbel.

Våroffer kommer att turnera som skolföreställning i Västernorrland. Offentliga föreställningar ges på Norrlandsoperan i Umeå, Unga Klara i Stockholm, Fyren i Härnösand och Sveateatern i Sundsvall.

Läs mer och boka på Norrdans hemsida här.  

Norrdans, Våroffer, foto Lia Jacobi.

Foto: Lia Jacobi.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.