Vardagsföremål som tejp, cykelslangar och avloppsrör är rekvisita i Norrdans version av Våroffer. Den internationella ensemblen hade offentlig premiär i Umeå den 26 oktober och tar nu föreställningen på turné. Första stoppet blir i Stockholm den 2 november.

Första gången Våroffer framfördes var 1913 på Théâtre des Champs Élysées i Paris, då av Ballets Russes (Ryska Baletten). Mottagandet sägs blivit så pass tumultartat att polis behövde tillkallas. 2022 blir Våroffer, i koreografi av Norrdans konstnärliga ledare Martin Forsberg, ett makrokosmos på liten yta, en tumultartad klassiker som i Norrdans version blir sällsynt exakt. Skalor och volym och vibrationer står i centrum i denna kreation. Här får både det sköna och sublima plats vid sidan av det magiska och groteska. Och dansen kommer nästan farligt nära sin publik. Kompositören Stravinskys storslagna toner manifesterar sig i en liten och explosiv ensemble i den renaste form av rebellisk lekfullhet.

Norrdans, Våroffer, foto Lia Jacobi.

Som rekvisita finns vardagsföremål som tejp, cykelslangar och avloppsrör.

– Objekten som vi känner från vår vardag får nya större och metaforiska betydelser. Det uppstår nya logiker och förskjutningar som liknar barns fantasi och deras omedelbarhet. Föreställningen blir dansant med hundratals förflyttningar, säger Martin Forsberg, koreograf och danschef på Norrdans.

Men vad kan du förvänta dig som publik?

– Du kommer att mötas av färger och rörelser som blandas i det stora universumet, det är unika och annorlunda perspektiv. Det här stycket bjuder på njutning och nöje för både unga och äldre, säger dansaren Yeji Lim.

Som praktik har ensemblen arbetat med ”Mickey Mousing”, som inom animationsfilm är en filmteknik som synkroniserar den medföljande musiken med handlingarna på skärmen. I Våroffer följer dansarna musiken grundligt och detaljerat.

– Tidigt i processen satt vi ofta ner och bara lyssnade på 20 sekunders musik för att sedan försöka förstå sammansättningen. Det är ett komplext verk med väldigt skiftande rytmer. Tillfredsställelsen i att tajma en ton perfekt kan få dig att känna dig nästan oövervinnerlig, säger dansaren Alberte Buch Gøbel.

Våroffer kommer att turnera som skolföreställning i Västernorrland. Offentliga föreställningar ges på Norrlandsoperan i Umeå, Unga Klara i Stockholm, Fyren i Härnösand och Sveateatern i Sundsvall.

Läs mer och boka på Norrdans hemsida här.  

Norrdans, Våroffer, foto Lia Jacobi.

Foto: Lia Jacobi.

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.