Det sitter QR-koder utplacerade på 24 platser i norrländska städer. Om du skannar koden får du en kulturupplevelse direkt i din mobil. Initiativet kommer från Norrdans och Teater Västernorrland som på detta vis vill göra det möjligt för fler att uppleva kultur och konst i staden.

Intresset har varit stort för projektet som Norrdans kallar Motion Portals och Teater Västernorrland kallar Platsen, och många har redan skannat koderna för att se vad som händer!

– På det här sättet kan vi placera konsten mitt i medborgarnas vardag och nå dem när de går förbi, säger Martin Forsberg, konstnärlig ledare på Norrdans.

– En stor del av vår trogna publik ha suttit isolerade det senaste året till följd av pandemin, jag hoppas att dessa upplevelser utomhus utan trängsel kan nå dem, säger Kristoffer Berglund, teaterchef på Teater Västernorrland.

Norrdans dansare Johanna Forsehag, Matthew Rawcliffe, foto Lia Jacobi.

Norrdans – Motion Portals

Motion Portals är ett koncept av den tyska koreografen och danskonstnären Malika Ali. När Malika kom till Sverige 2020 för att arbeta med Norrdans var pandemin i full gång. Malika hade redan börjat fundera över ett koncept som skulle kunna föra ut danskonsten till stadens gator och torg – som offentlig konst. Tillsammans med dansarna Matthew Rawcliffe och Johanna Forsehag skapade hon koreografier som sedan har filmats i samarbete med filmskaparen Måns Berthas. QR-koderna, som finns på särskilt utvalda platser i Sundsvall, Örnsköldsvik, Umeå och Östersund är portaler till korta filmer med dans och rörelse från just dessa platser.

– Det kan vara en skulptur som någon sett varje dag på vägen till jobbet och knappt lagt märke till. Perspektivet ändras, det läggs till ett lager och blir till en ny upplevelse, säger Malika Ali.

Se en film med Malika Ali här.

Lyssna gärna på ett inslag i P4 Jämtland här.

Läs mer om var du kan uppleva Motion Portals här.

Teater Västernorrland, Projektet Platsen, foto Lia Jacobi.

Teater Västernorrland – Platsen

Teater Västernorrland gav fyra dramatiker uppdraget att skriva varsitt ljuddrama som utspelade sig på en särskild plats. När du skannar en QR-kod med mobilen så spelas en ljudfil upp med en specialskriven kortpjäs.

På Torget i Härnösand kan du lyssna på Genom vind, snö och solsken av Ebba Maria Petrén, som också har regisserat. På Orrtorget i Sollefteå spelas Om allting skiter sig av Kristian Hallberg, i regi av Lisa Färnström. På Stora torget i Sundsvall kan du skanna in Minns du? av Alexandra Loonin, i regi av Kristoffer Berglund. Och på Centraltorget i Ånge kan du höra Ge mig en fast punkt och jag ska rubba jorden av Amina Szecsödy, i regi av Niels Erling. Alla fyra verk är inspelade av Teater Västernorrlands skådespelare i den egna studion.

– Våra ljuddraman utspelar sig precis på den plats som lyssnaren själv befinner sig på. Men eftersom innehållet i verken är helt specifika och egna så hoppas jag att man ska uppleva en verklighetsflykt och få en aha-upplevelse över vad omvärlden kan erbjuda, säger Kristoffer Berglund, teaterchef på Teater Västernorrland.

Passa på att ta del av dessa specialskrivna kortpjäser om du har vägarna förbi Härnösand, Sollefteå, Sundsvall och Ånge i sommar!

– De kommer finnas kvar ett tag. Och kanske kommer det fler, säger Christina Wahlbeck, marknadsförare vid Teater Västernorrland.

Platsen, som är samlingsnamnet för projektet, gör i samarbete med Ånge kommun, Sollefteå kommun, Härnösands kommun och Sundsvalls kommun.

Läs mer här.

Projektet uppmärksammades i SVT Kultur – se här.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.