Vad händer när en lågstadieklass får vara med och bestämma rörelse, koreografi, ljus och kostym åt dansarna?  I höstas fick barnen i årskurs 1-2 på Ljustorps skola, Timrå, Västernorrland vara med och skapa föreställningen Det där var min idé tillsammans med Lava Markusson, dansare och koreograf från Norrdans.

I föreställningen träffar vi en grön alien som är gjord av godis, en afrikansk vildhundsdinosaurie som kan blåsa bubblor och ett rymdskelett som färdas i rymden som en meteorit men förvandlas till skelett när hon kraschar in i vildhundsdinosauriens rymdskepp. Dessa tre främlingar möts någonstans i universum och det är inte alltid så lätt att förstå varandra. De talar inte samma språk, men kanske har de ändå något gemensamt.

Norrdans, Det var min ide, foto Lia Jacobi

Det där var min idé hade premiär med Norrdans den 8 december 2016 på Fyren i Härnösand och turnerar som framför allt skolföreställning i Västernorrlands län under januari 2017 men har även spelats som offentlig föreställning under turnéperioden. Den skapades för första gången av Lava Markusson tillsammans med Svartöstansskolan i Norrbotten 2015.

Norrdans, Det var min ide, foto Lia Jacobi

Lava Markusson från Norrdans ville ge barnen makten att bestämma vad som är intressant och spännande. Det är kanske inte alltid samma saker som vi vuxna tror. Här berättar Lava själv om Det där var min idé:

”Processen till den här föreställningen har varit lite annorlunda, till vår hjälp har vi haft årskurs 1 och 2 från Ljustorpsskolan. Under 5 träffar har vi arbetat fram olika delar av föreställningen. Första träffen handlade om vad föreställningen skulle handla om, vilka karaktärer som skulle vara med och var den skulle utspela sig. Vi satt i små grupper och barnen fick diskutera sina olika idéer med varandra. Från alla historier tog vi ut delar och blandade de som passade ihop så att vi fick med så mycket som möjligt från alla barnen.

Andra och tredje träffen handlade om rörelse, då hade vi valt ut karaktärer och stämningar från gången innan som barnen fick improvisera kring. Det kunde vara hur man rör sig om man är ett rymdskelett, en alien med många huvuden eller om man går på månen. Fjärde träffen fokuserade vi på kostymer och vi delade in barnen i en grupp för varje karaktär. De fick klippa ut bilder ur modemagasin och göra ett kollage över hur de tyckte att kostymerna skulle se ut. Femte träffen var det ljussättning och barnen fick möjlighet att se hur ljuset kan ge olika effekt på olika scener och sedan välja färg på ljuset för varje scen.”

Idé & Koncept: Lava Markusson
Musik: Jonatan Lundberg
Dansare: Riedon van den Berg, Yann Dorsaz, Emy Zetterberg

Läs mer på Norrdans hemsida

Bilden överst: Foto Lia Jacobi

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.