Dansarna på Norrdans får under arbetstid möjlighet att utveckla sin konstnärliga praktik. Det är inte speciellt vanligt i dansvärlden, men något som Norrdans konstnärlige ledare Martin Forsberg tycker är viktigt.

– Kroppsliga praktiker är i ständig utveckling i vår samtid. Genom dansarnas egna utforskande stärker vi det kollektiva konstnärskapet, säger Martin Forsberg.

Två timmar i veckan får dansarna på Norrdans arbeta med sina egna konstnärliga intressen för att på det sättet utvecklas. Två gånger om året delar de med sig av resultatet inför varandra och för inbjudna gäster. Nytt för i år är att dansarna även åker ut till arbetsplatser, skolor och andra institutioner för att visa och dela med sig av sina praktiker.

Jonathan Starr. Foto privat.

– Det är fantastiskt att kunna arbeta med sin konstnärliga praktik i samma byggnad där så många andra fantastiska danskonstnärer arbetar med samma sak samtidigt! Det finns så mycket kunskap och erfarenhet i den här byggnaden, och det är inspirerande och ett sådant privilegium att få ta del av alla konstnärliga processer, säger Jonathan Starr, en av Norrdans dansare.

Jonathan började sin tid på Norrdans som praktikant men är sedan två säsonger tillbaka en del av den fasta ensemblen. Han har därmed kunnat jobba med sin konstnärliga praktik under en längre tid.

– Mina metoder förändras hela tiden, att ha den här tiden påverkar mitt konstnärskap så mycket. Att vara i en liten stad och arbeta med ett litet team innebär att det är lätt att gå vilse i den bubblan, men genom att utveckla vår egen praktik och vårt konstnärskap kan vi hålla oss fräscha och inspirerade i resten av vårt arbete, säger Jonathan Starr.

Text: Jerker Ullerstam, Norrdans

Läs mer om Norrdans här.

Bilden överst: Norrdans, The Dawn Chorus. Foto Lia Jacobi.

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.