Dansarna på Norrdans får under arbetstid möjlighet att utveckla sin konstnärliga praktik. Det är inte speciellt vanligt i dansvärlden, men något som Norrdans konstnärlige ledare Martin Forsberg tycker är viktigt.

– Kroppsliga praktiker är i ständig utveckling i vår samtid. Genom dansarnas egna utforskande stärker vi det kollektiva konstnärskapet, säger Martin Forsberg.

Två timmar i veckan får dansarna på Norrdans arbeta med sina egna konstnärliga intressen för att på det sättet utvecklas. Två gånger om året delar de med sig av resultatet inför varandra och för inbjudna gäster. Nytt för i år är att dansarna även åker ut till arbetsplatser, skolor och andra institutioner för att visa och dela med sig av sina praktiker.

Jonathan Starr. Foto privat.

– Det är fantastiskt att kunna arbeta med sin konstnärliga praktik i samma byggnad där så många andra fantastiska danskonstnärer arbetar med samma sak samtidigt! Det finns så mycket kunskap och erfarenhet i den här byggnaden, och det är inspirerande och ett sådant privilegium att få ta del av alla konstnärliga processer, säger Jonathan Starr, en av Norrdans dansare.

Jonathan började sin tid på Norrdans som praktikant men är sedan två säsonger tillbaka en del av den fasta ensemblen. Han har därmed kunnat jobba med sin konstnärliga praktik under en längre tid.

– Mina metoder förändras hela tiden, att ha den här tiden påverkar mitt konstnärskap så mycket. Att vara i en liten stad och arbeta med ett litet team innebär att det är lätt att gå vilse i den bubblan, men genom att utveckla vår egen praktik och vårt konstnärskap kan vi hålla oss fräscha och inspirerade i resten av vårt arbete, säger Jonathan Starr.

Text: Jerker Ullerstam, Norrdans

Läs mer om Norrdans här.

Bilden överst: Norrdans, The Dawn Chorus. Foto Lia Jacobi.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.