Jag vill leva jag vill dö i Sverige är en föreställning är en föreställning om nationalism med 10 minuter långa utdrag ur nyskrivna stycken framförda av skådespelare och dansare från landets länsteatrar som visas på Dramaten den 8 september. Föreställningen livestreamas på Dramatens webbplats. Dramaten& har under året fokuserat på ämnet nationalism med en serie gästspel, samtal och en uppmärksammad temakväll. Nu bjuder Dramaten& in landets länsteatrar för att fördjupa och vidga diskussionen om nationalism med röster från hela landet, för att skapa en bild av läget runt om i Sverige. Hur påverkar nationalismen oss? Vad betyder den?

De länsteatrar som medverkar  är Dalateatern, Regionteater Väst,  Scenkonst Sörmland, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Giron Sámi Teáter, Länsteatern på Gotland och Västmanlands Teater.

Dalateaterns bidrag är dramatiserad dikt av Thomas Tidholm, den heter Vår längtans bygd – en ekonomisk rapport som framförs av skådespelaren Hugo Emretsson. Regionteater Väst medverkar med dansföreställningen På gränsen, som handlar om hur gränser sätts och hur vi behandlar de som blir avvisade och utestängda – med dansarna Rasmus Skaremark-Solberg och Maria Ulriksson. Scenkonst Sörmland kommer med kortpjäsen Grannlandet av Anders Duus med skådespelarna Måns Clausen och Ingela Schale Berghagen. Regionteater Blekinge Kronoberg visar ett utdrag ur föreställningen Smålands mörker med skådespelaren Edvin Bredefeldt. Giron Sámi Teáters bidrag är sketchen Våga Yoga med Mimi Märak och Anna Åsdell där den trevliga yogastunden utvecklas till något helt annat när man börjar ställa frågor som: Vilka har rätt till vårt land? Vem får komma hit? Ska någon ut? Länsteatern på Gotland medverkar med Gutasagan 2.0, som liksom sin tusenåriga föregångare  tar fasta på att jorden endast hyser ett folk med många familjer. Den svenska demokratins historia från Västmanlands Teater i samarbete med Troja Scenkonst avhandlar demokratin: Ordet betyder folkstyre, men vad är då egentligen ett ”folk”?

Biljetterna är fria och finns att hämtas ut på Lilla Scenen från kl 18.00 den 8 september.

Om de medverkande teatrarna och deras bidrag:

Smålands mörker, Regionteatern Blekinge Kronoberg, i rollen Edvin Bredefeldt, teckningar Henrik Bromader, foto Bertil Hertzberg

Smålands mörker, Regionteatern Blekinge Kronoberg, i rollen Edvin Bredefeldt, teckningar Henrik Bromader, foto Bertil Hertzberg

Smålands mörker
Regionteatern Blekinge Kronoberg

En gång i tiden var saken klar för Erik. Han ansåg att människor var olika mycket värda, och att samhället borde förändras enligt denna princip. Erik var fascist. Plötsligt en dag förvandlades hans fantasier om politiskt våld till brutal verklighet, men knappast på det sätt Erik förväntat sig.

Föreställningen Smålands mörker baseras på Henrik Bromanders kritikerrosade serieroman med samma namn. Den blev bland annat utsedd till 2012 års viktigaste bok av Göteborgs-Posten. På scenen gestaltas berättelsen samtidigt genom Edvin Bredefeldts skådespeleri och nya originalteckningar av Henrik Bromander.

Föreställningen är kompromisslöst berättad ur huvudpersonen Eriks perspektiv. Att försöka förstå fascismens bevekelsegrunder, och se mörkret hos sig själv, är obehagligt men nödvändigt.

I rollen Edvin Bredefeldt
Manus och originalteckningar Henrik Bromander
Regi John Hanse
Ljuddesign och videoanimation Jonas Åkesson
Ljusdesign Fredrik Nilsson

Musik/Arr Jon Mårtensson
Kostym Mikaela Johansson, Maria Klingeteg
Mask/perukA gneta Andersson Forsell
Dramaturgi  Emma Broström
Producent Jan Dzedins
Teaterchef Magnus Holm

Gutasagan 2.0
Länsteatern på Gotland

KrönikanGutasagan nedtecknades förmodligen i början av 1200-talet som ett bihang till Gutalagen och behandlar Gotlands äldsta historia fram till kristendomens införande. Gutasagan 2.0 tar liksom sin tusenåriga föregångare fasta på att jorden endast hyser ett folk, med många familjer. De kulturella , språkliga och materiella gränserna flyttas kontinuerligt och ritas ständigt om. Nationer upprätthåller tillfälligtvis gränser, men kan aldrig hindra människosläktets vilja att se hela världen som sin.

Skådespelare IsoPorovic
Dansare Katarina ”Kattis” Wöllner
Regi Thomas Sundström
Ljus Ulf Grönhagen
Ljud/Ljudbearbetning Thomas Sundström & Janne Pettersson
Kostym Mari Ljungström
Producent Lisbeth Pettersson
Den svenska demokratins historia
Västmanlands Teater i samarbete med Troja Scenkonst

Vi befinner oss i den svenska riksdagen. Demokratin ska avhandlas. Demokrati betyder folkstyre och för att vi ska kunna förstå vad det här ”demokrati” egentligen betyder måste vi reda ut vad det här “folk” egentligen är. Vi rör oss bakåt i tiden och hör riksdagsledamöterna diskutera vem som egentligen tillhör Sveriges folk. Vem som förtjänar en plats i demokratin.

En film baserad på denna föreställning i sin helhet kommer så småningom att visas på Dramatenplay.se.

Sceniskt koncept, text, regi, bild, ljud Troja Scenkonst
Kostym Bonthrop
Medverkande Angelicka Prick, CiciliaSedvall
Voice over Andreas Kullberg
Musik Anna Haglund

Grannlandet
Scenkonst Sörmland

Vilken är nationalismens atom? Hur liten kan den bli? I den här allegorin delar två länder på en tämligen ordinär lägenhet. Dom har varsitt rum och noggranna regler för nyttjandet av sina gemensamma utrymmen. Åtminstone till dess att en katastrof ändrar allt, solidariteten sätts på prov och toleransens fernissa börjar flagna.

Medverkande Måns Clausen, Ingela Schale Berghagen
Manus Anders Duus
Regi Maja Salomonsson
Rekvisita/kostym Anna Hammar/Johanna Lovén
Scenografiöga Johanna Mårtensson
Scenkonstchef Maria Weisby

Våga Yoga
Giron sámi teáhter

Vilka har rätt till vårt land? Vem får komma hit? Ska någon ut? Den trevliga Yogastunden utvecklas till något helt annat.

Text Mimi Märak och Anna Åsdell
Medverkande Mimi Märak och Anna Åsdell
Öga i salongen Lena Engqvist Forslund
Teknik/projektion Mårten Eliasson
Producent Ellen Marit

Regionteater Väst, På gränsen, foto Unn Tiba

Regionteater Väst, På gränsen, foto Unn Tiba

På gränsen
Regionteater Väst – RTV Dans

En dansföreställning om det som händer just nu! De politiska strömningarna världen över påverkar oss där svenskhet används som politiskt argument för vem som har rätt att bo, leva, vistas och arbeta i vårt land.

Temat är gränsen och inspiration har hämtats från alla världens gränser. Vem får komma in och varför? Hur kommer man in? Blir det bättre när man väl är inne?

I föreställningen undersöks relationer och gränsdragningar genom människorna i rörelse. Relationer och gränser som ändras över tid. I På gränsen utforskar vi var och hur gränser sätts och hur man behandlar de som blir utestängda och avvisade. Musiken och rummet försätter oss i olika stämningar som tillsammans med rörelserna möjliggör upplevelser för fri tolkning.

Koreografi Camilla Ekelöf
Musik Tomas Elfstadius
Scenografi& kostymdesign Tomas Sjöstedt
Ljusdesign Joakim Brink
Mask Tomas Sjöstedt
Repetitör & koreografiassistent Ulrika Liljedahl
Dansare Julie Drønen Ekornes, Robert Guy, Lava Markusson, Rasmus Skaremark-Solberg, Maria Ulriksson
Konstnärlig ledare Camilla Ekelöf

På gränsen är en bearbetning och fristående del av produktionen huset GranNabo. Föreställningen baseras på andra stycket.huset GranNabo var ett samarbete mellan Regionteater Väst – RTV Dans, Panta ReiDanseteater och Teater Innlandet.

Vår längtans bygd – en ekonomisk rapport
Dalateatern

Bidraget är en dramatiserad dikt av Thomas Tidholm.

Idé och koncept Hugo Emretsson
Medverkande Hugo Emretsson
Text Tomas Tidholm
Ljud Daniel Sjögren
Rekvisita Beata Lyth
Öga utifrån Lisa Hugoson

 

In medias res – en transsvensksuell vanföreställning
Dramaten

”Politiskt nattsudd med satirisk udd” Nummer.se

”en intim, politisk valårskabaretackompanjerad av leksakssynth” SvD

”Språkligt kvick och valaktuell cabaré” Aftonbladet

In medias res är en transsvensksuell vanföreställning som ställer de stora frågorna. Om identitet, utanförskap, innanförskap och trojanska hästar. In medias res placerar en stor orange säck i samtiden. Mitt i den säcken står två levande frågtecken. Är vi till salu?

Har vi sålt oss? Finns vi? Finns Gud? Hur får man ett svartkontrakt i innerstan?
Kabarén är resultatet av vad som händer när man tvingar ihop två främlingar på en liten yta. Sedan ett år delar Reuben Sallmander och Andreas T Olsson loge på Dramaten och ur denna påtvingade intimitet har det fötts en intim och otvungen kabaré som tar sikte på samtiden, framtiden före och efter 14 september. Den 8 september visas ett utdrag ur föreställningen.

Av och med Andreas T Olsson och Reuben Sallmander

Läs mer på Dramatens hemsida

Dramaten& Nationalism

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.