Niklas Hjulström tillträder sin tjänst som chef den 1 juni, men startade arbetet på teatern redan i mars. Vi bad Niklas skriva några rader om sig själv.
– Efter sex år vid Sergels Torg är jag nu sprickfylld av förväntan och en god portion ödmjukhet inför att fortsätta efter Kajsa Giertz på fina Västmanlands Teater, skriver Niklas bland annat.
”Jag heter Niklas Hjulström. Jag är uppväxt i Göteborg. Jag har tre pojkar som håller på Blåvitt och Liverpool i fotboll. Så då gör jag det med, fast jag egentligen är öisare.
Till Västmanlands Teater kommer jag närmast från Kulturhuset Stadsteatern.
Innan jag började med teater sysslade jag mest med musik. Jag skulle långt senare få en parallell musikkarriär, men då, på 80-talet, utbildade jag mig till sociolog. Jag ville forska på människan, och på samhället. En mängd orsaker fick mig att sadla om, men grundintresset för vad det innebär att vara människa bestod.
Något av det första jag gjorde efter scenskolan var ett ungdomsprojekt på Folkteatern i Göteborg som hette ”Hjältar”. Vi åkte ut till ungdomsgårdar, gjorde en snabb kartläggning av aktiviteterna på varje gård, och uppförde sedan ett mellanting av en lokal kulturfestival och musikpjäs, där lokala band och ungdomar deltog med sig själva och det dom kunde. Själva föreställningen var nog sådär, men kraften i uttrycket från de här deltagande ungdomarna, och kraften i identifikationen från publiken med det dom såg på scenen, satt kvar i mig som en stor varm känsla när jag kom som chef till Angeredsteatern ett par år senare. Det var en orsak till att vi började med ett projekt som hette ”Angered berättar – Det Magiska Ögonblicket”. Vid den tiden var det ganska ont om dramatik om livet i förorten, så vi samlade helt enkelt in berättelser och gjorde teater av det. Det kom att handla lika mycket om livet i världens krigshärdar, och om flykten därifrån, som om Angered. Det blev till slut sex olika föreställningar i Angered, baserat på insamlat material.
Tillbaka på Folkteatern genomförde vi flera vad som idag kallas deviced projects. Föreställningar skapade på golvet av berättelser, människor, impro, skratt och gråt, amatörer och proffs i en salig blandning. Identifikation och förundran! Musik och magi! Men vi berättade andra berättelser också, som den om Lilian och Gösta, och Egon som vägrade sälja forsen till elbolaget.
När Lars Norén tog över som konstnärlig ledare på Folkteatern gick jag till Stockholms Stadsteater. Jag ville stå på scenen igen, jag ville fortsätta regissera och jag ville spela musikal. Allt fick jag göra, med råge.
Efter sex år vid Sergels Torg är jag nu sprickfylld av förväntan och en god portion ödmjukhet inför att fortsätta efter Kajsa Giertz på fina Västmanlands Teater. Hur verksamheten ska se ut i framtiden ser jag att vi ska komma fram till det närmaste året när jag lärt känna teatern, Västerås och Västmanland lite bättre. Väl mött! ”
Niklas Hjulström, (snart) teaterchef på Västmanlands Teater
Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.
Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)
Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr
Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.
Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.
Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.