Västerbottenteaterns ungdomsavdelning UngHästen samarbetar med MediaCenter Region Västerbotten för att stärka de goda krafterna på nätet. Föreställningen #nätkärlek har hittills visats för mer än 3000 elever i Västerbotten. 

För ett år sedan uppmärksammades hur näthatet blivit ett allt större problem och redan marginaliserade grupper riskerar att inte heller få beträda internetarenan utan att bli trakasserade. Kvinnor och flickor drabbas många gånger hårt. I och med att nätet utgår en allt större del av vår vardag är denna utveckling ett hot mot det fria ordet och ytterst demokratin och tanken om alla människors lika värde. Regeringen har därför gett Ungdomsstyrelsen i uppdrag att genomföra olika aktiviteter för att motverka näthat, bland annat deltar Sverige i kampanjen No Hate Speech Movement med den svenska sajten och kampanjen nohate.se.

Västerbottenteaterns ungdomsavdelning UngHästen samarbetar med MediaCenter Region Västerbotten för att stärka de goda krafterna på nätet med föreställningen #nätkärlek. I #nätkärlek blandar Unghästen interaktiv teater med föreläsning. Eleverna får själva ta ställning till frågan, hur vill vi ha det på nätet? Man tar också upp frågor som berör vuxna, vilka skyldigheter har de? MediaCenter i Västerbottens län erbjuder gratis kompetensutveckling för lärare om upphovsrätt, etik och samarbetsverktyg på nätet för de skolor som använder sig av föreställningen #nätkärlek.

UngHästen har jobbat med interaktiv teater som pedagogik i klassrummen i över tio år. En utgångspunkt för arbetet är att skapa gott ett samtalsklimat där alla ska våga komma till tals och bli hörda. Värdegrundsarbetet är en viktig del av ett hållbart samhälle och en förutsättning för en trygg lärandemiljö. UngHästen kommer därför att lyfta diskussionen om näthat på den kommande konferensen om aktuell skolpolitik i Umeå i maj 2014.

UngHästen startades år 2000 av Malin Lundqvist och Petra Åström som ett ungdomspedagogiskt projekt. Projektet har drivits med hjälp av EU medel i Skellefteå kommuns regi. Från och med hösten 2007 drivs UngHästen i Västerbottensteaterns regi och 2009 övergick verksamheten från projekt till fast verksamhet. UngHästens personal består av projektledare, dramapedagoger och skådespelare och man spelar drygt 140 föreställningar per år. Den främsta målgruppen är ungdomar på högstadiet och gymnasiet.

Läs mer om Unghästen 

Länk till MediaCenter  

Bilden ovan: UngHästen, #nätkärlek, foto Stefan Dahlqvist

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.