Västerbottensteaterns ungdomsavdelning UngHästen fick den 26 mars ta emot utmärkelsen Årets hållbara företag på Alvargalan i Skellefteå. Västerbottensteatern var även nominerade i kategorin Årets varumärke.

– Fantastiskt att kulturen och teatern får detta erkännande som en viktig del i det nya Skellefteå som nu växer fram, kommenterar teaterns vd Fransesca Quartey.

UngHästen tilldelades utmärkelsen Årets hållbara företag, foto teatern

UngHästen har arbetat med ungdomar och sociala frågor i mer än tjugo år.

– Galet fantastiskt, så roligt, är den spontana reaktionen från Malin Lundqvist, avdelningschef på UngHästen.

– Det här är ett bevis på att förebyggande arbete uppskattas. Vi har jobbat 21 år i klassrum med unga människor i svåra och känsliga ämnen. Vi vill inge hopp och visa att man är inte ensam; det finns hjälp att få.

”Ett exempel på långsiktig social hållbarhet” menade juryn och delade ut priset med motiveringen ”Den långsiktiga satsningen på levande pedagogik och mötet mellan människor gör UngHästen till ett imponerande hållbarhetsföretag.

Kulturen bärande i expansiv region
Skellefteåregionen är inne i en kraftigt expansiv period. Två exempel är Northvolt, som bygger batterifabrik som ger tusentals arbetstillfällen och storslagna Sara kulturhus som invigs i september. Att kulturen ses som bärande del i den samhällsutvecklingen är glädjande säger Fransesca Quartey.

Fransesca Quartey, foto Patrick Degerman

– Först och främst är det fantastiskt, härligt och välförtjänt att UngHästens arbete belönas. Sedan är det jätteroligt för oss som kulturinstitution när det vi gör uppmärksammas i andra sammanhang. Det är på samma sätt med denna uppmärksamhet och hyllning som när Skellefteå nyligen utsågs till Årets Kulturkommun 2021/2021 – allt bidrar till att sätta fokus på hur kulturen kan både stärka och utveckla en hel kommun.

Läs mer om UngHästen här.

 

Bilden överst: UngHästen, Västerbottensteaterns ungdomsavdelning: Fr v Malin Lundqvist, avdelningschef/pedagog. William Beijer, skådespelare/teaterpedagog. Niklas Larsson Lirell, skådespelare, David Åkerlund, företagsansvarig/skådespelare. Linda Gustavsson, lärare/skådespelare, Firelle Najjar, ungdomsledare/skådespelare och Nils Lundqvist, skådespelare. Foto: Västerbottensteatern.

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.