Västerbottensteaterns ungdomsavdelning UngHästen fick den 26 mars ta emot utmärkelsen Årets hållbara företag på Alvargalan i Skellefteå. Västerbottensteatern var även nominerade i kategorin Årets varumärke.
– Fantastiskt att kulturen och teatern får detta erkännande som en viktig del i det nya Skellefteå som nu växer fram, kommenterar teaterns vd Fransesca Quartey.
UngHästen har arbetat med ungdomar och sociala frågor i mer än tjugo år.
– Galet fantastiskt, så roligt, är den spontana reaktionen från Malin Lundqvist, avdelningschef på UngHästen.
– Det här är ett bevis på att förebyggande arbete uppskattas. Vi har jobbat 21 år i klassrum med unga människor i svåra och känsliga ämnen. Vi vill inge hopp och visa att man är inte ensam; det finns hjälp att få.
”Ett exempel på långsiktig social hållbarhet” menade juryn och delade ut priset med motiveringen ”Den långsiktiga satsningen på levande pedagogik och mötet mellan människor gör UngHästen till ett imponerande hållbarhetsföretag.
Kulturen bärande i expansiv region
Skellefteåregionen är inne i en kraftigt expansiv period. Två exempel är Northvolt, som bygger batterifabrik som ger tusentals arbetstillfällen och storslagna Sara kulturhus som invigs i september. Att kulturen ses som bärande del i den samhällsutvecklingen är glädjande säger Fransesca Quartey.
– Först och främst är det fantastiskt, härligt och välförtjänt att UngHästens arbete belönas. Sedan är det jätteroligt för oss som kulturinstitution när det vi gör uppmärksammas i andra sammanhang. Det är på samma sätt med denna uppmärksamhet och hyllning som när Skellefteå nyligen utsågs till Årets Kulturkommun 2021/2021 – allt bidrar till att sätta fokus på hur kulturen kan både stärka och utveckla en hel kommun.
Läs mer om UngHästen här.
Bilden överst: UngHästen, Västerbottensteaterns ungdomsavdelning: Fr v Malin Lundqvist, avdelningschef/pedagog. William Beijer, skådespelare/teaterpedagog. Niklas Larsson Lirell, skådespelare, David Åkerlund, företagsansvarig/skådespelare. Linda Gustavsson, lärare/skådespelare, Firelle Najjar, ungdomsledare/skådespelare och Nils Lundqvist, skådespelare. Foto: Västerbottensteatern.
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.
Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.
Varmt välkommen!