Dalateatern har satt upp Sweeney Todd i ett samarbete med Dalasinfoniettan och inte en ledig stol finns att uppbringa. Östgötateatern spelar musikalen Rocky Horror Show för fulla salonger på Stora Teatern i Linköping. På Smålands Musik och Teater lockade On the town en stor publik under hela hösten 2018 och där visar ny statistik att av förstagångsbesökarna som kommer för att se en musikal återvänder så många som en fjärdedel för att se något annat på repertoaren.

Nära 50 000 personer har under de senaste två åren besökt Spira för att se en musikal. Av dem var 17 000 personer där för första gången. Och hela 25 procent har sedan återvänt. Det visar nyligen framtagen statistik baserad på biljettförsäljningen 2016-2018.

– En fjärdedel av förstagångsbesökarna har gått från ny kund till lojal, det vill säga de har köpt biljetter till fler föreställningar och konserter efter musikalen. Det är en procentsats många branscher skulle bli avundsjuka på, säger marknadschef Ulrika Josefsson.

Smålands Musik och Teater, Spelman på taket, foto Lars Kroon

Våren 2016 gjorde Spelman på taket succé som Kulturhuset Spiras första musikal, med slutsålda salonger och över 10 000 personer i publiken. Regissör var Staffan Aspegren, som i samband med detta även tillträdde som teaterchef.

Aspegrens uppgift var att utveckla det som i dag är fullskaliga, egenproducerade musikaler och redan tidigt sa han att ”vi ska bli Skandinaviens ledande musikalscen”. Med syfte att bredda paletten hos en musikteaterinstitution, som redan var på stark frammarsch. Men först måste man öva.

– Det var ogjort här. Vi var tvungna att lära oss hur man gör men också basera val av musikaler på vilken orkester och vilka skådespelare vi har. Dessutom hitta ett sätt att utveckla nyskriven musikal. Att vi nu gör om Spelman på taket är jättekul för att visa publiken vad vi har lärt oss. Nu vet vi vad vi har för muskler, vi vet vad som funkar, säger Staffan Aspegren.

Och statistiken bekräftar bilden.

25 procent återvänder
Totalt 46 000 personer har sett någon av husets fyra musikaler. Les Miserables sticker ut som publikfavorit med över 18 000 besökare men även till exempel  den senaste, On the Town, står för fina siffror med 14 500 i publiken.

Av samtliga musikalbesökare genom åren var 37 procent (eller 17 000 personer) här för första gången. Av dem har var fjärde besökare valt att återvända för att se något mer.

Musiken vinnare
Vad väljer då förstagångsbesökaren att uppleva sen? Musiken har visat sig vara den stora vinnaren. Konserterna med husets egen orkester Jönköpings Sinfonietta och gästartisterna lockar störst publik. På andra plats kommer andra musikaler. På tredje teater.

– Strategin med musikalen som tröskelsänkare till mer kultur fungerar, visar statistiken. Jag ser med stärkt tillförsikt på vår fortsatta satsning på musikaler som ett komplement i Smålands Musik & teaters scenkonstverksamhet, säger Per-Ola Nilsson, verksamhetschef.

Text : Smålands Musik & Teater/ Marjavaara Nina (läs gärna artikeln i sin helhet här.)

Sweeney Todd spelas på Magasinet i Falun (Dalateatern i samarbete med Dalasinfoniettan) t.o.m. 10 april 2019. Läs mer.

Rocky Horror Show spelas på Stora Teatern i Linköping t.o.m. 12 juni 2019. Läs mer.

Spelman på taket spelas på Kulturhuset Spira 9 november – 31 december 2019. Läs mer.

Östgötateatern, Rocky Horror Show, Markus Gårder

Bilden överst: Dalateatern, Sweeney Todd, foto Per Eriksson

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.