– Jag är ödmjuk och tacksam över att få komma till en fantastisk arbetsplats där passionen och nyfikenheten för scenkonst för barn och unga delas, säger Monika Milocco, ny konstnärlig ledare för Regionteater Väst Dans sedan årsskiftet. Monika är dansare och koreograf och kommer närmast från GöteborgsOperan där hon arbetar som ansvarig för Skapa Dans, en avdelning riktad mot den unga publiken och delaktighetsprojekt. Vi frågade Monika om hon ville berätta lite mer om sig själv.

”Ända sedan jag som tioåring fick dansa på Stora Teaterns scen i Göteborg har jag vetat att dansen skulle bli en viktig del av mitt liv. Tillsammans med min passion för scenkonst för barn och unga får jag nu utveckla, inspirera och utmana som konstnärlig ledare för dansen på Regionteater Väst – den enda svenska institutionen som gör både dans och teater för barn och unga.

Regionteater Väst Dans i Borås, foto RGV

Efter yrkesdansarutbildningen på Stora Teaterns Balettelevskola och Svenska Balettskolan i Stockholm kom jag tillbaka där allt började, i Göteborg. GöteborgsOperan blev min arbetsplats, fast ibland gjorde jag små avbrott och frilansade både som dansare och koreograf. Nyfikenheten som dansare har gjort att jag gjort väldigt mycket – från klassisk balett till modern dans, från att vara till dansare till att koreografera, föreläsa och undervisa. Som dansare har jag arbetat med koreografer som Mats Ek, Birgitta Egerbladh, Forsythe, Ohad Naharin, Jeanette Langert, Wim Vanderkeybus m.fl. Mitt intresse för pedagogik och hur det mentala hänger ihop med välmående och prestation ledde mig in på undervisning och studier på Dans och Cirkushögskolan och Idrottshögskolan i Umeå.

Under Johannes Öhmans sista år som konstnärlig ledare för Danskompaniet på GöteborgsOperan så frågade han mig om jag kunde tänka mig att gå i pension efter att ha varit dansare i över tjugo år och starta verksamheten för barn, unga och delaktighet inom dans på GöteborgsOperan. Jag var redo för förändring och nya utmaningar! I över fyra år kombinerade jag arbetet på GöteborgsOperan med min adjunktstjänst på Högskolan för scen och musik.

Regionteater Väst har under flera år funnits i mitt liv – jag har varit en återkommande besökare, pedagog och har haft samarbeten utifrån mitt arbete på GöteborgsOperan. Att nu få ta över det konstnärliga ansvaret efter Camilla Ekelöf är en ära! Jag är ödmjuk och tacksam över att få komma till en fantastisk arbetsplats där passionen och nyfikenheten för scenkonst för barn och unga delas. Med målet att låta alla barn i hela Västra Götaland få uppleva dans så är turnéerna många och med dansare och koreografer som utmanar och utvecklar så är vi en viktig del av dansen och dess utveckling i Sverige i dag.

Danspublik hos Regionteater Väst Dans, foto Ola Kjelbye

Balansen i livet har jag hittat tillsammans med min man på gården på landet. Att få stå med båda fötterna i jorden och gräva i grönsakslandet, springa i skogen med hunden eller plocka äggen i hönshuset ger min kreativitet energi och mening.”

Monika Milocco, konstnärlig ledare dans
Regionteater Väst DANS

Bilden överst: Foto Mattias Davidsson

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.