De debattglada barndomsvännerna har samlats för ett härligt sommarparty. Diskussionerna är på topp när en ung militärklädd främling dyker upp och idyllen rubbas. Han vill också vara med och umgås med det glada gänget…

Det är upptakten till Teater Västernorrlands vassa och musikaliska äventyr Min vän fascisten som spelas på Konsertteatern i Sundsvall – en underhållande föreställning som samtidigt utmanar publikens fördomar. Det är en storsatsning med sju skådespelare och tre musiker på scenen.  Och både publik och press gör tummen upp för den här musikalen med den märkliga titeln. Sundsvalls Tidning kallar musikalen för ”något av det bästa länsteatern levererat”. Vi kontaktade teaterchef Lena Engqvist-Forslund för att kolla läget!

Lena Engqvist-Forslund, foto Lia Jacobi

Hej Lena! Grattis till fina recensioner av Min vän fascisten och publikrusning! Hur kom det sig att ni valde att sätta upp just den här musikalen?
– Vi har ett förändrat politiskt landskap i Sverige som jag önskar att människor reflekterar kring. Jag hoppas att den här föreställningen öppnar upp för samtal och reflektioner över hur vi tillsammans kan utveckla vårt samhälle så att vi upprätthåller yttrandefrihet och demokratiska värderingar.

Min vän fascisten skapades av Klas Abrahamsson och Erik Gedeon 2012.  Det visar sig att just den här fascisten i den här historien har en alldeles speciell  historia, men han fungerar som en katalysator som får medelklassens demokratiska yta att krackelera. Det känns ju som handlingen är ännu mera aktuell idag än för 8 år sedan, eller hur?
-Jag har sällan varit lika nöjd med repertoarvalet som den här gången. Det politiska läget just nu är exceptionellt och tillskruvat där ett av våra riksdagspartier alldeles uppenbart har rötter i främlingsfientlighet – men det håller på att glömmas bort och normaliseras. Min vän fascisten handlar, tycker jag, om att det är livsfarligt att vara historielös eller naiv i det här läget, risken är att människor inte har förståelse för vad de lägger sin röst på.

Hur har responsen varit från publiken?
-Det här är helt klart en föreställning som når in på många plan, publiken är uppenbart tagna när de lämnar salongen. Till stor det tror jag att det beror på att den är så skickligt genomförd, hög konstnärligt kvalitet är bara förnamnet. Vi får hela tiden bekräftelse från publiken på att det här är en riktig fullträff som berör på djupet.

Läs mer om Min vän fascisten här.

Bilden överst: Teater Västernorrland, Min vän fascisten, foto Lia Jacobi

Välkommen till Dialogmöte 27-28 augusti i Stockholm!

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet börjar den 27 augusti kl. 18.00 med en gemensam middag på Clarion Hotel Sign i Stockholm, Östra Järnvägsgatan 35.
Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris 3400kr.
Sista dag för avanmälan är den 12 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.

Kontakta oss gärna om du har frågor!

Michael Johansson, verksamhetsledare Länsteatrarna i Sverige
michael.johansson@lansteatrarna.seJag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 12 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.