Marken brinner – en föreställning om uppror genom Husby/Clichy-sous-Bois/South Central/Tottenham visas för alla från 15 år på ung scen/öst den 26 september – 12 december 2014. Alla skolelever i hela Östergötland går gratis på ung scen/östs föreställningar när de besöker teatern med sin klass.

”Välkommen till skamhället. Där poliser skjuter andra till döds och bilarna brinner som svar. När politiker och journalister håller hand får vi skriva vår egen historia. För våra historier handlar inte om pojkstreck, materiell förlust eller okontrollerade krigstillstånd i förorten. Det handlar istället om medborgare, inkluderande i ett gemensamt delat samhälle. Våra historier talar om fattigdom, social orättvisa, förnekat människovärde och polisbrutalitet. Ingen får nudda mark. För marken brinner!”

Marken brinner, ung scen/öst, foto Markus Gårder

 Marken brinner är en poetisk föreställning, en farlig lek, som ställer stora frågor om rasism, sociala skillnader, mänskliga rättigheter, marginalisering och medias roll i samhället. Med utgångspunkt i fyra upplopp i vår samtida historia, Husby (Stockholm), South Central (Los Angeles), Clichy-sous-Bois (Paris) och Tottenham (London), diskuteras orsakerna bakom bilar som brinner i Skäggetorp, i Ryd.

Alla får också en introduktion i historiska kamper för demokratiska rättigheter. För tänk om bränder i marginaliserade och bortglömda förorter inte är okontrollerad frustration, utan i likhet med kampen för kvinnlig rösträtt eller mot apartheid, är ett politisk motstånd som flyttar fram de demokratiska gränserna.


Inställda föreställningar

I samband med de första publika föreställningarna av Marken brinner blev de medverkande utsatta för rasistiska hot från publiken. Nio föreställningar ställdes in av arbetsmiljöskäl.  Sedan den 23 oktober spelas föreställningen igen. Teatern har anställt två pedagoger som finns med under föreställningarna, för att vid behov stötta och diskutera med elever och lärare i samband med teaterbesöket. Läs mer 

Så här skriver ensemblen om situationen som uppstod:

”Ensemblen i föreställningen Marken brinner har blivit utsatta för rasistiska hot i form av hakkors som blivit inristade i gradängerna, verbala kränkningar samt att pennor kastats på oss. P.g.a. denna hotfulla stämning har vi bland annat varit tvungna att ställa in flera föreställningar. Vi som rasifierade skådespelare har tvingats att ta ansvar för det rasistiska våld som uppstått i rummet och detta har lett till en ohållbar arbetssituation.

Marken brinner är en poetisk föreställning om marginalisering i förorterna och lyfter fram rasistiska strukturer, belyser sociala skillnader samt polisens och mediernas makt. Vi menar att barn och lärare inte är vana vid att bevittna samhällskritik ur de perspektiven som lyfts fram i föreställningen.

Det som oroar oss är att lärarna har visats sig sakna förmåga eller i vissa fall viljan att hantera det våld som uppstått i rummet, vilket tyder på att det måste finnas ett helt annat övergripande arbete i anknytning till den typen av scenkonst idag.

Det motstånd som skapades i rummet blev en iscensättning av den rasism vi vill kritisera. Vi kan inte gå med på en normalisering av ett allt mer rasistiskt samhällsklimat.”

Marken brinner-ensemblen

 

Nasim Aghili har skrivit pjäsen med Barakat B. Ghebrehawariat, Yodit Girmay, Rojda Sekersöz och Nachla Vargas Alaeb från Revolution Poetry – ett nätverk av poeter som vill ge röst och plats åt de historier som sällan berättas.
Skådespelare: Alejandra Goic, Ardalan Hakimi Fard, Emil Grudemo El Hayek (praktikant från Teaterhögskolan i Helsingfors), Bahareh Razekh Ahmadi och Johanna Skobe/Maria Granhagen.
Regi Nasim Aghili
Scenografi & kostym Björn Karlsson
Ljusdesign Patric Eriksson
Maskdesign Anna Andersson

 Läs mer  

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.