Marken brinner – en föreställning om uppror genom Husby/Clichy-sous-Bois/South Central/Tottenham visas för alla från 15 år på ung scen/öst den 26 september – 12 december 2014. Alla skolelever i hela Östergötland går gratis på ung scen/östs föreställningar när de besöker teatern med sin klass.

”Välkommen till skamhället. Där poliser skjuter andra till döds och bilarna brinner som svar. När politiker och journalister håller hand får vi skriva vår egen historia. För våra historier handlar inte om pojkstreck, materiell förlust eller okontrollerade krigstillstånd i förorten. Det handlar istället om medborgare, inkluderande i ett gemensamt delat samhälle. Våra historier talar om fattigdom, social orättvisa, förnekat människovärde och polisbrutalitet. Ingen får nudda mark. För marken brinner!”

Marken brinner, ung scen/öst, foto Markus Gårder

 Marken brinner är en poetisk föreställning, en farlig lek, som ställer stora frågor om rasism, sociala skillnader, mänskliga rättigheter, marginalisering och medias roll i samhället. Med utgångspunkt i fyra upplopp i vår samtida historia, Husby (Stockholm), South Central (Los Angeles), Clichy-sous-Bois (Paris) och Tottenham (London), diskuteras orsakerna bakom bilar som brinner i Skäggetorp, i Ryd.

Alla får också en introduktion i historiska kamper för demokratiska rättigheter. För tänk om bränder i marginaliserade och bortglömda förorter inte är okontrollerad frustration, utan i likhet med kampen för kvinnlig rösträtt eller mot apartheid, är ett politisk motstånd som flyttar fram de demokratiska gränserna.


Inställda föreställningar

I samband med de första publika föreställningarna av Marken brinner blev de medverkande utsatta för rasistiska hot från publiken. Nio föreställningar ställdes in av arbetsmiljöskäl.  Sedan den 23 oktober spelas föreställningen igen. Teatern har anställt två pedagoger som finns med under föreställningarna, för att vid behov stötta och diskutera med elever och lärare i samband med teaterbesöket. Läs mer 

Så här skriver ensemblen om situationen som uppstod:

”Ensemblen i föreställningen Marken brinner har blivit utsatta för rasistiska hot i form av hakkors som blivit inristade i gradängerna, verbala kränkningar samt att pennor kastats på oss. P.g.a. denna hotfulla stämning har vi bland annat varit tvungna att ställa in flera föreställningar. Vi som rasifierade skådespelare har tvingats att ta ansvar för det rasistiska våld som uppstått i rummet och detta har lett till en ohållbar arbetssituation.

Marken brinner är en poetisk föreställning om marginalisering i förorterna och lyfter fram rasistiska strukturer, belyser sociala skillnader samt polisens och mediernas makt. Vi menar att barn och lärare inte är vana vid att bevittna samhällskritik ur de perspektiven som lyfts fram i föreställningen.

Det som oroar oss är att lärarna har visats sig sakna förmåga eller i vissa fall viljan att hantera det våld som uppstått i rummet, vilket tyder på att det måste finnas ett helt annat övergripande arbete i anknytning till den typen av scenkonst idag.

Det motstånd som skapades i rummet blev en iscensättning av den rasism vi vill kritisera. Vi kan inte gå med på en normalisering av ett allt mer rasistiskt samhällsklimat.”

Marken brinner-ensemblen

 

Nasim Aghili har skrivit pjäsen med Barakat B. Ghebrehawariat, Yodit Girmay, Rojda Sekersöz och Nachla Vargas Alaeb från Revolution Poetry – ett nätverk av poeter som vill ge röst och plats åt de historier som sällan berättas.
Skådespelare: Alejandra Goic, Ardalan Hakimi Fard, Emil Grudemo El Hayek (praktikant från Teaterhögskolan i Helsingfors), Bahareh Razekh Ahmadi och Johanna Skobe/Maria Granhagen.
Regi Nasim Aghili
Scenografi & kostym Björn Karlsson
Ljusdesign Patric Eriksson
Maskdesign Anna Andersson

 Läs mer  

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.