Maria Hägglund startade sin tjänst som Regionteater Västs nya vd i augusti. Maria kommer närmast från en tjänst som produktionschef och biträdande teaterchef för Västmanlands Teater.

-I en tid som denna betyder vi som arbetar med den fria konsten mer än någonsin. Det spelar ingen roll hur publiken ser ut, var de bor, vilka förutsättningar de har, hur gamla de är – vi skall vara där med allt vårt mod och kärlek till scenkonsten och det fria demokratiska samhället, säger Maria Hägglund.

Vi bad Maria skriva några rader om sig själv!

”Innan jag ens hade hunnit fylla fem var jag barnstatist för första gången. Det var på Stora Teatern i Göteborg i operan Det röda strecket av den finske kompositörer Aulis Sallinen. Det gick inte så bra, jag tyckte att det var ganska tråkigt. Roligare var det i så fall några år senare när jag var med i Mozarts Don Juan, också på Stora Teatern. Ni vet, den där uppsättningen som filmen Bröderna Mozart hämtade mycket av sitt stoff ifrån. Det var livat.

Pappa är från Örnsköldsvik och mamma är från Stockholm. Själv är jag uppvuxen i Göteborg samt ute på landet utanför Alingsås. I hemmet i centrala Göteborg kom och gick allehanda scenkonstnärer, bland annat skrevs delar av Animalen i vårt vardagsrum. Min bror och jag fick alltid vara med. Vilken kulturskatt vi fick ta del av redan som barn!

Som många kulturintresserade unga i min generation gick jag ofta på Backa Teater, men också på Lillan/Cosmorama. Stora Teatern var som ett andra hem – Trollflöjten, Peter & Vargen, Carmen, Cabaret, Sweeney Todd, Katerina Ismailova, Svansjön, Gadd & Goude, Etienne Glaser, Lars-Johan Werle… Minnena är oändliga, starka, vackra, spännande.

Kanske är det för att jag vet hur viktig scenkonsten var när jag växte upp som jag nu är särdeles stolt, ödmjuk och glad över att ha tillträtt som VD på Regionteater Väst. Regionteater Väst turnerar träget runt i Västra Götaland (samt andra platser nationellt) och spelar aktuell, närvarande dans och teater för barn och unga i och på klassrum, teaterscener, jympahallar, aulor. Vi låter vår publik fly vardagen en stund. Men vi är också en del av vardagen precis här och nu med relevanta och aktuella teman i våra uppsättningar.

Vägen till Regionteater Väst har gått via GöteborgsOperan, Uppsala Stadsteater, Backa Teater och Göteborgs Stadsteater, Smålands Musik & Teater, Västmanlands Teater. Men också via arbete med fria grupper och mindre ensembler. Jag är utbildad producent i botten, men har parallellt en fil.kand. i historia och retorik, en fil.mag. i religionssociologi och en teol.kand. i tros- och livsåskådningsfrågor. Människan och mänskliga drivkrafter har alltid fascinerat mig. Och hockey, jag gillar hockey! Oavsett vad, tror jag att människor behöver mötas.

I en tid som denna betyder vi som arbetar med den fria konsten mer än någonsin. Det spelar ingen roll hur publiken ser ut, var de bor, vilka förutsättningar de har, hur gamla de är – vi skall vara där med allt vårt mod och kärlek till scenkonsten och det fria demokratiska samhället. Det vi gör är viktigt!”

Maria Hägglund, VD/CEO Regionteater Väst AB

Foto: Superstudio.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.