Maria Hägglund startade sin tjänst som Regionteater Västs nya vd i augusti. Maria kommer närmast från en tjänst som produktionschef och biträdande teaterchef för Västmanlands Teater.

-I en tid som denna betyder vi som arbetar med den fria konsten mer än någonsin. Det spelar ingen roll hur publiken ser ut, var de bor, vilka förutsättningar de har, hur gamla de är – vi skall vara där med allt vårt mod och kärlek till scenkonsten och det fria demokratiska samhället, säger Maria Hägglund.

Vi bad Maria skriva några rader om sig själv!

”Innan jag ens hade hunnit fylla fem var jag barnstatist för första gången. Det var på Stora Teatern i Göteborg i operan Det röda strecket av den finske kompositörer Aulis Sallinen. Det gick inte så bra, jag tyckte att det var ganska tråkigt. Roligare var det i så fall några år senare när jag var med i Mozarts Don Juan, också på Stora Teatern. Ni vet, den där uppsättningen som filmen Bröderna Mozart hämtade mycket av sitt stoff ifrån. Det var livat.

Pappa är från Örnsköldsvik och mamma är från Stockholm. Själv är jag uppvuxen i Göteborg samt ute på landet utanför Alingsås. I hemmet i centrala Göteborg kom och gick allehanda scenkonstnärer, bland annat skrevs delar av Animalen i vårt vardagsrum. Min bror och jag fick alltid vara med. Vilken kulturskatt vi fick ta del av redan som barn!

Som många kulturintresserade unga i min generation gick jag ofta på Backa Teater, men också på Lillan/Cosmorama. Stora Teatern var som ett andra hem – Trollflöjten, Peter & Vargen, Carmen, Cabaret, Sweeney Todd, Katerina Ismailova, Svansjön, Gadd & Goude, Etienne Glaser, Lars-Johan Werle… Minnena är oändliga, starka, vackra, spännande.

Kanske är det för att jag vet hur viktig scenkonsten var när jag växte upp som jag nu är särdeles stolt, ödmjuk och glad över att ha tillträtt som VD på Regionteater Väst. Regionteater Väst turnerar träget runt i Västra Götaland (samt andra platser nationellt) och spelar aktuell, närvarande dans och teater för barn och unga i och på klassrum, teaterscener, jympahallar, aulor. Vi låter vår publik fly vardagen en stund. Men vi är också en del av vardagen precis här och nu med relevanta och aktuella teman i våra uppsättningar.

Vägen till Regionteater Väst har gått via GöteborgsOperan, Uppsala Stadsteater, Backa Teater och Göteborgs Stadsteater, Smålands Musik & Teater, Västmanlands Teater. Men också via arbete med fria grupper och mindre ensembler. Jag är utbildad producent i botten, men har parallellt en fil.kand. i historia och retorik, en fil.mag. i religionssociologi och en teol.kand. i tros- och livsåskådningsfrågor. Människan och mänskliga drivkrafter har alltid fascinerat mig. Och hockey, jag gillar hockey! Oavsett vad, tror jag att människor behöver mötas.

I en tid som denna betyder vi som arbetar med den fria konsten mer än någonsin. Det spelar ingen roll hur publiken ser ut, var de bor, vilka förutsättningar de har, hur gamla de är – vi skall vara där med allt vårt mod och kärlek till scenkonsten och det fria demokratiska samhället. Det vi gör är viktigt!”

Maria Hägglund, VD/CEO Regionteater Väst AB

Foto: Superstudio.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.