Maria Hägglund är sedan ett år ny vd för Regionteater Väst . Den 15-17 november är hon också värd för länsteatrarnas höstmöte i Borås tillsammans med Länsteatrarna i Sverige. Innan Maria började på Regionteater Väst arbetade hon som produktionschef och biträdande teaterchef för Västmanlands Teater. Vi bad henne skriva en krönika inför höstmötet!

”Nu har jag varit vd på Regionteater Väst i drygt ett år. Mycket är fortfarande nytt och roligt, annat känns tryggt igen från förr.

Jag älskar att uppleva vår publik. De yngstas fantasifulla förväntningar som ibland leder till att det hela blir lite för spännande, skönt då att det finns en vänlig tekniker att hålla i handen om det skulle behövas. ”Hur kan du vara så snäll när du har en blixt tatuerad på armen?”

De lite äldre barnen. De som har ena foten i en värld av enhörningar och den andra foten i ett pre-pubertalt kaos. Någon leker fortfarande barnets lekar, en annan kanske bär vapen. Det är oroliga tider. Men vi möter nästan alltid en öppen nyfikenhet.

Och så de äldsta. De som står och vacklar på gränsen mellan barn och vuxen, med alla sina funderingar över sakernas tillstånd och en framtid där en skall klara sig själv. Hur skall det gå?

I våra möten, vad härligt pinsamma vi teaterarbetare kan uppfattas. Och vad många de är som i alla åldrar vill hänga kvar, prata lite, insupa en atmosfär där är alla välkomna. Att för en stund få vara del av en miljö där det invecklade kreativa tänkandet utvecklas.

Så ofta jag kan propagerar jag för att kultur borde vara ett bland andra grundämnen i skolan. Vi vill inte vara en schemastörande aktivitet som är beroende av eldsjälar. Vi älskar våra eldsjälar, men vi tycker att de kunde få lite hjälp.

Precis som matematik behövs för att du skall lära dig att tänka logiskt eller språk behövs för att du skall lära dig att kommunicera behövs kulturen för att du skall lära dig att tänka kreativt och innovativt. Och detta är någonting vi behöver i samhället – vi behöver fler innovatörer.

Därför blir jag nedstämd när jag läser i media hur någon krönikör/ledare lätt hånfullt anser det vara bortkastad tid att barn får lära sig att musicera och måla. ”Skolan skall vara effektiv och ha ämnen som SO och NO!”

Men det är väl ingen motsättning, måste det vara antingen eller? Allt är viktigt, allt behövs. Jag är nämligen övertygad om att det kommer visa sig i framtiden att barn och unga som fått möta kultur och scenkonst under uppväxten själva blir framtiden – en ljusare sådan. 

Kulturens absoluta och omätbara värde är viktigare än någonsin i tider av ekonomisk och samhällelig oro. Då, nu och sedan.”

Maria Hägglund, vd Regionteater Väst

Regionteater Väst

Regionteater Väst är Sveriges största turnerande scenkonstinstitution för barn och unga och en av landets största producenter av dans- och teaterföreställningar för en ung publik. Teatern har två produktionshus, ett i Uddevalla för teaterproduktion och ett i Borås för dans. Majoriteten av teaterns föreställningar spelas på turné runt om i Västra Götalands 49 kommuner. 

Höstens repertoar på Regionteater Väst bjuder på föreställningarna Nederlaget AdmasHäxorVärlden sa ja),  Sanningen om dansUtflykten och ljudverket Mellanrummet

Nederlaget. Foto Daniel Andersson.

Foto Maria Hägglund: Superstudio.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.