Scenkonst Västernorrland har startat projektet Livskraft, som erbjuder kostnadsfria kulturupplevelser i olika genrer och vänder sig till personer som inte själva kan ta sig till aktiviteter eller upplevelser. Syftet är att bidra till ökad hälsa och att äldre människor på särskilda boenden ska kunna ta del av kulturupplevelser och aktiviteter på ett jämlikt sätt.

Livskraft är ett tvåårigt projekt som startades i augusti 2021 med finansiering från Kulturrådet, Region Västernorrland och Scenkonst Västernorrland. I samråd med äldreomsorgen i kommunerna Härnösand, Sollefteå och Sundsvall har Livskraft under ett års tid erbjudit 167 kostnadsfria kulturaktiviteter, både framträdanden och workshops. 

Utbudet är brett och erbjuder upplevelser inom film, musik, teater, slöjd, dans och litteratur.

Just nu är Teater Västernorrlands föreställning En resa med Ulla Billquist – någonstans i Sverige på turné på äldreboenden i länet. Medverkar gör teaterns skådespelare Gisela Nilsson och musikern Patrik Norman. Den 12 november är det premiär för Kafferepet – ett ögonblick ur kvinnohistorien, av och med Mia Rydell, i regi av Johanna Sandström Lehto. Vi får följa en kvinna vid namn Elsy och hennes liv genom smådåd, stordåd och vardagsliv, allt i en salongsföreställning där det pågår ett kafferep. För de dansintresserade finns Norrdans föreställning One One One att tillgå.

För att se hela utbudet och få mer information, kika vidare här!

Vi passade på att ställa några frågor till två av de ansvariga bakom projektet; dramapedagog och skådespelare Mia Rydell och Bobo Åkerros, projektledare.

Hej Mia och Bobo! Scenkonst Västernorrland har startat projektet Livskraft – varför är det ett viktigt initiativ?

Mia Rydell, foto Scenkonst Västernorrland.

-Att kultur är något som kan ge oss bättre hälsa och öka välmåendet vet vi, säger Mia Rydell. I projektet Livskraft träffar vi äldre människor direkt genom kulturen, vilket är en fantastisk chans att göra just det – öka välmåendet. Det här har jag fått se på nära håll, vilket känns som en ynnest. Som exempel kan jag nämna när jag håller i en teaterworkshop där deltagarna kan hamna i situationer de aldrig varit i förr. Men de allra flesta kastar sig ut och provar något nytt, bjuder på sig själva och börjar berätta minnen och historier. Även en föreställning väcker minnen till liv och jag möter en stor tacksamhet ute på boendena. En tacksamhet jag delar med dem jag möter. 

Bobo Åkerros, foto Scenkonst Västernorrland.

-Kultur för alla är en demokratisk rättighet, säger Bobo Åkerros. Den rättigheten tycks inte gälla för personer som bor på äldreboenden. Syftet med projektet är att genom kultur bidra till ökad hälsa för äldre människor. Projektet Livskraft syftar till att bygga en struktur som involverar äldreomsorgens boende så att det finns kontinuerlig kulturell stimulans på alla boenden i hela Västernorrland. 

Hur lägger ni upp arbetet med projektet?
-Under första delen av projektet har vi testat olika typer av kulturaktiviteter på våra boenden, säger Bobo Åkerros. Det blir en läroprocess från två håll. Omsorgen övar sig på att ta emot kulturaktiviteter och kulturen lär sig förutsättningarna att spela och verka i omsorgens regi. Det är ett ömsesidigt lärande. Nästa steg är att permanenta verksamheten i alla länets kommuner. Det kommer förhoppningsvis bli ett gemensamt ägande av alla länets kommuner och regionen. 

Kafferepet – ett ögonblick ur kvinnohistorien är skriven av dig, Mia, och det är du som spelar i föreställningen. Vill du berätta något om den?
Kafferepet – ett ögonblick ur kvinnohistorien är ett samarbete mellan Teater Västernorrland, mitt eget företag Kulturdådet, Nordanstigs kommun och Bilda, säger Mia Rydell. Det har lagts upp som en teaterproduktion med research, manusskrivande och repetitionsperiod.  Föreställningen tar upp en del av vår historieskrivning som jag tycker vi saknar. På historielektionerna har vi mest fått höra om kungar och spjut, men här får vi komma närmare den delen av befolkningen som inte blivit tillräckligt lyssnad till – kvinnorna. Regisserar gör Johanna Sandström Lehto, som också har bearbetat manus tillsammans med mig.

Lyssna gärna på en intervju med Mia i Västernorrland där hon berättar om föreställningen: Mia bjuder på kafferep – utan snubbar.

För mer information se gärna här och här.

Bilden överst: Lanseringsbild av teatern.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

    Jag vill äta lunch 19 april

    Jag vill äta middag 19 april

    Jag vill äta lunch 20 april

    Jag vill äta middag 20 april

    Jag vill äta lunch 21 april



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.