Uttalande från Länsteatrarna i Sveriges höstmöte 2013:

Länsteatrarna i Sverige uppmanar regeringen att agera för att möjliggöra internationell samverkan.

Att främja internationellt och interkulturellt utbyte och samverkan är ett av de fem främjande målen inom de nationella kulturpolitiska målen. Men hur väl bidrar den praktiska kulturpolitiken till teatrarnas möjligheter att nå målen?

Länsteatrarna i Sverige sätter internationell och interkulturell samverkan i fokus under sitt höstmöte på Folkteatern i Göteborg. Gränsöverskridande samarbeten utmanar och inspirerar teatrarnas repertoarer och bidrar till att attrahera nya publikgrupper, samtidigt som det stärker den positiva bilden av Sverige i världen.

Sveriges länsteatrar är en viktig del av den kulturella infrastrukturen i vårt land och en motor för scenkonstens utveckling i regionerna. Länsteatrarna erbjuder angelägen professionell scenkonst. Med globaliseringen ökar samverkan och nätverkande över lands- och regiongränserna. Länsteatrarna är en viktig aktör i denna process där regioner i Sverige möter regioner i Europa och världen.

Flera länsteatrar har byggt upp långsiktiga och givande internationella samarbeten. Teatrarna har då prioriterat det som en viktig del av utvecklingen av den regionala scenkonsten både ur ett institutions- och ett publikperspektiv. Men den långvariga urholkningen av de statliga anslagen har resulterat i en allvarligt försvagad ekonomi och slimmade organisationer. Detta försvårar möjligheterna för länsteatrarna att upprätthålla och skapa internationella samarbets-projekt, som oundvikligen kostar mer än regional verksamhet. Internationella samarbeten går absolut inte att genomföra inom ramen för befintlig budget utan kräver också extra medel.

Länsteatrarna i Sverige ser en tydlig risk för att flera internationella kontakter, nätverk och projekt inte kommer att kunna utvecklas till de intressanta samarbeten de har potential att bli.

Bransch, regering och departement uttalar sig alla positivt för att utveckla Scenkonstens internationalisering, alla ser fördelarna, men det som behövs nu är ett samlat nationellt grepp och en starkare finansiering från regeringens sida för att ambitionerna ska kunna infrias. Länsteatrarna har kunskap, nätverk och vilja att utveckla den regionala scenkonsten internationellt.

 Vi uppmanar nu regeringen att ta ett tydligare ekonomiskt ansvar och se till att skapa de bästa förutsättningarna för Scenkonstens internationalisering.

I hit the Ground Running, Scenkonst Sörmlands samarbete med Baxter Theater i Sydafrika, foto Oscar O’Ryan

Scenkonst Sörmland har ett treårigt samarbete med Baxter Theater i Sydafrika som resulterar i tre dansföreställningar där den första, I hit the Ground running, hade ur- och världspremiär i Kapstaden i augusti och har framförts på turné i Sörmland och på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. I vinter fortsätter samarbetet. Då är det äldre människor som står i fokus. Growth #2 har planerad världspremiär i Eskilstuna 4 september. Samarbetet avrundas år 3 med referensgrupper av funktionshindrade.
Foto Oscar O’Ryan

Läs mer om projektet

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.