Länsteatrarna i Sverige och Västerbottensteatern bjuder in till höstmöte för medlemsteatrarnas styrelseordförande, vice ordförande, vd och teaterchefer den 10 – 12 november. Temat är Mångfald. Hur ökar vi mångfalden i det kulturella deltagandet och fördjupar förståelsen för ett interkulturellt och ett öppet och demokratiskt samhälle?

Valet är över och de största segrarna är SD. Det känns än mer angeläget att vi till vårt höstmöte har temat ”Mångfald” – alla människors lika värde på vår jord, i Sverige, inom vår bransch. Att tillsammans få samtala om hur vi samtalar, vår eventuella ängslan att säga ”fel” fast vi menar väl. Att gå från omedveten inkompetens, via medveten inkompetens till medveten kompetens – en process som vi aktivt måste arbeta med, för vi har alla vithetsnormen djupt förankrad inom oss. Hur kan vi engagera och inkludera människor med annan etnisk och kulturell bakgrund?

Fransesca Quartey, teaterchef och vår värd på Västerbottensteatern, inleder med en personlig betraktelse:

”Som 50-åring kan jag se tillbaka på en tid då det inte fanns några invandrare, det fanns bara finnar och jugoslaver. Och så de politiska chilenarna – de var spännande! Vi var inte heller så många då, vi som inte såg så där solblekt blonda ut, vilket märkligt nog gjorde att jag nog kände mig som ”en i gänget”, även om jag alltid var djupt medveten om att jag var ”annorlunda”. Idag har jag lärt mig ord som vithetsnorm och intersektionalitet, men måste bekänna att det bara skett de senaste 4 åren. För det var då jag gick med i TRYCK, en förening för svarta kulturarbetare. Att se sig speglad, som jag fått förmånen att göra, av och bland dessa män och kvinnor som inte bara liknar mig till utseende, men som också delar min kärlek till kultur, har varit djupt givande. Och jag har fått lära mig så många saker som jag inte kände till förut! Allt ifrån vår inblandning i den transatlantiska slavhandeln till hur den forskning vi bedrev under 20 och 30-talet  låg till grund för tankar som formade Tredje Riket. Från paret Myrdal och deras märkligt bisarra rasistiska åsikter som var med att skapa det svenska folkhemmet till den förändrade politiska verklighet vi nu lever i. Den som tvingar oss att definiera, inte det som borde vara teaterns främsta fråga, det vill säga vad det är att vara människa, utan vem som egentligen är en riktig svensk … Jag tror på att sanningen befriar oss. Som nation har vi allt för mycket att förlora genom att trycka ner eller bort det obehagliga i vår historia. Som stolt svensk är jag övertygad om att först när alla delarna är på plats i vår gemensamma berättelse blir vår framtid både stark och ljus.”

Barakat Ghebrehawariat, demokratiagent & kulturentreprenör, kommer att lotsa oss genom en interaktiv workshop som heter ”Bortom Vi(t) & Dom – Att prata om att prata om det”, som är ett slags nedslag och orientering i samhällsdebatten och begreppsdjungeln. Barakat Ghebrehawariat är journalist . Han föreläser om normkritik, diskriminering och det som lite luddigt går under rubriken ”mångfaldsfrågor”. Därutöver arbetar han med kulturnätverket Revolution Poetry och sitter i styrelsen för Rättviseförmedlingen. Hans hjärtefrågor är demokrati, jämlikhet och kommunikation.

Fokusfrågor under höstmötet är hur våra institutioner ska kunna uppfylla sitt uppdrag att vara till för alla och bredda sig och bli mera inkluderande. Vi kommer gemensamt att samtala om detta ur ett länsteaterperspektiv: Hur kan vi ta ett helhetsgrepp om denna utmaning? Genom kunskap och erfarenhetsdelning kan vi stödja och inspirera varandra i vårt fortsatta arbete för att öka mångfalden i vår publik, i de berättelser som vi berättar och bland våra medarbetare.

Västerbottensteatern bjuder också på två föreställningar. Berättarföreställningen Sara, Sara, Sara är nyskriven för Västerbottensteatern av dramatikern America Vera-Zavala och tecknar en mångfacetterad bild av författaren Sara Lidman. Pjäsen gestaltar Sara i flera omvälvande skeden i hennes liv. I regi av Anna Azcárate, som också medverkar på scen tillsammans med Cecilia Milocco, skådespelare och dansare. Läs mer

Sara, Sara, Sara. foto Patrick Degerman

Sara, Sara, Sara. foto Patrick Degerman

UngHästen  är en del av Västerbottensteatern och arbetar pedagogiskt med interaktiv teater för barn och ungdomar. Föreställningarna belyser dagsaktuella ämnen och syftet är att skapa förståelse, delaktighet och engagemang för unga på högstadiet och gymnasiet. I samband med föreställningarna finns alltid ett omfattande pedagogiskt efterarbete, där UngHästen genom ett gott samtalsklimat strävar efter att alla ska våga komma till tals och bli hörda.

UngHästen, #nätkärlek, foto Stefan Dahlqvist

UngHästen, #nätkärlek, foto Stefan Dahlqvist

Unghästen spelar #Nätkärlek för oss på höstmötet: På nätet kan vi vara anonyma, bli sedda, bekräftade, rika som fattiga. Vad skulle hända om vi sa och gjorde samma saker IRL som på nätet? Är det ok att skriva vad som helst och sen säga – Jag skämtade ju bara…? Hur ska vi göra så att det blir kärlek på nätet istället för hat?  Läs mer

Varmt välkomna till Länsteatrarnas höstmöte 2014 för att tillsammans samtala och processa så vi lämnar Skellefteå styrkta och inspirerade för att öka mångfalden i det kulturella deltagandet och fördjupa förståelsen för ett interkulturellt och ett öppet och demokratiskt samhälle.

Linde Sjöstedt, verksamhetsledare Länsteatrarna i Sverige

 

Bilden överst: Fransesca Quartey, teaterchef på Västerbottensteatern, foto Patrick Degerman

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.