Länsteatrarna kommer givetvis att finnas på plats när 2015 års Scenkonstbiennal äger rum i Malmö 26-31 maj!
Scenkonst Sörmland arrangerar seminariet Sörmlandsmodellen – tillgång till scenkonst för barn och unga. Rose Rose Rose, ung scen/östs föreställning, är uttagen av Biennaljuryn och i anslutning till en av föreställningarna arrangerar Länsteatrarna ett Kritikerbattle. Länsteatrarna och Sveriges teaterkritikers förening arrangerar Vem tar ansvar för det kritiska samtalen om scenkonst? Kom och debattera! Programpunkten Jag vill leva jag vill dö i Sverige innehåller kortföreställningar och en workshop och är ett samarbete mellan Länsteatrarna och Riksteatern. Hur kan våra institutioner vara en motkraft mot den tilltagande rasismen i skolan och i samhället?
Läs mer om programpunkterna nedan.
Sörmlandsmodellen – tillgång till scenkonst för barn och unga
Alla barn ska ha – men vad? Den frågan ställde sig Scenkonst Sörmland efter 30 år med Sörmlandsmodellen – det heltäckande länsteateruppdraget som garanterar alla barn i Sörmland 5-15 år en kulturupplevelse per termin. I ett pågående pilotprojekt undersöker man nu kulturutbudet i skolan.
Scenkonst Sörmland har ett uppdrag till skolan, men har skolan ett uppdrag till kulturen? Om inte, hur ska vi få det att fungera? Kulturupplevelse eller eget skapande, motsättning eller förutsättning? Hur skapas synergier mellan kultur och utbildning? I samverkan med Eskilstuna Barn- och utbildning-, samt Kultur- och fritidsförvaltning söker Scenkonst Sörmland svaret. Nu delar de med sig av sina erfarenheter.
Medverkande: Maria Weisby, scenkonstchef/Scenkonst Sörmland, Magnus Byström, produktionschef/Scenkonst Sörmland, Anne-Lie Andersson Leweby, verksamhetsutvecklare Barn- och utbildningsförvaltningen, Bosse Lundkvist, kulturutvecklare Kultur- och Fritidsförvaltningen, Eskilstuna
På Scandic Triangeln. Lokal: Purpose, Triangeln 2
Tid: Torsdag 28 maj kl 11-12. Arrangör: Scenkonst Sörmland
Rose Rose Rose från ung scen/öst och Kritikerbattle
Rose Rose Rose är en varm, poetisk, generös föreställning om vuxenblivande, om kroppen som växer och förändras, om stora starka känslor och drömmar. Rose bjuder in till en galen och glittrande resa in till hennes innersta hemligheter och tankar, in i djupet av flickgarderoben. Rose söker sig själv och vem hon egentligen är bland smink, modeller, Justin Bieber, bantningstips, Hollywood, idoltävlingar, våld, kärlek och sex. Där finns den ensamma Rose, den tysta Rose som försvinner, den arga Rose som bryter mot alla regler, den vansinnigt förälskade Rose, den magiska Rose, men också mamma Rose som även hon har varit flicka och professor Rose som vet allt om flickor rent vetenskapligt. Rose spelas av tre manliga skådespelare i en föreställning som omförhandlar rätten till det sköra, känsliga, gulliga och rosafärgade. Hur förväntas flickor och pojkar vara? Vilka ideal och regler finns? Och vad händer när vi bryter mot reglerna? Från 13 år.
Föreställningen har tagits fram i samarbete med Labo/07 och SACD.
Lokal: K3 Malmö Högskola, Bassänggatan 5
Tisdag 26 maj kl. 20:00-21:30,
Onsdag 27 maj kl 10:00-11:30, kl. 14:00-15:30,
Torsdag 28 maj kl. 10:00-11:30, kl. 14:00-15:30
Krikerbattle med Lars Ring och Kristina Lindquist
Efter torsdagens förmiddagsföreställning, 28 maj kl 10:00-11:30 blir det kritikerbattle: En uppsättning, två teaterkritiker, många åsikter. I konceptet Kritikerbattle bjuds publiken på en live-recension i stereo direkt efter föreställningen. I slutet släpps också publiken in.
Medverkande: Lars Ring, teaterkritiker i SvD och Kristina Lindquist, kulturchef och teaterkritiker i UNT.
Konferencier: Ylva Lagercrantz Spindler, kulturjournalist, tidigare teaterkritiker i SvD och grundare av teatersajten Nummer.
Plats: I salongen direkt efter föreställningen. Evenemanget ingår i biljettpriset. Alla som har sett föreställningen är välkomna.
Datum: 28 maj kl. 11:30-11:50
Arrangör: Länsteatrarna i Sverige i samarbete med ung scen/öst.
Vem tar ansvar för de kritiska samtalen om scenkonst?
När de privata mediebolagen abdikerar från att bevaka och kritiskt granska teaterkonsten – vem ska ansvara då? Vad är statens roll och vad är branschens ansvar?
Kulturjournalistiken och kritiken är särskilt hårt utsatt. Detta drabbar scenkonsten i hela landet, men framför allt publiken utanför våra tre storstäder. Gemensamt har vi byggt upp en kulturell infrastruktur med länsinstitutionerna som bas i landet. Vad händer när teaterkritikens oberoende analyser, kvalitetsgranskning och det fördjupade offentliga samtalet om den konst vi gemensamt betalar för försvinner? Det handlar om vitala demokratiska värden.
Medverkande Rakel Chukri, kulturchef Sydsvenskan, Michael Cocke, konstnärlig ledare Örebro länsteater, Cecilia Djurberg, ordförande i Svenska teaterkritikers förening och journalist på Sveriges Radio, Staffan Forssell, generaldirektör Kulturrådet, David Karlsson, idéhistoriker, Nätverkstan Göteborg, Gunilla Kindstrand, kulturchef Mittmedia, Åsa Kratz (s) ordförande i Länsteatrarna, regional kulturpolitiker, Kent Sjöström, lärare och forskare på Teaterhögskolan i Malmö, Ylva Lagercrantz Spindler, kulturjournalist och teaterkritiker, Brit Stakston, mediestrateg, författare.
Moderator Theresa Benér, teaterkritiker och kulturjournalist
På Scandic Triangeln. Lokal: Flexible, Triangeln 2
Fredag 29 maj kl. 13:00–14:30
Arrangör: Länsteatrarna i Sverige & Svenska teaterkritikers förening
Jag vill leva jag vill dö i Sverige
Hur påverkar nationalismen oss? Vad betyder den? Hur kan scenkonstinstitutioner vara en motkraft mot den tilltagande rasismen i skolan och samhället? Hur påverkar det institutionernasa val av repertoar? Hur kan vi samverka för att vara oumbärliga kulturaktörer mitt i samhället, givet det nya komplexa parlamentariska läget? Du som är anställd, frilans, student hälsas välkommen att samtala om hur institutionerna kan ta ett större ansvar. Med inspiration från två inledningar, två kortföreställningar och en workshop kommer deltagarna samtala om scenkonstens roll i Sverige idag.
Medverkande: Magnus Aspegren, vd Riksteatern och Åsa Kratz (s) ordförande i Länsteatrarna i Sverige.
Processledare Gunilla Edemo, Riksteatern
Scandic Triangeln. Lokal: Ballroom 2, Triangeln 2
Lördag 30 maj kl. 10:00–12:00
Arrangör: Länsteatrarna i Sverige & Riksteatern i samarbete med Scenkonst Sörmland och Regionteater Väst/Dans
Scenkonstbiennalen 2015 arrangeras av Teaterunionen – Swedish ITI i samarbete med Malmö Opera, Malmö Stadsteater och Skånes Dansteater. Läs programmet i sin helhet här.
Bilden överst: Mår i stort sett bra spelades för ca 5000 elever i Sörmland 2014, foto Scenkonst Sörmland
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.
Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!