Statsminister Magdalena Andersson gav på måndagens presskonferens besked om nya restriktioner, bland annat om nya maxtak för större evenemang. Från den 12 januari införs ett deltagartak på 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Vid arrangemang på fler än 20 deltagare tillåts enbart sittande deltagare och deltagarna ska delas upp i sällskap på maximalt 8 personer. Det ska också vara minst 1 meter mellan sällskapen. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis.

– Vi vet att länsteatrarna är ansvarstagande och bedriver sin verksamhet på ett smittsäkert sätt, säger Michael Johansson, verksamhetsledare för Länsteatrarna i Sverige.

– När restriktionerna skärps ytterligare och publikantalet begränsas genom kraven på avstånd i salongerna så kan detta få negativa ekonomiska konsekvenser för länsteatrar med hög självfinansiering. Det är viktigt att regeringen följer upp med ekonomiska stöd för att kompensera dessa begränsningar både för Sveriges länsteatrars skull, men även för övriga kulturlivets överlevnad och för att hålla den kulturella infrastrukturen intakt. Det är även viktigt att påpeka att det behövs en återöppningsplan för kulturlivet för att våra regionala scenkonstinstitutioner ska kunna verka på ett ansvarsfullt men också hållbart sätt för att kunna genomföra sina uppdrag att spela för sin publik.

Du kan se pressträffen via den här länken.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.