Statsminister Magdalena Andersson gav på måndagens presskonferens besked om nya restriktioner, bland annat om nya maxtak för större evenemang. Från den 12 januari införs ett deltagartak på 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Vid arrangemang på fler än 20 deltagare tillåts enbart sittande deltagare och deltagarna ska delas upp i sällskap på maximalt 8 personer. Det ska också vara minst 1 meter mellan sällskapen. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis.

– Vi vet att länsteatrarna är ansvarstagande och bedriver sin verksamhet på ett smittsäkert sätt, säger Michael Johansson, verksamhetsledare för Länsteatrarna i Sverige.

– När restriktionerna skärps ytterligare och publikantalet begränsas genom kraven på avstånd i salongerna så kan detta få negativa ekonomiska konsekvenser för länsteatrar med hög självfinansiering. Det är viktigt att regeringen följer upp med ekonomiska stöd för att kompensera dessa begränsningar både för Sveriges länsteatrars skull, men även för övriga kulturlivets överlevnad och för att hålla den kulturella infrastrukturen intakt. Det är även viktigt att påpeka att det behövs en återöppningsplan för kulturlivet för att våra regionala scenkonstinstitutioner ska kunna verka på ett ansvarsfullt men också hållbart sätt för att kunna genomföra sina uppdrag att spela för sin publik.

Du kan se pressträffen via den här länken.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.