Idag meddelade kulturminister Amanda Lind att regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna föreslår ett nytt kris- och stimulansstöd med anledningen av pandemin. Stödet omfattar 1,3 miljarder kronor och ska bland annat delas ut av Konstnärsnämnden och Statens kulturråd. En del av dessa stödmedel kommer att gå till kultursamverkansmodellen. Detta för att pengarna ska kunna fördelas så jämnt som möjligt över hela landet, däribland till Sveriges länsteatrar. Detta är organisationen Länsteatrarna i Sverige väldigt positiv till!

Länsteatrarna i Sverige är även positivt inställd till det evenemangsstöd som presenterades, där 3 miljarder ska kunna delas ut till inställda eller begränsade evenemang under perioden juli-december 2021. Förhoppningen är att detta stöd även ska kunna sökas av de länsteatrar som är i extra behov av stödet.

– Länsteatrarna i Sverige välkomnar dagens besked från kulturminister Amanda Lind meddelade gällande de 1,3 miljarder till kulturen, samt det aviserade evenemangsstödet om 3 miljarder, säger Robert Uitto, ordförande i Länsteatrarna i Sverige.

– Det är vår förhoppning att stödmedlen skall nå våra regionala kulturinstitutioner. Dels som en garant för den professionella scenkonsten för publiken i regionerna och dels för att de regionala kulturinstitutionerna ska kunna fortsätta vara starka aktörer i kulturens återstart efter pandemin. De behövs också resursstärkas i sitt uppdrag som arbets- och uppdragsgivare för alla de fria kulturaktörer som nu har det svårt.

– Det är viktigt att vi ständigt påtalar den betydelse som kulturen har för vårt fria och demokratiska samhälle. Krisstödet som meddelas idag är en viktigt markering för hela kulturens betydelse i samhället och vi är glada att Amanda Lind och regeringen har beslutat om detta.

– Vi vill också rikta en uppmaning till alla lokala och regionala politiker att följa upp och ta ansvar för kulturen runt om i landet, nu när staten tar täten. Vi ser nämligen en oro för att de hårdast drabbade är kanske de som får minst stöd, beroende på de olika regioner och kommuners ekonomiska styrka. Vi måsta alla hjälpas åt i en tid som denna!

———–

Se den digitala pressträffen och läs regeringens besked på regeringen.se.

———–

För mer info kontakta:
Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna i Sverige, robert.uitto@regionjh.se, 0709627364.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.