Snart dags för Almedalsveckan i Visby och Länsteatrarna kommer givetvis att vara på plats!

Missa inte vårt seminarium ”Statens mål siktar på månen, men fastar i nyponbuskarna” tisdag den 2 juli. De kulturpolitiska målen är högt satta i hela Sverige och kraven ökar på teatrarna, men resurserna uteblir. Är det bara en tidsfråga innan Sveriges länsteatrar får bomma igen? Teatrarna är beredda att ta matchen och ge scenkonst till alla, men då måste de ha resurserna till det!

Sätt också gärna ett kryss i agendan för Svensk Scenkonsts seminarium ”Public services roll att bevaka och tillgängliggöra scenkonsten i hela landet” på måndag den 1 juli, där bland andra Länsteatrarnas ordförande Robert Uitto medverkar. Hur ser Sveriges Television och Sveriges Radio på sitt uppdrag att bevaka och visa scenkonst från hela landet? 

Thomas Sundström, foto Ulf Aneer

Kan Sveriges länsteatrar överleva?
Tisdag den 2 juli arrangerar Länsteatrarna i Sverige ett seminarium inom ramen för Kultur i Almedalen med titeln ”Statens mål siktar på månen, men fastar i nyponbuskarna” där Thomas Sundström, teaterchef, Länsteatern på Gotland, Meit Fohlin, regionråd i opposition, 2:e vice ordförande region Gotland och Ulf Dernevik, politisk sakkunnig, kulturdepartementet, samtalar om länsteatrarnas utsatta situation. Moderator är Leonidas Aretakis, journalist.

Det blir allt svårare att nå de högt satt kulturpolitiska målen i Sverige eftersom resurserna inte räcker till. Enligt en rapport från Myndigheten för kulturanalys 2019 ser inte förutsättningarna ut att förbättras för kulturen i landet.

På den regionala nivån arbetar landets länsteatrar för att bidra till att de kulturpolitiska målen uppfylls. Vi är en viktig part i den kulturella infrastrukturen, men vi ska samtidigt verka i en utarmad kultursamverkansmodell som har urholkats på grund av att de statliga anslagen inte har räknas upp. Kan Sveriges länsteatrar överleva?  Vi är beredda att ta matchen och ge scenkonst till alla, men då måste vi ha resurserna till det!
På Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10, tisdag 2 juli kl 11:00. Läs mer.

Robert Uitto, foto Teodor Uitto.

Samtal om att synliggöra scenkonst i hela landet
Måndag den 1 jul kl 15:15 medverkar Länsteatrarnas ordförande Robert Uitto i ett seminarium som Svensk Scenkonst arrangerar med titeln ”Public Services roll att bevaka / tillgängliggöra scenkonsten i hela landet”.

Public Service ska spegla hela landet och hela landet ska synas och höras. Hur omsätter Public Service dessa mål rent konkret? Hur ser Sveriges Television och Sveriges Radio på sitt uppdrag att bevaka och visa scenkonst från hela landet? Vad är att synliggöra? Att sända produktioner, att recensera produktioner?

Övriga medverkanden är: Cilla Benkö, VD, Sveriges Radio, Hanna Stjärne, VD, SVT, Magnus Aspegren, VD, Riksteatern och Susanne Rydén, VD, Musik i Syd. Moderator är Carina Brorman, konsult.
På Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10, måndag 1 juli kl 15:15. Läs mer

Frukostmingel för regionpolitiker
Länsteatrarna i Sverige planerar även att ordna ett frukostmingel för regionpolitiker någon gång under Almedalsveckan. Det som då kommer att lyftas och diskuteras är länsteatrarnas stora betydelse för regionerna och den kulturella infrastrukturen samt de positiva effekter som scenkonsten bidrar med.

Länsteatrarna i Sverige finns i Almedalen  hela veckan för att bevaka organisationens intressen!

Kontakta gärna Länsteatrarnas verksamhetsledare Michael Johansson om du vill ha kontakt eller undrar över något: michael.johansson@lansteatrarna.se, +46 70 234 04 89.

Mer information om Länsteatrarnas och andra aktörer inom kulturens program hittar du här.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.