Det blir Sverigepremiär den 2 oktober för den danska pjäsen Jag springer, en monolog om att bearbeta sorgen efter ett barns död. Byteatern Kalmar Länsteater och Regionteatern Kronoberg Blekinge gör den första svenska uppsättningen, som har bearbetats för scenen av dramatikern Line Mørkeby. Regisserar gör Byteaterns konstnärlige teaterchef Daniel Rylander.

Skådespelaren Edvin Bredefeldt ligger just nu i hårdträning för att klara av höstens monolog, som till stor del utspelar sig på ett löpband. Edvin springer genom hela föreställningen – 9 kilometer! – när han tolkar pappan som förlorat sin dotter i cancer och bearbetar sorgen genom sin löpning. Pjäsens baseras på journalisten Anders Legarth Schmidts blogg, i danska tidningen Politiken, om hans egen erfarenhet efter dotterns död. 

Edvin Bredefeldt , foto Emelie Lund

Nio kilometer på ett löpband. Varje föreställning. Så ser skådespelaren Edvin Bredefeldts höst ut när han ställer sig på scen för att framföra monologen Jag Springer. Prestationen har tagit över ett år att förbereda sig för.

– Än så länge har jag inte börjat med själva skådespelararbetet med texten, men däremot så har det ju varit en lång period av fysisk förberedelse. Jag tränar fem pass per vecka. Jag har gått ned 20 kilo och ska fortsätta träna för att klara hela spelperioden utan skador, säger Edvin.

Sorgebearbetning i löparblogg
Journalisten Anders Legarth Schmidt knöt på sig löparskorna en timme efter att cancern tagit hans sexåriga dotter Ellen. Hans sorgebearbetning genom löpningen blev en blogg i den danska tidningen Politiken. Dramatikern Line Mørkeby omarbetade hans berättelse och gjorde monologen Jeg løber. Nu samarbetar Byteatern Kalmar Länsteater och Regionteatern  Blekinge Kronoberg med att göra föreställningen för att spela den i bygdegårdar, på teatrar och andra spelplatser över hela sydöstra Sverige.

Texten får fysiskt motstånd
Regissör för föreställningen är Byteaterns konstnärlige teaterchef Daniel Rylander:
– Som regissör är det intressant att få arbeta med den här texten som tar upp ett både dramatiskt och vardagligt ämne, sorgearbete, på ett sätt som går att relatera till och samtidigt är poetiskt. Dessutom är det spännande att se hur texten, som i mångt och mycket utspelar sig i huvudet på huvudkaraktären, får ett fysiskt uttryck och ett motstånd genom att skådespelaren är i hård fysisk rörelse på ett löpband.

Dramaturgen Sofia Westerlund, som arbetar på Regionteatern Blekinge Kronoberg beskriver föreställningen som en kraftfull upplevelse:
– Att som dramaturg få jobba med denna text tillsammans med översättare och regissör är utmanande på olika sätt. Att försöka hitta nivåerna för tempot i replikerna som springs fram samtidigt som vi i ny språkdräkt ska uttrycka Det oerhörda, det som inte får hända, och lyckas förmedla den smärtan, det är både ett spännande och smärtsamt sökande.

Jag springer har premiär 2 oktober 2020 och turnerar sedan fram till maj 2021.

Text från Emelie Lund, Byteatern Kalmar Länsteater

Se en trailer här.

Läs mer på Byteatern Kalmar länsteaters hemsida här.

Bilden överst: Foto Mattias Johansson.

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.