Länsteatrar samarbetar med Dramaten i projektet Nationalismens Apostlar – röster från Danmark, Norge och Sverige i ett nordiskt samarbete som ska spridas över hela landet genom Länsteatrarna. En föreställning i tre delar på temat Nationalism framförs på tre scener i tre olika nordiska länder. Varje scen framför sin del av föreställningen och allt livestreamas. Publiken i Köpenhamn, Oslo och Stockholm ser alltså samtidigt samtliga delar. Och det gör man även på de medverkande länsteatrarna Västmanlands Teater, Länsteatern på Gotland, Regionteatern Blekinge Kronoberg och Teater Halland.

Den 3 mars ges föreställningen Nationalismens apostlar av dramatikerna Lucas Svensson, Christian Lollike, Mads Madsen och Kristian Lykkeslett Strømskag samtidigt i tre städer i tre nordiska länder: på Nationaltheatret i Oslo och Caféteatern i Köpenhamn och Dramaten i Stockholm.

Från Dramatens sänds Lucas Svenssons kortpjäs Vid det svarta vattnet, från CafeTeatret i Köpenhamn sänds European Dreamspeech av Christian Lollike och Mads Madsen och från Nationaltheatret i Oslo Vi er Norge av Kristian Lykkeslett: Tre tjugominuterspjäser som samtidigt sänds live till fyra länsteatrar: Västmanlands Teater, Länsteatern på Gotland, Regionteatern Blekinge Kronoberg och Teater Halland. Efter visningen följer en debatt om nationalism.

Idag är det många som gör sig till språkrör för nationalism i Sverige, Norden och världen. Men vad är det för idéer som dessa ”nationalismens apostlar” stödjer sig på? Hur ser den psykologi ut, som inkluderar eller exkluderar individer som bor på ett visst landområde vid en viss tidpunkt? Och vad har nationalismen som begrepp för historisk bakgrund i vår del av världen?

I föreställningen möter vi den danska drottningen och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Vi möter en glad trio som gratulerar varandra till att vara Norge. Och vi möter en svensk, bosatt i Köpenhamn, som funderar på om man verkligen måste krossa ägg för att göra en omelett.

På Teater Halland inleder man kvällen den 3 mars med halländska visor. Efter den livestreamade föreställningen från Stockholm, Köpenhamn och Oslo följer en paneldebatt med de två framstående forskarna Lena Berggren och Björn Fryklund samt Alexander Bengtsson från EXPO.

Dramaten 

Teater Halland  

Bilden ovan: Nationalismens apostlar, Lucas Svensson, Annika Silkeberg, Christian Lollike och Kristian Lykkeslett Strömskag, foto Sören Vilks

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.