Föreställningen Kusinerna/Belážagat har premiär på Giron Sámi Teáhter i Kiruna i höst. Sen blir det turné i hela Sverige. Anna Åsdell och Paul Ol Jona Utsi står bakom föreställningen, som är inspirerad av Brecht och utspelar sig i Sápmi.

– Jag vill att vår unga publik ska få känna stolthet över vårt immateriella arv, och samtidigt få bjudas på en verklighetsflykt för en stund – en spännande, läskig historia som slutar hoppfullt, säger Anna Åsdell.

Vi blev nyfikna och ställde några frågor till Anna och Paul Ol Jona!

Hej Anna och Paul Ol Jona, ni gör föreställningen Kusinerna/Belážagat som har premiär i september. Det handlar om ett arv, vad som är mitt och ditt och att det inte alltid är så enkelt. Kan ni berätta lite mer?
– Ja precis. Ibland är det inte så tydligt vem som är den ”rättmätiga ägaren”, och att dela kan vara väldigt svårt.

– Historien handlar om två kusiner. Ena kusinen ärver en samisk dräkt av sin farmor, men hon bryr sig inte om den. Hon behandlar den som skräp. Den andra kusinen väljer då att ta vara på den. Lagar den, tvättar den. När hon gör det får hon reda på mera om sin mormor, så arvet blir mera än bara dräkten i sig. När den är fin och hel vill båda kusinerna ha dräkten, men hur gör man då? Och är det egentligen dräkten i sig som det handlar om, eller är det minnet av mormor/farmor som är det viktiga? Allt hon lärt och gett dem, som inte är materiellt?

– Det är det vi vill berätta om. Vi vill påminna om allt fint vi får ärva som är immateriellt.

Till vilken åldersgrupp riktar sig föreställningen?
– Den riktar sig till barn från 10 år och uppåt

Anna Åsdell. Foto Magnus Stenberg.

Varifrån kom inspirationen till berättelsen?
– Vi har inspirerats av Den Kaukasiska kritcirkeln av Berthold Brecht och Sagan om den övergivna dockan av Alfonso Sastre (i Carsten Palmærs bearbetning). I vår version utspelar det sig i Sápmi, samiska området, med tydlig inspiration av vår närmiljö, historia och förutsättningar.

– Jag (Anna) har också känt en tydlig vilja att föreställningen ska skicka med ett hopp till publiken. Just nu känns allt så nattsvart i vår värld, med klimatförändringar, krig, gruvetableringar, skogsavverkningar osv. Vår kultur, vårt sätt att leva, våra språk är hotade.

– Jag vill att vår unga publik ska få känna stolthet över vårt immateriella arv, och samtidigt få bjudas på en verklighetsflykt för en stund. En spännande, läskig historia som slutar hoppfullt.

Anna, du är skådespelare och har arbetat på Giron Sámi Teáhter från och till sedan 2008.
– Ja precis. Jag är frilansare och spelar just nu i föreställningen Barnen från Frostmofjället på Norrbottensteatern

Är detta första gången du skriver manus?
– Jag har skrivit tre monolog-föreställningar tidigare; Tjuvriesïlpe – Rövar silvret som jag också spelade på Giron Sámi Teáhter, Sïerrelaakan – Annorlunda, som jag skrev tillsammans med dåvarande chefen på Giron Sámi Teáhter Lena Engqvist Forslund, och som jag också spelade och Sagoskåpet som spelas just nu på Lule Stass Teater.

Paul Ol Jona Utsi. Foto privat.

Paul Ol Jona, vad är din bakgrund? Du har skrivit manus tillsammans med Anna och gör musiken. Men du är också skådespelare och just nu på turné med Ædnan.
– Min bakgrund är väl att jag ursprungligen är musiker och studerat på musikhögskolan i Piteå. Jag är frilansare, men har sedan 2013 mest jobbat på Giron Sámi Teahter som skådespelare och ibland även som musiker. Det här är mitt första jobb med att skriva manus även om jag tidigare har skrivit enstaka scener och jobbat med översättning till samiska. Jag har en gång tidigare varit kompositör på Giron Sámi teahter, det var till pjäsen Håll elden levande.

Ni brukar ju turnera mycket och länge! Men i informationen vi har fått från Giron Sámi Teáhter denna gång så står det att ni kommer att turnera i hela Sverige. Något som ni vet mer om redan nu? 
– Ja, det är en flitigt turnerande teater så chansen är stor att föreställningen spelas någonstans nära dig! 🙂  Vi vill också passa på att tipsa om vår hemsida. Där står det mera om alla tekniska förutsättningar, och vem man ska kontakta ifall man vill boka föreställningen!

Läs mer här.

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.