Kravallnatten – om kravaller och folkliga proteströrelser, ägde rum den 14 september på Folkteatern i Göteborg i samarbete med Radioteatern och ABF Göteborg. Tio halvtimmeslånga radiopjäser om Göteborgskravallerna varvades med panelsamtal och avslutades med en läsning av den nyskrivna pjäsen Kravall.

– Det är en dag med utgångspunkt i Göteborgskravallerna 2001. Men också med en blick mot de kravaller som sker idag, som i Husby till exempel, säger Hasse Carlsson, dramaturg på Folkteatern, till Metro Göteborg.

Läs mer i Folkteaterns pressmeddelande:
Brödupproret 1917, rasupploppen i USA på 60-talet, Göteborgskravallerna 2001, Parisupploppen 2005, Grekland 2008, England 2011 och Husby 2013. Listan kan göras lång på de kravaller med stenkastning och bränder som genom historien inträffar i våra storstäder. Upploppen förenas ofta av ilska, utanförskap och missnöje med militär, polis eller medierapportering. Vissa uppror är politiskt motiverade. Andra föranleds av frustration över fattigdom och arbetslöshet – illegitima uttryck för ett legitimt missnöje. Då som nu finns också inslag av unga män och kvinnor som följer med bara för att våldet är roligt.

Det handlar om en frustration som växer i takt med att arbetslöshet och utbildningsproblem breder ut sig. Vilka möjligheter har medborgare och makthavare att bryta en utveckling där den sociala segregationen i Sverige och Europa ökar i rekordfart? Vilka forum finns det för folkliga protester att göra sig hörda? Vilka mekanismer spelar med innan och efter att kravallerna bryter ut?

Kravallnatten är en heldag på Folkteatern om folkliga proteströrelser i vår och andra tider. Under dagen kan man lyssna på Radioteaterns ”Göteborgsdekalog” – tio pjäser som kretsar kring Göteborgshändelserna 2001. Lyssningarna varvas med samtal och debatter om kravaller (”Bilden av kravallerna”), folkliga proteströrelser (”Makt och motstånd”) och dagens politiska teater (”När teatern gör skillnad”).

Dagen avslutas med en läsning av America Vera-Zavalas nyskrivna pjäs ”Kravall” med skådespelare från Folkteatern och Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, samt en konsert med göteborgsrapparna MAKTSKIFTET.

Medverkande: Ulf Bjereld (prof. i statsvetenskap), Hans Abrahamsson (fredsforskare vid GU och medlare i demonstranternas kontaktgrupp under EU-toppmötet 2001), Åsa Melldahl (författare och regissör, ”Göteborgsdekalogen”), America Vera-Zavala (dramatiker, aktivist och en av grundarna av Attac Sverige), Theo Papaioannou (Vägvalet), Rasmus Andersson (S), Pantrarna – för upprustning av förorten, Stina Oscarson (Radioteatern), Mikael Löfgren (teaterkritiker), Maktskiftet, m fl.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.