Det blir samarbete över länsgränserna när Teater Västernorrland, Musik Västernorrland och Estrad Norr gör skräckopera för barn; Den förskräckliga historien om Lilla Hon.

Skräckoperan Den förskräckliga historien om Lilla Hon är ett samarbetsprojekt mellan Teater Västernorrland, Musik Västernorrland och Estrad Norr som riktar sig till barn 10-12 år. Producenten Bobo Åkerros och kompositören Magnus Båge började planera operan för två sedan och efter beviljat stöd från Kulturrådet så tog projektet fart. Operan är baserad på Lena Olllmarks kritikerrosade bok Den förskräckliga Historien om Lilla Hon; en annorlunda spökhistoria med spänning och skratt med illustrationer av Per Gustavsson, som Augustnominerades 2017.

Den förskräckliga historien om Lilla Hon, Teater Västernorrland, Musik Västernorrland, Estrad Norr, foto Lia Jacobi

– Jag älskar spökhistorier och skräck – och i det bästa historierna skriker, skrattar och snyftar man på samma gång, säger författaren Lena Ollmark som har gjort sig känd inom skräcklitteratur för barn och unga. Hon har en förkärlek till spökhistorier och skräck men har också skrivit manus till tv-serier som Nasse och Lilla spöket Laban.

– För mig är Den förskräckliga historien om Lilla Hon en berättelse om att glädje alltid vinner över elakhet och rädsla – och att du kan hitta dina bästa vänner där du minst anar det.

I Den förskräckliga historien om Lilla Hon medverkar 3 sångare och 4 musiker på scenen. Magnus Båge har komponerat musiken och spelar flöjt i föreställningen.

När jag skrev musiken till Lilla Hon handlade det om att hitta musik med många dimensioner, säger Magnus. Lenas berättelse om Lilla hon är inte förutsägbar, och det ska inte musiken vara heller. Jag har utforskat olika genrer och provat att göra om dem till opera. Det har varit en fantastiskt rolig utmaning!

– Det är en salig blandning av musik och känslor som vi försökt att gestalta och tioåringar är ju väldigt vakna och de tycker ju skräck är väldigt roligt idag, men det gäller att hitta en bra balans mellan skräck, humorn, glädjen men också allvaret. Det är ju ett mobbningsdrama, säger Magnus i en intervju i SR P4 Kulturnytt.

Den förskräckliga historien om Lilla Hon, Teater Västernorrland, Musik Västernorrland, Estrad Norr, foto Lia Jacobi

Den förskräckliga historien om Lilla Hon är en ryslig och otäck berättelse. Men den är också knasig, spännande och rolig. Och den slutar ganska lyckligt. I alla fall för vissa! Lilla Hon är en glad tjej som älskar att äta bokstavskex och vissla och att vara i kuddrummet med de andra skolbarnen. De andra barnen låter henne inte vara med, istället fyller de Lilla Hon med hemska skräckhistorier. Men tillslut får Lilla Hon vara med – på ett villkor, att hon går upp på vinden, ensam. Fast det är förbjudet att gå dit, för det kan hända olyckor där. Och så kanske det spökar. Men alla vet ju att spöken inte finns på riktigt. Eller …?

– Det handlar om rädslor och mobbing. Det är viktigt hur man nyanserar, så att man inte skrämmer för mycket. Men inte för heller för lite. Vi hoppas hitta den rätta balansen, säger Iso Porovic, regissör.

-Alla har en relation till skräck, säger Bobo Åkerros, producent. – Med denna opera sätter vi ord på tänkbara rädslor. Vi samtalar, rör vid dem, och det blir okej att erkänna; Jag är också rädd ibland. Vi ska inte blunda för det vi har och känner. Vi skall dela och utvecklas – tillsammans och som individer.

Den förskräckliga historien om Lilla Hon, Teater Västernorrland, Musik Västernorrland, Estrad Norr, foto Lia Jacobi

Den förskräckliga historien om Lilla Hon spelas i Västernorrland, Jämtland och Norrbottens län. Premiären ägde rum i Östersund 19 oktober, och nu följer en turné i norra Sverige. Föreställningen riktar sig till barn 10-12 år och deras storasyskon, föräldrar, kusiner, far och morföräldrar…  I skolan kommer den spelas för mellanstadieelever. Produktionen görs av Musik Västernorrland och Estrad Norr i samarbete med Teater Västernorrland och NMD (Norrlands nätverk för musikteater och dans).

Här kan du se ett inslag i SVT Västernorrland.

Manus/Libretto: Lena Ollmark
Tonsättare: Magnus Båge
Medverkande: Lilla Hon: Lisa Gustavsson, Lärarinnan: Anna-Maria Hallgarn, Slöjdläraren: Fredrik Lycke
Musiker: Mikael Skoglund – kapellmästare, Magnus Båge – flöjt, Jan Levander – saxofon och gitarr, Anna Wallmark – cello

Läs mer

Bilden överst: Den förskräckliga historien om Lilla Hon, Teater Västernorrland, Musik Västernorrland, Estrad Norr, foto Lia Jacobi.

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.