Det blir samarbete över länsgränserna när Teater Västernorrland, Musik Västernorrland och Estrad Norr gör skräckopera för barn; Den förskräckliga historien om Lilla Hon.

Skräckoperan Den förskräckliga historien om Lilla Hon är ett samarbetsprojekt mellan Teater Västernorrland, Musik Västernorrland och Estrad Norr som riktar sig till barn 10-12 år. Producenten Bobo Åkerros och kompositören Magnus Båge började planera operan för två sedan och efter beviljat stöd från Kulturrådet så tog projektet fart. Operan är baserad på Lena Olllmarks kritikerrosade bok Den förskräckliga Historien om Lilla Hon; en annorlunda spökhistoria med spänning och skratt med illustrationer av Per Gustavsson, som Augustnominerades 2017.

Den förskräckliga historien om Lilla Hon, Teater Västernorrland, Musik Västernorrland, Estrad Norr, foto Lia Jacobi

– Jag älskar spökhistorier och skräck – och i det bästa historierna skriker, skrattar och snyftar man på samma gång, säger författaren Lena Ollmark som har gjort sig känd inom skräcklitteratur för barn och unga. Hon har en förkärlek till spökhistorier och skräck men har också skrivit manus till tv-serier som Nasse och Lilla spöket Laban.

– För mig är Den förskräckliga historien om Lilla Hon en berättelse om att glädje alltid vinner över elakhet och rädsla – och att du kan hitta dina bästa vänner där du minst anar det.

I Den förskräckliga historien om Lilla Hon medverkar 3 sångare och 4 musiker på scenen. Magnus Båge har komponerat musiken och spelar flöjt i föreställningen.

När jag skrev musiken till Lilla Hon handlade det om att hitta musik med många dimensioner, säger Magnus. Lenas berättelse om Lilla hon är inte förutsägbar, och det ska inte musiken vara heller. Jag har utforskat olika genrer och provat att göra om dem till opera. Det har varit en fantastiskt rolig utmaning!

– Det är en salig blandning av musik och känslor som vi försökt att gestalta och tioåringar är ju väldigt vakna och de tycker ju skräck är väldigt roligt idag, men det gäller att hitta en bra balans mellan skräck, humorn, glädjen men också allvaret. Det är ju ett mobbningsdrama, säger Magnus i en intervju i SR P4 Kulturnytt.

Den förskräckliga historien om Lilla Hon, Teater Västernorrland, Musik Västernorrland, Estrad Norr, foto Lia Jacobi

Den förskräckliga historien om Lilla Hon är en ryslig och otäck berättelse. Men den är också knasig, spännande och rolig. Och den slutar ganska lyckligt. I alla fall för vissa! Lilla Hon är en glad tjej som älskar att äta bokstavskex och vissla och att vara i kuddrummet med de andra skolbarnen. De andra barnen låter henne inte vara med, istället fyller de Lilla Hon med hemska skräckhistorier. Men tillslut får Lilla Hon vara med – på ett villkor, att hon går upp på vinden, ensam. Fast det är förbjudet att gå dit, för det kan hända olyckor där. Och så kanske det spökar. Men alla vet ju att spöken inte finns på riktigt. Eller …?

– Det handlar om rädslor och mobbing. Det är viktigt hur man nyanserar, så att man inte skrämmer för mycket. Men inte för heller för lite. Vi hoppas hitta den rätta balansen, säger Iso Porovic, regissör.

-Alla har en relation till skräck, säger Bobo Åkerros, producent. – Med denna opera sätter vi ord på tänkbara rädslor. Vi samtalar, rör vid dem, och det blir okej att erkänna; Jag är också rädd ibland. Vi ska inte blunda för det vi har och känner. Vi skall dela och utvecklas – tillsammans och som individer.

Den förskräckliga historien om Lilla Hon, Teater Västernorrland, Musik Västernorrland, Estrad Norr, foto Lia Jacobi

Den förskräckliga historien om Lilla Hon spelas i Västernorrland, Jämtland och Norrbottens län. Premiären ägde rum i Östersund 19 oktober, och nu följer en turné i norra Sverige. Föreställningen riktar sig till barn 10-12 år och deras storasyskon, föräldrar, kusiner, far och morföräldrar…  I skolan kommer den spelas för mellanstadieelever. Produktionen görs av Musik Västernorrland och Estrad Norr i samarbete med Teater Västernorrland och NMD (Norrlands nätverk för musikteater och dans).

Här kan du se ett inslag i SVT Västernorrland.

Manus/Libretto: Lena Ollmark
Tonsättare: Magnus Båge
Medverkande: Lilla Hon: Lisa Gustavsson, Lärarinnan: Anna-Maria Hallgarn, Slöjdläraren: Fredrik Lycke
Musiker: Mikael Skoglund – kapellmästare, Magnus Båge – flöjt, Jan Levander – saxofon och gitarr, Anna Wallmark – cello

Läs mer

Bilden överst: Den förskräckliga historien om Lilla Hon, Teater Västernorrland, Musik Västernorrland, Estrad Norr, foto Lia Jacobi.

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.