När teaterchefen på Norrbottensteatern, Gunilla Röör upptäckte ett instagramkonto, tog hon kontakt med personerna bakom. Hon bad dem fortsätta att spinna på det som de påbörjat vilket skapade humorföreställningen Kollektivet som handlar om 1970-talets gröna vågen.

Vi möter den påhittade filmaren Lars-Åke Möller som spelas av en av författarna, Linda Vincent.

Publiken möter också filmmaterial med olika inslag. Ett av de mest galna projekten i pjäsen är när kommunalrådet låter sig övertygas av Christer, om att Tornedalen kan göras om till en odlingszon med samma förutsättningar som i Florida genom att använda den kosmiska energi som flödar genom kvinnobröst.

Det blir en uppgörelse med sådana lycksökare som under åren försökt tjäna på norrlands behova av investeringar och inflyttning.

Dokumentärfilmaren Lars-Åke Möller följer den karismatiske Christer och den godhjärtade Anita från storstadsnoja och trängsel i huvudstaden upp till Norrbotten där de ska starta ett kollektiv. 

Men drömmen om ett ekologiskt självhushåll och gemenskap får stå tillbaka för de nämnda okonventionella odlingsmetoderna där kvinnans former står i centrum.

Kollektivet är en dokumentär-teater varvat med intervjuer och autentiska klipp från Lars-Åke Möllers arkiv, där vi dels får bekanta oss med det kollektiv han själv var med och skapade, dels träffa några av de människor vars liv berördes och förstördes av kollektivets svallvågor.

Kollektivet är en humorföreställning om det svåraste av allt – att vara fler än en.

Regi & pjäsförfattareSven Björklund och Linda Wincent
Medverkande Sven Björklund och Linda Vincent

Pjäsen hade urpremiär den 18 februari 2023. Spelas 18 februari-29 april på scen 2 och på turné i Norrbotten och Västerbotten. Kollektivet spelas även på Kulturens hus i Luleå, 4, 5 och 6 maj 2023.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.