Örebro länsteater spelar Medeas barn av Susanne Osten och Per Lysander, i regi av Michael Cocke. Medeas barn är en svensk barnteaterklassiker som har spelats i Sverige och Europa sedan Unga Klara satte upp den 1975. Föreställningen hade premiär på Örebro länsteater 17 september i år och fick fina recensioner.

”Lysande start. Michael Cockes Medeas barn engagerar och berör.” Pia Huss, DN, 6 okt 2015 
”Länsteaterns dynamiska och vackra Medeas barn är en lovande start inför höstens teatersäsong för barn och unga!” Ingeborg Ahlander, Nerikes Allehanda, 18 sept 2015

Medeas barn med Maria Simonsson och Petter Andersson. foto Kicki Nilsson

Medeas barn med Maria Simonsson och Petter Andersson. foto Kicki Nilsson

Medeas barn spelas för barn från 6 år. Under de senaste veckorna har lärare och föräldrar blivit oroliga för vilka känslor och tankar som väcks av att se Medeas barn, vilket har lett till att flera skolor har avbokat inplanerade föreställningar. Både upphovskvinnan Susanne Osten och regissören Michael Cocke har svarat på kritiken och ställer sig frågande till reaktionerna. Örebro länsteater har tagit fram en lärarhandledning där skolpersonal får ett gediget material inför föreställningen, råd om för- och efterarbete. Anders Wellsmo, leg psykolog och leg psykoterpeut, skriver så här i lärarhandledningen:

”Konsten har som uppgift att hjälpa oss människor med att förstå mer om oss själva, ge oss möjlighet och kanske till och med ”tvinga” oss att förhålla oss till de frågor som vi alla kämpar med. Det utrymme som konsten, i detta fall teatern ger, att se på något, att vara med om något som å ena sidan inte är på riktigt men å andra sidan är verkligt i våra inre känslomässiga liv är av central betydelse.”

Susanne Osten skrev den 1 november ett debattinlägg i Dagens Nyheter med rubriken ”Är teatern farligare än verkligheten?”
”Men varför vill vuxna hindra pjäser och barnfilmer? Vi hindrar ju inte barn från att leva i segregation, skilsmässor, alkoholism, krig, mobbning?”
Läs hela debattartikeln här

I och med att flera föreställningar avbokats av Medeas barn och att media har rapporterat om det så har teatern fått frågor om föreställningen. På sin hemsida ger teatern en kortare beskrivning av pjäsen, sitt arbete med den och berättar om möten med barnen i publiken. Läs mer 

Örebro länsteater

 

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.