Örebro länsteater spelar Medeas barn av Susanne Osten och Per Lysander, i regi av Michael Cocke. Medeas barn är en svensk barnteaterklassiker som har spelats i Sverige och Europa sedan Unga Klara satte upp den 1975. Föreställningen hade premiär på Örebro länsteater 17 september i år och fick fina recensioner.

”Lysande start. Michael Cockes Medeas barn engagerar och berör.” Pia Huss, DN, 6 okt 2015 
”Länsteaterns dynamiska och vackra Medeas barn är en lovande start inför höstens teatersäsong för barn och unga!” Ingeborg Ahlander, Nerikes Allehanda, 18 sept 2015

Medeas barn med Maria Simonsson och Petter Andersson. foto Kicki Nilsson

Medeas barn med Maria Simonsson och Petter Andersson. foto Kicki Nilsson

Medeas barn spelas för barn från 6 år. Under de senaste veckorna har lärare och föräldrar blivit oroliga för vilka känslor och tankar som väcks av att se Medeas barn, vilket har lett till att flera skolor har avbokat inplanerade föreställningar. Både upphovskvinnan Susanne Osten och regissören Michael Cocke har svarat på kritiken och ställer sig frågande till reaktionerna. Örebro länsteater har tagit fram en lärarhandledning där skolpersonal får ett gediget material inför föreställningen, råd om för- och efterarbete. Anders Wellsmo, leg psykolog och leg psykoterpeut, skriver så här i lärarhandledningen:

”Konsten har som uppgift att hjälpa oss människor med att förstå mer om oss själva, ge oss möjlighet och kanske till och med ”tvinga” oss att förhålla oss till de frågor som vi alla kämpar med. Det utrymme som konsten, i detta fall teatern ger, att se på något, att vara med om något som å ena sidan inte är på riktigt men å andra sidan är verkligt i våra inre känslomässiga liv är av central betydelse.”

Susanne Osten skrev den 1 november ett debattinlägg i Dagens Nyheter med rubriken ”Är teatern farligare än verkligheten?”
”Men varför vill vuxna hindra pjäser och barnfilmer? Vi hindrar ju inte barn från att leva i segregation, skilsmässor, alkoholism, krig, mobbning?”
Läs hela debattartikeln här

I och med att flera föreställningar avbokats av Medeas barn och att media har rapporterat om det så har teatern fått frågor om föreställningen. På sin hemsida ger teatern en kortare beskrivning av pjäsen, sitt arbete med den och berättar om möten med barnen i publiken. Läs mer 

Örebro länsteater

 

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.