Efter stående ovationer under tio föreställningar på Konsertteatern i Sundsvall befinner sig nu Teater Västernorrlands kritikerrosade föreställning Hitta Hem, ett vittnesmål från förintelsen, på turné. Som även gör en avstickare söderut i april – till Gävle Teater (6 april) och till Teater Giljotin i Stockholm (7-9 april).
Skådespelaren Gisela Nilsson har skrivit sin mammas berättelse, som handlar om hennes liv som judinna och fånge i förintelselägret Bergen Belsen, och den resa som tog henne från Budapest till Sverige. Gisela Nilsson gestaltar också sin egen mamma på scenen, regisserad av Olle Törnqvist. Trots ett tungt ämne, genomsyras föreställningen av värme, humor, hopp och vikten av att berätta.
Gisela Nilssons mamma Emmi klev i land i Malmö 1945. Gisela beskriver henne som en stark kvinna, en politisk förkämpe, debattör och dramapedagog. I sina efterforskningar har Gisela Nilsson rest i sin mammas fotspår. Hon låter också publiken få ta del av sin egen inre resa. En resa för att förstå sitt judiska arv och konfrontera smärtan det inneburit att förstå på djupet vad hennes mamma upplevde. Och att öppna dörren för att blottlägga den främlingsfientlighet som fortfarande hotar idag.
”Du behöver inte berätta att du är judinna.” Sa Giselas mamma. Orden har följt Gisela Nilsson genom livet. Vad var hennes mamma rädd för? De bodde ju i Sverige.
Vi kontaktade Gisela för att ställa några frågor inför vårens turné.
Hej Gisela! Du berättar från scenen historien om din egen mamma som överlevde koncentrationslägret Bergen Belsen. Hur har du gått tillväga?
– Jag fick mammas manus i min hand för många herrans år sedan – över 20 år sedan, kanske 30 – och kände direkt att jag ville göra något. Jag insåg på 1990-talet att jag ville åka med mamma till Budapest och gå runt i hennes kvarter, så vi gjorde det. Jag filmade henne. Att det skulle bli en teaterpjäs med bara mig själv i enda rollen blev naturligt de sista 10 åren. Jag har ju jobbat heltid och haft småbarn så tiden har inte räckt till, men när jag åkte ner själv till Budapest 2011,12,13 så började nog processen mer på riktigt.
– Jag uttryckte min önskan till dåvarande teaterchef och jag skrev ett första utkast för några år sedan, parallellt med att jag jobbade med annat. När nuvarande teaterchef bestämde att det blev av som en produktion på teatern så blev det ett tydligare startskott. Jag redigerade mammas egen text och varvade med egna reflektioner.
– Så mammas historia är hennes egna ord, men jag har klätt in det i situationer och hittat på förutsättningarna till så jag ska kunna gå in och spela henne i de situationerna. Jag menar; Att hon talar till sin egen mamma och pappa.
Föreställningen Hitta hem, har fått väldigt fina lovord från publik och press – hur känns det att berättelsen om din mamma får ett sådant fint mottagande?
– Det är helt underbart och fantastiskt att min föreställning når fram till så många och att den berör med sin svåra problematik, men också kraft att överleva. Att publiken väljer att se mammas och min historia och inte backar för att ämnet är för tungt.
Nu är du på turné – är det något särskilt du ser fram emot?
– Att möta alla i vårt län. Att sprida kunskap om Förintelsen! Tyvärr är föreställningen alltför aktuell.
Se ett inslag i SVT här.
Läs en intervju med Gisela Nilsson här.
Läs mer om föreställningen och se turnédatum här.
Bilden överst: Gisela Nilsson. Foto Lia Jacobi.
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.
Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!