Efter stående ovationer under tio föreställningar på Konsertteatern i Sundsvall befinner sig nu Teater Västernorrlands kritikerrosade föreställning Hitta Hem, ett vittnesmål från förintelsen, på turné. Som även gör en avstickare söderut i april – till Gävle Teater (6 april) och till Teater Giljotin i Stockholm (7-9 april).

Skådespelaren Gisela Nilsson har skrivit sin mammas berättelse, som handlar om hennes liv som judinna och fånge i förintelselägret Bergen Belsen, och den resa som tog henne från Budapest till Sverige. Gisela Nilsson gestaltar också sin egen mamma på scenen, regisserad av Olle Törnqvist. Trots ett tungt ämne, genomsyras föreställningen av värme, humor, hopp och vikten av att berätta. 

Gisela Nilssons mamma Emmi klev i land i Malmö 1945. Gisela beskriver henne som en stark kvinna, en politisk förkämpe, debattör och dramapedagog. I sina efterforskningar har Gisela Nilsson rest i sin mammas fotspår. Hon låter också publiken få ta del av sin egen inre resa. En resa för att förstå sitt judiska arv och konfrontera smärtan det inneburit att förstå på djupet vad hennes mamma upplevde. Och att öppna dörren för att blottlägga den främlingsfientlighet som fortfarande hotar idag.

”Du behöver inte berätta att du är judinna.” Sa Giselas mamma. Orden har följt Gisela Nilsson genom livet. Vad var hennes mamma rädd för? De bodde ju i Sverige.

Vi kontaktade Gisela för att ställa några frågor inför vårens turné.

Hej Gisela! Du berättar från scenen historien om din egen mamma som överlevde koncentrationslägret Bergen Belsen. Hur har du gått tillväga?
– Jag fick mammas manus i min hand för många herrans år sedan – över 20 år sedan, kanske 30 – och kände direkt att jag ville göra något. Jag insåg på 1990-talet att jag ville åka med mamma till Budapest och gå runt i hennes kvarter, så vi gjorde det. Jag filmade henne. Att det skulle bli en teaterpjäs med bara mig själv i enda rollen blev naturligt de sista 10 åren. Jag har ju jobbat heltid och haft småbarn så tiden har inte räckt till, men när jag åkte ner själv till Budapest 2011,12,13 så började nog processen mer på riktigt.

Teater Västernorrland, Hitta hem, Gisela Nilsson. Foto Lia Jacobi.

– Jag uttryckte min önskan till dåvarande teaterchef och jag skrev ett första utkast för några år sedan, parallellt med att jag jobbade med annat. När nuvarande teaterchef bestämde att det blev av som en produktion på teatern så blev det ett tydligare startskott. Jag redigerade mammas egen text och varvade med egna reflektioner.

– Så mammas historia är hennes egna ord, men jag har klätt in det i situationer och hittat på förutsättningarna till så jag ska kunna gå in och spela henne i de situationerna. Jag menar; Att hon talar till sin egen mamma och pappa.

Föreställningen Hitta hem, har fått väldigt fina lovord från publik och press – hur känns det att berättelsen om din mamma får ett sådant fint mottagande?
Det är helt underbart och fantastiskt att min föreställning når fram till så många och att den berör med sin svåra problematik, men också kraft att överleva. Att publiken väljer att se mammas och min historia och inte backar för att ämnet är för tungt.

Nu är du på turné – är det något särskilt du ser fram emot?
– Att möta alla i vårt län. Att sprida kunskap om Förintelsen! Tyvärr är föreställningen alltför aktuell.

Teater Västernorrland, Hitta hem, Gisela Nilsson. Foto Lia Jacobi.

Se ett inslag i SVT här.

Läs en intervju med Gisela Nilsson här.

Läs mer om föreställningen och se turnédatum här.

Bilden överst: Gisela Nilsson. Foto Lia Jacobi.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.