Hur klarar sig Giron Sámi Teáhter i Corona-krisen och hur går det med repetitionerna av Ædnan? Vi kontaktade Åsa Simma, teaterchef, och Jenny Baldemar, producent, för att kolla läget! 

Åsa Simma, teaterchef, foto teatern

Hej Åsa, vad händer på Giron Sámi Teáhter just nu – har ni någon verksamhet? Hur har ni drabbats av den rådande situationen?
– För närvarande har inte våra produktioner drabbats, men representationen på olika seminarier, konferenser nationellt och internationellt har drabbats, säger Åsa Simma, teaterchef.

– Även möjligheten att marknadsföra våra produktioner vid liknande tillfällen har drabbats. Och våra internationaliseringsplaner med andra urfolksteatrar har blivit lidande.

Ædnan har premiär i höst
Den 4 september är det premiär för Ædnan, en berättelse om tre generationer samiska kvinnor och samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Föreställningen bygger på Linnea Axelssons framgångsrika bok ”Ædnan” som belönades med Augustpriset 2018. Boken rymmer bland annat skildringar av de tvångsförflyttningar av samer som skett. Regisserar gör Malin Stenberg och för dramatiseringen står Irena Kraus och Malin Stenberg. Ædnan är en samproduktion mellan Giron Sámi Teáhter och Riksteatern.

Jenny Baldemar, producent, foto teatern

Hej Jenny! Du är producent för Ædnan. Hur går det med föreställningen – rullar det på enligt planerna?
– Repetitionerna kom igång enligt plan den 11 maj på Riksteatern i Hallunda och i början av juni ses vi uppe i Kiruna för att fortsätta repetera, berättar producent Jenny Baldemar. Och fortsätter:

– Pjäsen innehåller svenska, lulesamiska och nordsamiska, och de skådespelare som inte behärskar samiska har börjat läsa in sina repliker med hjälp av språkcoach.

– Scenografin, som består av 6 lådor, är delvis klar, och skådespelarna har den första veckan kunnat börja känna på lådornas vikt, testat ytorna och möjligheterna för rörelse och uttryck. Rörelsearbetet kommer att utvecklas vidare tillsammans med koreografen Dorte Olesen.

Ædnan innebär ett kulturellt möte inom ensemblen, som består av tre samiska och tre svenska skådespelare. Produktionens första vecka handlade mycket om att fördjupa sig i Ædnans tematik. Författaren Elin Anna Labba höll en fantastisk föreläsning om tvångsförflyttningarna och gav i samband med detta insyn i såväl samisk tradition och historia, som i modern vardag. I samband med läsningen av manus har ensemblen fört många samtal, inte bara runt tvångsförflyttningar och samisk tradition, utan även om vad som sker i samhällsdebatten just nu. Det står dock klart för oss alla när vi skildrar samisk historia och dess rika traditioner på scen, att vi ibland behöver förenkla och skala bort för att nå kärnan. I processen handlar det om att göra konstnärliga val, att förhålla sig till en form för tydlighet.

Läs mer om tvångsförflyttningarna här.

Läs mer om Ædnan på Giron Sámi Teáhters hemsida här.

Bilden överst: Affischbild Ædnan, foto Giron Sámi Teáhter

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.