På Teater Västernorrland ges Häxor – när drevet går, som handlar om de svenska trolldomsprocesserna, om jakten på syndabockar och vårt behov att passa in i flocken. Föreställningen är ett samarbete med Riksteatern.

Häxor – när drevet går är en spännande föreställning om ett kapitel i Västernorrlands egen historia. Ingen annanstans i landet var häxjakten så nitisk som just i Ångermanland där trolldomsprocesserna i Torsåker i juni 1675 resulterade i Sveriges största massavrättning i fredstid: 71 människor halshöggs och brändes på bål för häxeri.

Teater Västernorrland, Häxor – när drevet går, foto Lia Jacobi

”Tidens tro drabbar människan” står det på minnesstenen för ett av alla häxbål. Så, hur såg tidens tro ut? Var de galna på 1600-talet och trodde att kvinnor åkte på en ko till Blåkulla för att bola med Satan? Eller fanns det en hemlig agenda, en plan, från högre ort? I Häxor – när drevet går får vi veta vad som egentligen hände och vem det var som låg bakom när de fyra skådespelarna spinner trådar från historien in i vår nutid. Häxor – när drevet går skildrar Sveriges största häxprocess genom tiderna, men tar också upp liknande beteenden som finns idag, som mobbning, kvinnoförtryck och andra gruppbeteenden. Vad är det som orsakar masshysteri och näthat idag? Vad vill vi bära med oss till framtiden från vår historia?

Teater Västernorrland, Häxor – när drevet går, foto Lia Jacobi

Therese Söderberg har skrivit manus, Maria Löfgren är regissör och produktionen är ett samarbete mellan Teater Västernorrland och Riksteatern. Föreställningen hade premiär på Sveateatern i Sundsvall den 11 mars 2017.

– Vi har fått ett fantastiskt gensvar från vår publik och vi är särskilt glada över att vi kommer ut med den här föreställningen till gymnasiet. Det här är en historielektion som heter duga, säger Lena Engqvist Forslund, teaterchef Teater Västernorrland.

– Vi har också haft ett hittills mycket bra samproducerande med Riksteatern vilket betyder att föreställningen kommer att spelas i hela landet.

Lyssna på en intervju med Camilla Eriksson som spelar huvudrollen Kerstin i SR P4 Västernorrland här.

Titta på inslag i SVT Västernorrland här.

Läs mer på Teater Västernorrlands hemsida.

Bilden högst upp: Teater Västernorrland, Häxor – när drevet går, foto Lia Jacobi

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.