På Teater Västernorrland ges Häxor – när drevet går, som handlar om de svenska trolldomsprocesserna, om jakten på syndabockar och vårt behov att passa in i flocken. Föreställningen är ett samarbete med Riksteatern.

Häxor – när drevet går är en spännande föreställning om ett kapitel i Västernorrlands egen historia. Ingen annanstans i landet var häxjakten så nitisk som just i Ångermanland där trolldomsprocesserna i Torsåker i juni 1675 resulterade i Sveriges största massavrättning i fredstid: 71 människor halshöggs och brändes på bål för häxeri.

Teater Västernorrland, Häxor – när drevet går, foto Lia Jacobi

”Tidens tro drabbar människan” står det på minnesstenen för ett av alla häxbål. Så, hur såg tidens tro ut? Var de galna på 1600-talet och trodde att kvinnor åkte på en ko till Blåkulla för att bola med Satan? Eller fanns det en hemlig agenda, en plan, från högre ort? I Häxor – när drevet går får vi veta vad som egentligen hände och vem det var som låg bakom när de fyra skådespelarna spinner trådar från historien in i vår nutid. Häxor – när drevet går skildrar Sveriges största häxprocess genom tiderna, men tar också upp liknande beteenden som finns idag, som mobbning, kvinnoförtryck och andra gruppbeteenden. Vad är det som orsakar masshysteri och näthat idag? Vad vill vi bära med oss till framtiden från vår historia?

Teater Västernorrland, Häxor – när drevet går, foto Lia Jacobi

Therese Söderberg har skrivit manus, Maria Löfgren är regissör och produktionen är ett samarbete mellan Teater Västernorrland och Riksteatern. Föreställningen hade premiär på Sveateatern i Sundsvall den 11 mars 2017.

– Vi har fått ett fantastiskt gensvar från vår publik och vi är särskilt glada över att vi kommer ut med den här föreställningen till gymnasiet. Det här är en historielektion som heter duga, säger Lena Engqvist Forslund, teaterchef Teater Västernorrland.

– Vi har också haft ett hittills mycket bra samproducerande med Riksteatern vilket betyder att föreställningen kommer att spelas i hela landet.

Lyssna på en intervju med Camilla Eriksson som spelar huvudrollen Kerstin i SR P4 Västernorrland här.

Titta på inslag i SVT Västernorrland här.

Läs mer på Teater Västernorrlands hemsida.

Bilden högst upp: Teater Västernorrland, Häxor – när drevet går, foto Lia Jacobi

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.