Skådespelaren Jakob Hultcrantz är tydlig när han möter Länsteatrarnas ordförande Robert Uitto över en frukost på Ulvsby herrgård i Sunne.

”Det är morgonen efter det att jag som ordförande i Länsteatrarna i Sverige fått uppleva skådespelaren Jakob Hultcrantz på scen i den egna teaterladan på hans gård i enmansföreställningen av Sara Lidmans Jernbanan. En föreställning som dessutom är något av det mest gripande jag sett på scenen på länge.

Jakob är tydlig när han möter mig över en frukost på Ulvsby herrgård i Sunne.

Administrationen växer inom teatrarna, vilket skapar trängre utrymme för frilansande skådespelare. Det tvingar också många teatrar att gå från större del av produktion till arrangörskap istället. Då minskar också det konstnärliga utbudet.

– Vi skådespelare är oftast inga entreprenörer, men tvingas ju till att starta egna firmor och lansera oss själva, när det är skådespeleriet och gestaltandet som är det som vi i grunden kan, fortsätter han.

Jag konstaterar i vårt samtal att våra länsteatrar runt om i landet är stora arbetsgivare för frilansande skådespelar, men även andra yrkesgrupper på och vid sidan av scenen. Min fundering och en av mina förhoppningar med mötet med Jakob är att få idéer om hur vi kan bli bättre och underlätta för de som är frilansande.

– Risken är uppenbar och verkligheten sådan att många skådespelare tvingas lämna yrket och går istället över till jobb inom områden som har med människor att göra – vården, omsorgen till exempel, fyller Jakob i.

Hur kan vi då bli bättre, undrar jag….

– Se över rimliga avtal med frilansare, bli mer synliga, upprätta rutiner för hur man svarar på förfrågningar om uppdrag. Ibland får skådespelare inte ens svar när man söker uppdrag, inte heller information om hur respektive teater vill att man går till väga. Det finns givetvis bra och dåliga exempel bland alla era medlemsteatrar, säger Jakob.

Det går givetvis inte att undvika att samtalet också kommer in på allt från besparingar ute i regionerna där sjukvården tar allt mer av kostnaderna, men också om satsningar på fler poliser i ett allt mer hårdnande samhälle.

Jakob Hultcrantz är tydlig:
– Vi ser på det som händer först i våra större städer, men också kring skjutningar i mindre städer och bland allt yngre ungdomar och barn. Det går att förebygga. Neddragningar på kulturen är fel väg att gå – det är kanske satsningar som kan vara en del i lösningarna.

Han fortsätter:
– De unga behöver bli sedda, men också få förklaringar på sin situation eller det egna måendet. Scenkonst kan väcka empati i människor och framför allt unga, som inte får det hemma. Kanske kan beslutsfattare inse att vi för samhällets skull behöver mer kultur och mer scenkonst, avslutar han.

En och en halv timma går fort och jag inser att samtalet varit så intressant att frukosten nästan förblir orörd. Jag blir kvar några dagar i Sunne och hinner reflektera dels över Jakobs fullständigt lysande föreställning av Jernbanan, men också över länsteatrarna roll i både våra frilansares situation, men också våra möjligheter att göra samhället bättre genom de föreställningar vi ger som får oss alla att tänka i nya banor.”

Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna i Sverige

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.