Under hela 2018 skapar Regionteater Väst ett flertal föreställningar som utgår från temat Motstånd. I september är det premiär för Kommunen  med texter av Kristian Hallberg, i regi av Johanna Larsson. Vi ställde några frågor till Kristian och Johanna.

Vad handlar Kommunen om?
Kristian: Kommunen handlar om hur det är att växa upp i en liten kommun och vad det gör med en. Hur förändrar man samhället man lever i, vill man förändra det, går det att förändra? Och vad är det mest effektiva sättet, hur gör man avtryck? Vad innebär det att vara politisk och vad innebär det att vara politiker?

Johanna: Kommunen skildrar hur det är att vara medborgare i en mindre kommun i Sverige idag. Hur det är att vilja förändra saker och att möta eller ge motstånd, vare sig du är 15 år och går på högstadiet eller är politiker och sitter i kommunfullmäktige.

Kristian Hallberg, foto Anders Tolergård & Johanna Larsson, foto Creative Commons

Det står på Regionteater Västs hemsida att föreställningen bygger på intervjuer med människor i en av Västra Götalands kommuner. Kan ni berätta lite mer om intervjuerna och hur de blev till en pjäs?
Johanna
: Vi har rest runt i en av Västra Götalands kommuner och samtalat med en massa människor som bor där, samlat på oss material som utgörs av deras erfarenheter, sen har vi nu börjat prova detta material på golvet parallellt med att Kristian skriver texter utifrån dessa möten och berättelser.

Kristian: Pjäsen bygger i princip enbart på samtal vi haft med människor i just den kommunen, vi har träffat kommunalpolitiker, tjänstemän, aktivister och ungdomar och pratat utifrån deras position i samhället. Ofta är det så, det ryms alltid minst en pjäs i de samtal man har. Så det är i samtal som själva dramat växt fram.

Varför gör ni Kommunen ? Vad vill ni att publiken (åk 8-9) tar med sig när de har sett föreställningen?
Kristian: Alltid svårt att prata om men i en tid då det känns svårt att nå ut i det enorma flödet samtidigt som idéer och ideologier som var omöjliga att nå ut för tjugo år sen får lättare luft under vingarna idag vill vi kanske slå ett slag för att det faktiskt går att förändra något som man tycker är fel och att man sällan är ensam om att tycka att just det är fel. Det är så ofta du känner dig lämnad och övergiven – vi försöker påminna de som ser föreställningen att vi är många som vill något, oavsett om vi vill förändra ett samhälle eller bevara och förfina det som vi vill ha kvar.

Vad är motstånd för dig, Johanna?
Johanna
: Att känna motstånd är att få syn på saker som känns fel, i min vardag, i samhället och i mig själv. Motstånd är kreativt och nödvändigt.

Regionteater Väst

 

Bilden överst: Foto Tina Axelsson

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.