Under hela 2018 skapar Regionteater Väst ett flertal föreställningar som utgår från temat Motstånd. I september är det premiär för Kommunen med texter av Kristian Hallberg, i regi av Johanna Larsson. Vi ställde några frågor till Kristian och Johanna.
Vad handlar Kommunen om?
Kristian: Kommunen handlar om hur det är att växa upp i en liten kommun och vad det gör med en. Hur förändrar man samhället man lever i, vill man förändra det, går det att förändra? Och vad är det mest effektiva sättet, hur gör man avtryck? Vad innebär det att vara politisk och vad innebär det att vara politiker?
Johanna: Kommunen skildrar hur det är att vara medborgare i en mindre kommun i Sverige idag. Hur det är att vilja förändra saker och att möta eller ge motstånd, vare sig du är 15 år och går på högstadiet eller är politiker och sitter i kommunfullmäktige.
Kristian Hallberg, foto Anders Tolergård & Johanna Larsson, foto Creative Commons
Det står på Regionteater Västs hemsida att föreställningen bygger på intervjuer med människor i en av Västra Götalands kommuner. Kan ni berätta lite mer om intervjuerna och hur de blev till en pjäs?
Johanna: Vi har rest runt i en av Västra Götalands kommuner och samtalat med en massa människor som bor där, samlat på oss material som utgörs av deras erfarenheter, sen har vi nu börjat prova detta material på golvet parallellt med att Kristian skriver texter utifrån dessa möten och berättelser.
Kristian: Pjäsen bygger i princip enbart på samtal vi haft med människor i just den kommunen, vi har träffat kommunalpolitiker, tjänstemän, aktivister och ungdomar och pratat utifrån deras position i samhället. Ofta är det så, det ryms alltid minst en pjäs i de samtal man har. Så det är i samtal som själva dramat växt fram.
Varför gör ni Kommunen ? Vad vill ni att publiken (åk 8-9) tar med sig när de har sett föreställningen?
Kristian: Alltid svårt att prata om men i en tid då det känns svårt att nå ut i det enorma flödet samtidigt som idéer och ideologier som var omöjliga att nå ut för tjugo år sen får lättare luft under vingarna idag vill vi kanske slå ett slag för att det faktiskt går att förändra något som man tycker är fel och att man sällan är ensam om att tycka att just det är fel. Det är så ofta du känner dig lämnad och övergiven – vi försöker påminna de som ser föreställningen att vi är många som vill något, oavsett om vi vill förändra ett samhälle eller bevara och förfina det som vi vill ha kvar.
Vad är motstånd för dig, Johanna?
Johanna: Att känna motstånd är att få syn på saker som känns fel, i min vardag, i samhället och i mig själv. Motstånd är kreativt och nödvändigt.
Bilden överst: Foto Tina Axelsson
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.
Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.
Varmt välkommen!