Dalateatern sätter upp Flickan, mamman och soporna av Suzanne Osten, i regi av teaterchef Lisa Hugoson. Föreställningen har premiär den 7 november på Blackboxen i Borlänge och kommer att spela både för skolan och för vuxna samt användas i kompetensutvecklingssammanhang, specialriktade mot skolkuratorer, elevhälsa samt lärare. Vi frågade Lisa hur det går, så här nära premiär!

Lisa Hugoson, teaterchef och regissör, foto Per Eriksson.

Hej Lisa! Du regisserar Flickan, mamman och soporna som har premiär den 7 november. Hur går det?
En normal repprocess, vilket innebär ständiga kast mellan hopp och förtvivlan. Vi har precis bytt spellokal och plötsligt stämmer inte siktvinklarna vi vant oss vid eller upptäckten av den annorlunda akustiken. Turnéteaterns normala förutsättningar – ändå påverkas man. Säger kanske mer om vilket vanedjur man är. Det korta svaret: Det går bra!

Suzanne Osten satte upp Flickan, mamman och soporna på Unga Klara 1998 och pjäsen spelades länge i Ostens regi. Det var banbrytande teater. Är pjäsen fortfarande aktuell?
– När det gäller tematiker som psykisk ohälsa, familjehemligheter, skam o.s.v. finns det inget bäst före-datum på texterna. De är ständigt aktuella, här och i alla delar av världen.

Dalateatern, Flickan, mamman och soporna, foto Per Eriksson

Hur mycket vågar vi prata om psykisk ohälsa idag – har vi blivit bättre på det, tror du?
– Jag vill tro att vi blivit bättre, men ser också motsatsen. Bland den unga publiken tror jag inte det blivit bättre. Ständiga rapporter om att pressen ökar och rädslan för att inte passa in ställer ohyggliga krav på en ung människa. För att inte tala om nätet och vad som sker där.

Föreställningen spelar på Blackboxen i Borlänge. Är det Dalateaterns nya scen?
– Blackboxen i Borlänge är en relativt ny scen som finns tillgänglig för Dalateatern. Vi har sedan något år tillbaka en avsiktsförklaring med Borlänge kommun med målet att  Dalateatern ska öka sin närvaro i kommunen, så lokalen är en viktig förutsättning för att vi ska kunna öka våra speltillfällen.

Dalateatern, Flickan, mamman och soporna, foto Per Eriksson

Läs mer här.

 

Bilden överst: Dalateatern, Flickan mamman och soporna, foto Per Eriksson

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.