Dalateatern sätter upp Flickan, mamman och soporna av Suzanne Osten, i regi av teaterchef Lisa Hugoson. Föreställningen har premiär den 7 november på Blackboxen i Borlänge och kommer att spela både för skolan och för vuxna samt användas i kompetensutvecklingssammanhang, specialriktade mot skolkuratorer, elevhälsa samt lärare. Vi frågade Lisa hur det går, så här nära premiär!

Lisa Hugoson, teaterchef och regissör, foto Per Eriksson.

Hej Lisa! Du regisserar Flickan, mamman och soporna som har premiär den 7 november. Hur går det?
En normal repprocess, vilket innebär ständiga kast mellan hopp och förtvivlan. Vi har precis bytt spellokal och plötsligt stämmer inte siktvinklarna vi vant oss vid eller upptäckten av den annorlunda akustiken. Turnéteaterns normala förutsättningar – ändå påverkas man. Säger kanske mer om vilket vanedjur man är. Det korta svaret: Det går bra!

Suzanne Osten satte upp Flickan, mamman och soporna på Unga Klara 1998 och pjäsen spelades länge i Ostens regi. Det var banbrytande teater. Är pjäsen fortfarande aktuell?
– När det gäller tematiker som psykisk ohälsa, familjehemligheter, skam o.s.v. finns det inget bäst före-datum på texterna. De är ständigt aktuella, här och i alla delar av världen.

Dalateatern, Flickan, mamman och soporna, foto Per Eriksson

Hur mycket vågar vi prata om psykisk ohälsa idag – har vi blivit bättre på det, tror du?
– Jag vill tro att vi blivit bättre, men ser också motsatsen. Bland den unga publiken tror jag inte det blivit bättre. Ständiga rapporter om att pressen ökar och rädslan för att inte passa in ställer ohyggliga krav på en ung människa. För att inte tala om nätet och vad som sker där.

Föreställningen spelar på Blackboxen i Borlänge. Är det Dalateaterns nya scen?
– Blackboxen i Borlänge är en relativt ny scen som finns tillgänglig för Dalateatern. Vi har sedan något år tillbaka en avsiktsförklaring med Borlänge kommun med målet att  Dalateatern ska öka sin närvaro i kommunen, så lokalen är en viktig förutsättning för att vi ska kunna öka våra speltillfällen.

Dalateatern, Flickan, mamman och soporna, foto Per Eriksson

Läs mer här.

 

Bilden överst: Dalateatern, Flickan mamman och soporna, foto Per Eriksson

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.