Välkommen till ett seminarium om fiberoptikens möjligheter inom kultur, näringsliv och samhällsservice den 8 november på Finlandsinstitutet, Stockholm och på Alandica, Mariehamn! Seminariet arrangeras av Scen utan gränser/Riksteatern m.fl. och fokuserar på fiberteknikens utvidgade möjligheter inom kultur, medier, näringsliv, skärgårdsservice. Och hur gör man det ekonomiskt möjligt?

Seminariet och musikevenemanget pågår samtidigt och i realtid i Stockholm och i Mariehamn. Medverkar i seminariet gör programledare/författare Mark Levengood, pianisterna Angelica Alm (Så ska det låta) och Anna Persson, Digitaliseringskommissionens kanslichef Loth Hammar samt Ålands finansminister Roger Nordlund.

Överföringshastiget med max 2 millisekunders fördröjning ger möjligt att interagera i realtid oberoende av plats i världen. Teater kan nu spelas med skådespelarna på olika orter och musik spelas under seminariet samtidigt i Mariehamn och Stockholm. Ålands landskapsregering ser att denna teknik förbättrar kommunikationsmöjligheter utan att man behöver resa från öarna och öka den enskilde medborgarens delaktighet. Tekniken har använts begränsat inom utbildning, filmredigering och kirurgi på distans.

Seminariet avslutas med en mottagning där deltagarna får diskutera i det virtuella rummet.

Välkommen att anmäla dig här

Program pdf:  Delad glädje är dubbel glädje -program

 

Tid: fredagen den 8 november 13:30-16:00 Finlandsinstitutet (svensk tid) och på Åland (finsk tid) 14:30-17:00.

Moderator: Johanna Koljonen och Erik Hemming.
Arrangör: Finlandsinstitutet tillsammans med Scen utan gränser/Riksteatern, Företagarna på Åland, Folkets Hubb, Stockholms stad, Ålands landskapsregering, KTH, Artplant, Ålcom och Mariehamns telefoni mfl.

Program:

Sverige Åland

13:30   14:30     Välkommen, Ove Joanson, styrelseordförande vid Utgivarna och vice ordförande i Finlandsinstitutets styrelse

13:40   14:40     Film, Det kom en nyhet, då och nu

13:45   14:45     Fiberoptikens möjligheter: Mats Erixon, Högskolan Dalarna

13:55   14:55     Ökat regionalt samarbete med fiberoptik, Ålands finansminister Roger Nordlund i Marihamn och skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming i Stockholm

14:10   15:10     Musikupplevelse med fiberoptik, en pianist i Stockholm och en på Åland samspelar, Anna Persson och Angelica Alm, den sistnämnda känd från ”Så ska det låta”

14:20   15:20     Kulturevenemang med fiberoptik, Rektor för Ålands musikinstitut, operasångare Björn Blomqvist och kreatör Andreas Brännlund, utvecklingschef, Mika J Lehtinen (teaterforskning vid Tammerfors universitet) i Mariehamn samt kompositör/musiker Tuomo Haapala och programledare/författare Mark Levengood i Stockholm

14:40   15:40     Musik fortsätter…

14:50   15:50     Ekonomiska förutsättningar för fiberoptik, VD för Ålcom Daniel Dahlén, chef för Ålands digitala agenda Jörgen Grette i Mariehamnen samt Loth Hammar, kanslichef för Digitaliseringskommissionen, utvecklingschef Christina Öhman och systemspecialist Mats Erixon i Stockholm

15:30   16:30     Mottagning utan gränshinder. Seminariet avslutas kl. 16 svensk tid och kl. 17 finsk tid

 

header-scutgr-ver3

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.